Monday, November 10, 2008

Puding Kastad Jagung

Lepas buat apam balik semalam, ada lagi lebihan jagung manis tu..kalu simpan, ntah2 lupa pulak duk dalam fridge tu..so Ummi buatlah puding kastad jagung ni..Resepi dah lama kutip dari rumah Yatt (apa khabar kakcik sorang ni..mesti duk menyelimkan badan lepas pantang tu..hehe, aduhaiiii rindunya kat Yatt)..Kertas resepi ni pun macam injit-injit semut jgk, kejap2 naik atas, kejap2 turun bawah..hehee..nasib, cari2 ada..tapi tu laaa...tengoklah gambar, jagungnya x berapa banyak sebab x cukup dah nak ikut sukatan asal tu..lebih 1 cawan je..tapi still sedap!!
Bahan:-
1 cawan tepung kastad
1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair (ummi guna fresh milk)
Cara Membuat:-
Campurkan kesemua bahan dalam periuk/casserol dan kacau mesra. Kemudian letak di atas api perlahan dan kacau hingga adunan pekat dan berkilat. Angkat dan tuangkan di dalam loyang kesukaan/acuan kecil2. Sejukkan.

6 comments:

idasm said...

tima kasih ummi. saya dh salin resepi. nak cuba buat lepas nih... hehe.. first time nak buat nih..

pamiroundlove said...

kite dah buat tapi lembik..cam ne eh?dah bancuh ikut sukatan..salah masuk apa ek?

pinkjambu said...

itu letak air lebih kot..klu boleh kurangkan air skit.saya buat jadi :)

zih@n said...

buat hr ni tp mcm xbrapa nk jadi sebab gatal tgn lebihkan bahannya konon nk buat bnyk skit...hehe =)

fikah © said...

salam kak ummi.
saya nak mintak izin C n P resipi akak ni boleh??
alhamdulillah, buat 2 minggu lepas, tak sampai 3 ari, lesap dah.

Anonymous said...

salam kak ummi law kite gune jagung yg dari tongkol tu bole x????