Monday, February 4, 2008

Crispy Fish With Apricot Sauce

Malam ni ummi x sempat nk masak byk pun..ada tetamu lak datang..ni jelah yang sempat ummi masak dengan sayur. Dah lama simpan resepi ni..selalu lupa nk beli oat..resepi ni cedok dari rumah our Sifu, CMG laa...resepi asal oleh Chef terkenal Norzailina @ Kak Lina @ Ho Ah Lin..hehe..tq Mat...seeeeedap sgt...crispy n cukup sedap sosnya...dan yang penting 1 fmly suka...licin kena ratah..hiks!! O satu lagi Mat, sori byk2 lah ummi copy aje resepimu itu..pjg sangat lah Mat..boleh ya Mat...

Bahan Utama:-
1 ekor ikan sebelah atau ikan pilihan sendiri
1 biji telur, dikacau sedikit
1 camca teh serbuk lada hitam
Sedikit garam
3/4 cawan tepung beras*
1/4 cawan tepung jagung*(*disatukan)
1 1/2 cawan quaker oat
Minyak utk goreng terendam

Bahan Sos:-
2 camca besar jem apricot
2 camca besar cili kisar
1/2 cawan sos cili
1 camca teh cuka
1 inci halia - dititik
3 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 cawan air2 camca besar kicap cair
3 helai daun limau purut
Sedikit garam dan gula (jika perlu)

Bahan Lain:-
1 biji bawang besar, potong bulat
1 batang leek, dihiris serong
1/2 biji green capsicum, didadu

Cara membuatnya:-
PENYEDIAAN IKAN:-Ikan sebelah, dibuang sisik, siang (kalau besar potong dua) dan cuci bersih, perap dengan jus limau dan sedikit garam selama 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Lap kering ikan dengan paper towel. Lumur ikan dengan garam dan serbuk lada hitam rata. Golekkan kan tadi dalam telur, kemudian golekkan dengan tepung hingga rasa. Golekkan kembali dalam telur dan akhir sekali golekkan keseluruhan ikan dengan quaker oats hingga semua permukaan ikan bersalut kemas. Goreng dalam minyak panas, kemudian perlahankan api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel.
UNTUK SOS:- Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia dan cili kisar hingga terbit minyak. Masukkan sos cili, jem apricot dan kicap cair. Gaul rata dan masak sebentar. Tuang air dan masukkan cuka, bila mendidih masukkan semua sayur2an, masak hingga sos menjadi pekat sedikit. Rasa dan jika perlu boleh tambah garam dan gula. Matikan api.
UNTUK CRISPY FISH AND APRICOT SAUCE:- Alih ikan tadi ke dalam pinggan hidang yang sesuai, boleh dialas dgn daun salad jika suka. Kemudian ceduk sos apricot tadi atas ikan bersama sayur2an. Ratakan dan hias ikut suka. Hidangkan segera bersama nasi hangat dan lauk2 yang lain....

3 comments:

Retno Prihadana said...

Ummi, ur crispy fish sound interesting with apricot sauce, belum pernah coba.

I Cook4Fun said...

Thank you Ummi for stopping by kat blog I. I really suka blog you. You pandai masak and ambil gambar. There are so many recipe kat sini I nak try :) :)

Ummi said...

Retno - sedap banget nih!! Kasi coba dulu..then u will thank to Mat Gebu for sharing with..

Gert - Tk atas kunjungan balas ek..hehe...Ur blog is nice too..Pandai?? Eh mana ada, sikit2 je..Sure, sure, u can give it a try which u want to..Do come again..