

Bahan:-
1 kg. paha ayam (kalu suka, buang tulang)
2 1/2 cm halia - kisar
3 batang serai - kisar
200 gm bawang merah - kisar
60 gm bawang putih - kisar
1 liter santan
40 gm cili boh (*ummi guna cili kering)
10 gm serbuk kunyit
20 gm gula
garam secukup rasa
1 cawan kelapa parut
Cara Memasak:-
Rebus ayam bersama bahan kisar, kelapa parut dan santan atas api perlahan hingga ayam lembut. Tambah gula, garam dan masak lagi. Bila mendidih dan agak pekat, asingkan ayam dari kuahnya. Goreng ayam yang telah diasingkan selama 5 minit dan angkat bila kekuningan. Teruskan masak kuah hingga naik minyak dan benar2 pekat dan tuang ke atas ayam. (*ummi adjust sikit, ambil kuah pekat tadi dan goreng ke dalam minyak ayam sebentar biar berserbuk dan berkerak dan gaul dengan ayam tadi.)
No comments:
Post a Comment