Thursday, February 14, 2008

Kerutub Daging

Dah lama nak buat kerutub daging, selalu x menjadi, kadang2 xda stok daging, kadang2 xda kerisik...hah, baru ni singgah kampung, mak bagi kerisik, fresh lagi baru siap buat...terima kasih banyak2 mak...love u so much!!!! Ummi buat half je dari resepi asal ni...sedap niii...

Bahan:-
1 kilo daging - potong kecil
100 gm serbuk kari (campur air)
1 biji kelapa (3 cawan santan pekat)
4 sudu besar kerisik
1/2 sudu besar gula (optional)
2 sudu besar air asam jawa
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 kuntuk bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
minyak

Bahan kisar:-
2 sudu besar biji ketumbar - goreng tanpa minyak dulu
1/2 sudu besar jintan manis - goreng tanpa minya dulu
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
2 cm halia
1 cm lengkuas

Cara Memasak:-
Gaul daging bersama bahan kisar dan masukkan air asam jawa. Perap seketika (lebihkurang 1/2 jam). Panaskan minyak, masukkan daging dan masak sebentar hingga agak kering air. Masukkan pula santan, rempah 4 sekawan dan serbuk kari dan serbuk kunyit. Gaul rata dan masak hingga daging lembut. Bila kuah telah pekat sedikit, masukkan kerisik dan garam. Masak lagi hingga keluar minyak/agak kering. Tutup api.

3 comments:

I Cook4Fun said...

Ummi I mesti try resepi ni tapi kena look for all the bahan bahan first especially the spices :)

ummi said...

Gert, try le..bahan pun senang je kan..U kuat pedas x? K, happy cooking..muaahhh!

I Cook4Fun said...

Ummi, I kuat makan pedas. Hari hari makan cili padi. Nasib baik senang dapat chili padi kat sini :)