Haa, jom cari makan ke Palembang pulak...eh xda flight ke sana ek..xpa mai jenguk rmh ummi ada lauk Palembang sesat kat sini..hehe...Lauk lunch tengahari tadi..Resepi dr MR. Ummi buat half je dr resepi asal ni..
Bahan:-
1 ekor ayam - potong kecil
4 senduk nasi bawang besar (lbhkurang 1 cawan)
2 senduk nasi bawang putih (lbhkurang 1/2 cawan)
2 senduk nasi cili kering kisar (lbhkurang 3/4 cawan)
1 inci halia - kisar
1/2 kilo santan
5 batang serai - titik
6 tangkai daun kari
kicap pekat manis (ummi letak 1/2 cawan utk 1/2 ekor ayam)
sedikit garam
Bahan:-
1 ekor ayam - potong kecil
4 senduk nasi bawang besar (lbhkurang 1 cawan)
2 senduk nasi bawang putih (lbhkurang 1/2 cawan)
2 senduk nasi cili kering kisar (lbhkurang 3/4 cawan)
1 inci halia - kisar
1/2 kilo santan
5 batang serai - titik
6 tangkai daun kari
kicap pekat manis (ummi letak 1/2 cawan utk 1/2 ekor ayam)
sedikit garam
Cara Memasak:-
Perap ayam dengan halia dan bawang putih yang dikisar (*ummi perap 1/2 jam je). Tumiskan bawang besar dan cili kisar. Kacau biar sedikit garing dan naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap tadi dan kacau2 sekejap. Masukkan santan, kicap, serai dan daun kari. (*kicap hendaklah diseimbangkan rasa manis dan masinnya dan berwarna hitam pekat). Masak sampai ayam empuk dan angkat.
No comments:
Post a Comment