Ni pun satu lagi resepi senang sangat..ikut je cara pada paket pastry puff...sebenarnya wat malam semalam untuk my kids bekal pagi tadi ke sekolah, potong kecik2 n letak dlm papercup...tp malam ni baru leh posting..aduhhh bz bangat! Bahan untuk inti tu ummi adjust je dengan caraku sendiri..caraku dan caranya berbeza...!! hehe.. (*nyanyi sikit)..
Bahan:-
2 keping pastry puff (ready-made)
Untuk Inti:-
500 gm daging kisar
1 labu bawang besar - dadu
3 ulas bawang putih - cincang
1/4 cawan sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 biji cili merah - cincang halus
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam
Bahan Taburan:-
parutan keju
daun sup/daun bawang/parsley - hiris halus
1 biji telor - sapuan atas
Cara Memasak Inti:-
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih. Setelah kekuningan, masukkan daging, kacau rata. Masak hingga daging benar2 empuk. Masukkan sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam dan garam. Kacau hingga benar2 kering. Sejukkan.
Menyediakan Pinwheel:-
Ambil 1 keping pastry puff, letakkan inti, ratakan dan tinggalkan 2 cm bahagian atas. Taburkan daun sup/daun bawang/parsley dan parutan keju. Mulalah menggulung perlahan-lahan dengan memegang plastik yang sedia terlekat pada pastry puff. Gulung hingga habis dan gulungan akhir dibiarkan ke bawah. Alihkan ke dalam dulang yang telah dialas dengan baking sheet. Sapu dengan telor. Bakar selama 30 minit pada suhu 200 C atau hingga masak dan kuning keemasan.
No comments:
Post a Comment