Resepi dari MR ni..sengaja cari masakan pedas2 ni..my kids' favourite ni....ada la rasa lain sikit dari bese. Selalu masak pedas, kena goreng dulu ayam..yang ni x payah, terus masuk je sekali dalam periuk...mudah kerja..ada rasa2 cam masak dendeng lak...
Bahan:-
1/2 kg ayam
2 batang serai
sedikit lengkuas - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 ulas bawang besar - kisar
15 tangkai cili kering - kisar (*ikut citarasa pedas)
sedikit cuka/air asam jawa
4 - 5 sudu besar gula
garam
sedikit air (jika perlu)
sedikit kicap (*ummi letak 4 sudu besar)
Cara Memasak:
Tumis bahan-bahan yang telah dikisar, kacau sekejap. Masukkan ayam dan tambahkan sedikit air. Masak ayam hingga mendidih dan naik bau. Masukkan air asam jawa/cuka, gula, garam dan kicap. Kacau dan biarkan mendidih lagi dan kuah pekat. Perlahankan api dan reneh sedikit lagi. Tutup api.
No comments:
Post a Comment