Sunday, February 3, 2008

Sotong Sumbat Berempah

Salah satu menu hari ni, dah lama nak buat, selalu xdpt sotong segar dan sederhana besar...ari ni dapat sotong elok2...sweet 17 gitu.., so leh le try resepi ni ummi jumpa rumah Jeni ari tu, resepi asal oleh Celebrity Chef Norzailina, masakan utara ni...

Bahan:-
600 gm sotong - basuh bersih (x perlu kerat)
500 ml air
4 biji telor
2 biji bawang besar - cincang halus
1 biji cili hijau - cincang halus
1 biji cili merah - cincang halus
1 biji bawang besar - hiris bulat
4 sudu makan rempah kari ikan (*ummi guna kari daging/ayam)
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar cili kisar
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
100 ml minyak masak
Lidi koktel secukupnya
garam

*Menurut Jeni, dia letak 1 sudu besar yogurt, ummi x letak pun..
Cara Memasak:-
Pukul telor bersama separuh dari bawang cincang, cili hijau, cili merah dan garam hingga sebati. Panaskan 1 sudu makan minyak dan masukkan adunan telor dan kacau hingga hancur. Bila telah berketul sikit, angkat dan sejukkan.
Sumbatkan telor ke dalam sotong dan sematkan dikepalanya dengan lidi. Ketepikan. Buat sampai habis. Kemudian panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan baki bawang cincang dan masukkan baki cili hidup, kacau hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Kacau biar garing. Masukkan air dan biarkan kuah agak pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula. Akhir sekali masukkan pula sotong sumbat tadi. Balikkan sekali sekala dan biarkan sotong benar2 masak dan kuah pekat. Kemudian masukkan bawang hiris, biar sedikit layu. Tutup api.

No comments: