

Bahan A:-
350 gm tepung roti/high protein flour
150 gm tepung superfine
100 gm gula
1 sudu teh garam halus
30 gm susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softner (optional)
4 sudu yis kering
*Gaul rata semua bahan di atas.
Bahan B:-
Air
1 biji telor kecil (pukul sikit)
* Campurkan kedua2 bahan supaya mendapat 265 gm.
Bahan C:-
40 gm butter
40 gm shortening
* ummi guna shortening sume.
Cara-cara:-
Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sehingga adunan licin. Masukkan bahan C dalam adunan dan uli lagi sehingga mendapat adunan yang licin dan tidak melekat di tangan dan bekas. Bulatkan dan perap selama 30 - 40 minit. Bila telah naik 2 kali ganda, tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. (*agar roti tidak berongga besar di dalam) Bahagikan doh lebih kurang 60gm dan bulat-bulatkan. (*ummi campur dan uli doh dengan mix fruit). Buat sampai habis dan rehatkan selama 10 - 20 minit. Sapu doh dengan telor dan bakar pada suhu 175C selama 20 minit/hingga masak. Keluarkan dan sapu dengan butter ketika panas. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment