Friday, July 16, 2010

Kuih Talam Labu - Salah Baca Resepi Lagi...

Emmmhhhh...ni la dikatakan, lawa tiada...manis labunya adaaa...hahahaaa...ni kira kuih terpaksa ke apa ke....semalam gatal2 dan rajin sikit masak....demam dah kebah dah...so sapa yang berangan nak tengok adik Aiman tu, xda eh....Aiman x kesaaahhhh...hahahhaaa....Labu beli hari tu ada lagi dalam fridge tuh...capai buku Aneka Talam dan Kuih Lapis Kak Liza hadiahkan dulu tuh..belek2 tertawan dengan kuih talam labu nih....tup, tup...kejadian x seindahnya pulak, tak tau la mana silap...akak parut2 labu tuh...then kacau rata dengan adunan bawah tu...ikut resepi terus jek kukus....resepi kata kukus 30 minit, akak kukus 40 minit dah...pastu tuang adunan atas, apasal lak la, parutan labu tu naik ke atas jugak...nak tumpang naik tingkat atas pulak, rupanya salah baca resepi lagiiiii.....kena kacau dulu atas api perlahan bagi bahan lapisan atas tu....Tapi semacam jek makan...sebab memang sedap....terlupa angin di badan, nasib baik x buat ragam...hahahaaa...

Okaayyy akak taip la resepi dari buku Kak Liza ni ya....selalu buat kuih talam dari buku ni mmg menjadi jek...x penah sangkut kes salah baca resepi camni tauuuuu...huhuuuu...tu laaa, selak sangat malam2 buta nak wat kuih...wat bekfes...hehe

KUIH TALAM LABU
Sumber: Buku Aneka Talam dan Kuih Lapis by Chef Hanieliza

Bahan Lapisan Bawah:
  • 3 cawan santan cair + sedikit garam
  • 1 cawan labu yang diparut
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 sudu makan tepung kastad
Cara-Cara:-
  1. Masukakn semua bahan kecuali labu parut dan kacau hingga sebati. Tapiskan.
  2. Kemudian masukkan labu yang diparut dan kacau lagi hingga rata.
  3. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit (akak kukus 40 minit) sehingga masak.
Bahan Lapisan Atas:-
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu teh garam
  • sedikit pewarna kuning (akak punya dah habis rupanya, tukar ijo laa)
Cara-Cara:-
  1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam periuk. Kacau adunan ini di atas api yang perlahan.
  2. Apabila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit dengan garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan labu tadi.
  3. Kukus selama 25 minit.
  4. Sejukkan betul-betul sebelum dipotong dan hidangkan.

4 comments:

izahdaut said...

salam kak ummi..tapi bila isinya naik tu sedap gak tu kak..dah bercampur terus..hiihi...lma dah tk mkn labu nih...

Kak Rose said...

x pe tersalah baca... yg penting sedap dan masih cantik pun....lapisan atas mix labu!

HAMSINI said...

salam kak ummi, kalau akak tak beritahu saya tengok okje...yg penting sodap...

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Kuih kegemaranku...yg penting sedap kak....lepas ni kena buat lagi, bagi yatie seloyang ya....boleh ke...