Ni hidangan untuk makan malam ni...senang je, simple punya...resepi dari MR gak ni...memang sedap! Tapi ummi masak half je dari bahan asal dan makan dengan ayam masak pedas serta acar timun darat.
Bahan:-
4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 10 minit.
5 cawan air
2 kiub pati ayam
2 helai daun pandan
pewarna merah, hijau dan kuning
Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus
2 ulas bawang putih - mayang
1/2 biji bawang besar - mayang
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis
Cara Memasak:-
Bahan:-
4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 10 minit.
5 cawan air
2 kiub pati ayam
2 helai daun pandan
pewarna merah, hijau dan kuning
Bahan Tumis:
1/2 inci halia - hiris halus
2 ulas bawang putih - mayang
1/2 biji bawang besar - mayang
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Bahan Hias:-
Bawang goreng
Kismis
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan minyak sapi, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. Masukkan beras dan gaul rata sebentar. Masukkan air, kiub ayam, garam dan daun pandan. Kacau sekejap dan biarkan nasi masak. Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan 3 warna secara berasingan. Bila nasi telah benar2 masak, kaup balik nasi hingga rata. Masukkan kismis dan hiaslah dengan bawang goreng bila menghidang.
No comments:
Post a Comment