Resepi senang dan cepat ni ummi masak petang tadi....kena rush sebab lepas masak tuk dinner ummi nak wat triffle lak untuk jamuan ofis pagi esok...alahai...berapa jam la ummi nak kena duk kat dapur hari ni...huhuuuuu..Ni resepi sempoi ummi.
Bahan:-
2 keping ikan jemuduk (atau apa2 ikan)
1 labu bawang besar - dadu (potong bulat pun boleh)
2 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - hiris halus
3 sudu besar taucu
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar cili kisar
1/2 sudu besar sos worcester
2 sudu besar air asam jawa
sedikit air
cili hijau/merah - belah
Cara Memasak:
Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng 2/3 masak. Ketepikan. Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang besar, halia dan bawang putih. Kacau layu dan kekuningan. Masukkan cili kisar, kacau. Kemudian masukkan taucu, air asam jawa, sos dan kicap cair. Masukkan ikan dan balik2kan kejap. Masukkan air dan cili..Bila mendidih bolehlah diangkat. (tak perlu letak garam, taucu dah masin).
No comments:
Post a Comment