Tuesday, February 26, 2008

Ikan Kembung Stim Portugis

Tadi balik keje singgah kedai, tengok ikan kembung segar2, pejal je lagi..so dlm kepala terbayang resepi ni lama dah nk buat...resepi dari majalah ni...sedap je bau bila kena stim ikan ni.. emmmm..seleranya makan nasi..rasa cam duk kat Portugis heheh...

Bahan:-
2 ekor ikan kembung - bersihkan.
3 ulas bawang putih - kisar
2 ulas bawang merah - kisar
2 inci halia - kisar
8 biji cili padi - kisar
1/4 cawan air asam jawa
sedikit belacan - kisar
1/4 sudu kecil gula
garam
4 helai daun limau purut
2 batang serai - ketuk
1 lembar daun pisang (*ummi xda ni)
1 keping alluminium foil

Cara Memasak:-
Masukkan ikan tadi ke dalam alluminium foil yang telah dialas dengan daun pisang. Ketepikan. Sementara itu, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula. Seimbangkan rasa. Kemudian tuang atas ikan tadi dan susun serai dan daun limau purut ke atas ikan. (*boleh juga tabur cili padi yang diketuk sikit ataupun hirisan cili merah sebelum di stim). Tutup ikan dengan alluminium foil dan kukus selama lebihkurang 15 minit/hingga ikan masak.

6 comments:

Dianne said...

askum Ummi,,dyg xdpt masok oggix tu.slalu jer msg xdpt post,naper ahh? ikan kembung sedap stim portugis tu..mtk ckit

umi_e said...

ermmmm sedapnya ummi!!!! eeehhhh bila free sudi2lah amek 'top mum blogs' award' dari dapur kak e ya

Nina Suria said...

ummi nampak simple yah, tp nak cari daun pisang tu yg problem. Esok suwuh hubby cari daun pisang, kakmOn dah terkecur baca bahan2 dlm ikan tu.. huuuuuu

Syam said...

salam ummi..

cedapnye menu..xmkn lg ni..laparnye..

ummi said...

dayang - wkumsalam, xdpt msuk oggix..eh apasai..org lain ada problem jgk ke? emm ikan kembung fresh mmg sedap stim kan..

kak e - ok nnt free ummi ketok pintu rmh kak-e ek..nk pakai baju kebaya pendek, kancing suasa dulu..heheh..tk byk2 ats ingatan kak e ni..muaaahhh!

kakmOn - tu la pasaii, bila duk bandar ni, sume nk kena beli..dahla tu..kdg2 ntah apa2 daun pisang dijualnya, xda bau langsung..hah, stim kakmOn, jgn x stim..

syam - wkumsalam...duk lah makan apa yang nak..hehe

Dianne said...

mmg xdpt lah nak anta msg,oggix kakmon pun sama gak.boring ler mcm nih.xdpt nak bckp dgn ummi.adoi sakit jari menaip byk kali xgak tersent msg!