Ni pulak ummi pnya menu tghri isnin kelmarin...anak2 nk makan sweet n sour egg, ummi x berapa lalu, so wat kari telor le nak pedas2 sikit..fridge memang kosong, xda langsung ikan ke, ayam ke..heheh..maleh lg nak g kedai...tp berselera lak makan kari telor ni..hehe..(*kira hari telor sedunia le kat rmh ummi ni..=D ). Ni kira habis sempoi pnya kari...
Bahan:-
4 biji telor - rebus, kupas kulit dan goreng dlm minyak sebentar.
3 sudu besar rempah kari ) * bancuh
1 cawan santan pekat ) bersama
1 sudu besar cili kering kisar
2 ulas bawang merah - mayang
1 ulas bawang putih - mayang
1 cawan santan cair
2 biji ubi kentang - kupas dan potong kiub
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
garam
sedikit minyak
Cara Memasak:-
Bahan:-
4 biji telor - rebus, kupas kulit dan goreng dlm minyak sebentar.
3 sudu besar rempah kari ) * bancuh
1 cawan santan pekat ) bersama
1 sudu besar cili kering kisar
2 ulas bawang merah - mayang
1 ulas bawang putih - mayang
1 cawan santan cair
2 biji ubi kentang - kupas dan potong kiub
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
garam
sedikit minyak
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan rempah kari bersama santan tadi, kacau sebentar. Masukkan cili kisar dan serbuk ketumbar dan kacau hingga kari benar2 masak dan naik minyak. Masukkan kentang. Bila setengah masak masukkan santan cair, garam dan telor. Perlahankan api dan masak hingga kuah agak pekat. Tutup api.
No comments:
Post a Comment