Tuesday, July 27, 2010

Aiman Nak Bisnes Ke?


Ni nak letak entry lain sikit nih...citer si bongsu akak Aiman yang tak kesaaahh ni laaa...ni aktiviti hari Jumaat lepas sebenarnya...lupa nak letak...hehee...Akak memang boleh dikatakan tak pernah missed buatkan breakfast dan bekal untuk Aiman setiap hari ke sekolah....dia memang x suka sangat makan yg kantin sekolah tu..x kena dengan tekak dia agaknyaa...hari2 duk kena fikir nak bawak bekal apa, tp mostly adalah berasaskan roti, x kiralah letak apa, telor ke..cheese ke...tuna ke...sardin ke...ala2 pizza segera ke, nasi or mee semua tu sesekali je buat, kadang2 watkan waffle...memusing kepala la duk fikir nak wat bekal dia...sejak dari darjah 1 hinggalah darjah 6 ni ha..boleh dibilang dengan jari la dalam setahun tu dia beli kat kantin or x bawak bekal dari emak dia ni ha...Selalu gak buatkan bekal ala-ala roti john ni haa...actually guna roti sosej jek...pastu dia selalu duk bagi kawan2 dia rasa...Then, khamis malam lepas, dia bagi tau kawan dia 5 orang nak sorang dua roti ala john mcm kat atas ni haa...katanya, lama dah kawan2 dia duk mintak...weeeyyyyy..sempat ke akak ni dah macam2 hal nak buat pagi2..sidai kain la..bancuh air la..sarapan laaa...nak kemas2 sikit laaa...nak siap pe kerja lgk..hadoiiii...

Tapi disebabkan kesiankan kawan2 dia n dia pun dah buat muka monyok je sebab takut mengecewakan kawan2nya...maka bersilat sakan la akak duk prepare roti ni haa...bancuh telor + mayonis + bawang + daun bawang + daun sup bagaiiii...siap je picit mayonis, picit sos semua...masukkan pulak satu2 roti ni dlm plastik kecik2...pastu letak dalam beg plastik dua biji sorang...Aiman tanya akak nak jual berapa...ntaaahhh akak pun x tau...dia kata kawan2 dia nak beli harga RM1 satu..ha koooo...berbaloiii ke tak....Aiman mula2 nak jual RM1.50...aiiikk ni terus nak kaya ke apa ke...hahahaha..Last2 akak kata RM1 ok la kot...ya laa..kita guna telor LTK Omega, guna tuna pasal2..bole la kot nooo., masak pun guna butter...Pastu sebelum pergi sekolah, akak siap warning kat dia...sudah lah jgn ambik order dah....x dan nnt...ada kang pegi keje punch card merah...Tup, tup, balik sekolah...ada lgk kawan lain lak nak...4 orang...adeehhh, buat lgk...Pastu akak taraaamm dia cukup2...kalau camni, mak boleh pinngssaan tau...mak keje ni Aiman, cukuplah nak siapkan bekal Aiman sorang jek n breakfast mak abah..hahaa..sekali masak, xdan nak mengemas2 dapur...tinggal camtu jek..balik tengahari baru kena kemas...aduiii...xleh jadi...Tp suka benor dia bawak balik duit jualan...hahaaaa...

Agaknya kan, kalau akak berenti kerja..harus duk berjual bawah pokok kat luar pagar sekolah..takpun anakku Aiman yg x kesaaahh tu duk sibuk berjual lak kat sekolah...apa kes? Muahahahaaa...sesekali boleh...sonok2 kan..kesian kat member yg mak dia duk goreng mee, goreng nasi gitu jek..yang pelik2 sikit x biasa buat kot....alahaaiiii...Sekian, tamatlah cerita ceriti akak....wahahahaa...saja2 sonok nak bebel...hehee...

antara yang dah siap seblm masuk dlm plastik...

17 comments:

Mat Gebu said...

Ni pakcik mat nak pesan kat aiman, lain kali jual rm 1.80..syhhh dediam jgn bagi tau kat mak...esok pakcik mat buat cerita lain kat mak aiman yeaa..waaa aku pandai jee ngajo anak orang putar belit businesss..hahaha..

sz | m.s.s said...

hihihi..
kelakar plak baca entry anak akak ni...
pandai dia kecik2 dah tunjuk bakat bisnes tu...blh la mak dia buka cafe nnt :P

jalilah_jy said...

seronok baca N3 ni naik semangat dibuatnya..anak2 ilah tak maoo nye depa nak jual takut kena tangkap..
tapi yg jadi sasaran siabah lah kena jual kuih apam cute dot dot tempoh hari..lakuuuu!! rupanya dia minta kerani dia yg canang..heheh mati2 ilah ingat dia yg juaii..hehe malu kot dia nak juai sendiri..last2 ilah tak buat dah apam tu..suka2 buat sambil makan2 ada lebih juai laa..

cikgu sidah said...

salam kak.saya selalu tgk resepi dlm blog akak nie.ada bbrp yg dah try n alhamdullilah, anak2 n hubby suka.sbnrnya memang bagus kite bekalkan anak2 mkn ke sek sebb kekdg mkn kat kantin belum tentu zatnya mencukupi utk anak2 kita.tahniah kak,dlm sibuk2 pun sempat lg buat bekal.jemputla ke blog saya - cikgusidah.blogspot.com

Selly Buke said...

salam
ye.. mmg sonok baca blog ummi.. amik resepi apa yg patut n try.. alhamdulillah yg dah cuba menjadik n anak n hubby suka.. yg terkini sy duk buat muffin choc chipc n choc rice oren... wallaa... mmg senang sgt n sedap.. naik gebu elok jer bila dh bakar... siap anak mintak buat bwk gi sekolah untuk jamuan... thanks ummi...

oppss. roti john ummi nie pun selalu gak wat untuk anak.. sbb senang.. n sedap

MAS ( DUNIAKU ) said...

ha..ha..si Aiman tu memang dah ada ciri2 bisnessman yang berjaya..seronok mas baca cerita akak ni...bijak siAiman tu...roti john kak ummi pun nampak sedap la..mas nak order 2 biji boleh..

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ummi....haha...oooo Aiman...dah nampak imej nak buka Ummi Holdings satu hari nanti (ala-ala PJ Holdings dulu-dulu tu kan!)

Nizam (Si Alang) pun selalu jugak buat kerja mewawarkan hasil bekalan dia kat kawan2 mula2 sedekah jariah lama-lama balik bawa tempahan...mak dia yang terketar-ketar!!!

Oh ya Ummi...Mak Ummi orang Guar Perahu...eh dekat tu dengan Padang Ibu...sebab during my childhood I was raised there...dan Guar Perahu masuk dalam kawasan jagaan Mummy Watie...she was working at Kelinik Desa Padang Ibu for many years....sebagai Jururawat Desa!

eliyaezlinalias said...

ada bakat jadik bisnesman tu...

azila said...

Salam k.ummi..hahah, leh tergelak baca cter kak ummi neh.tp amat bagus bawak bekal dr rumah kan?yg paling ptg kebersihan terjaga...tp bersilatla sket kan pagi2 nak2 dah ader tempahan lak skang..

roti john 3 ke putrajaya, bleh:)

maz said...

kakkkk...lain kli sruh org sedenak tu je yg msk utk aiman...pastu sruh dia duk bwa pkok jual rti john tu...duit nti bgi kat aiman..hehehe..hbis la kena payung kat cik mat..ampunnn..

MamaFaMi said...

Aiman...ikut cakap Pakcik Mat tu. Tapi diam-diam jangan cakap kat mak. Kita bertiga je tahu. Nanti Aiman bagi kat mak RM5 je. Untung 80 sen setiap satu tu, kita bagi 3. 30 sen untuk Pakcik Mat, 30 sen untuk aunty, Aiman ambil 20 sen dah. Budak-budak tak leh main duit!

AlKisahKu.. (^-^) said...

tq kak ummi sudi singgah...nanti de mase jemputla ke dapo mie ye...luvvvv u sis!!!!

Mat Gebu said...

to mamafami...
Huk alahh...kejii tau, rempat duit budak tu..hahahaha...

Ummi said...

Mat Gebu -
Wawawaaahhh..ada tukang ngajor meniaga lak sini..ha yea laa..kongsi untung dgn Aiman tu..boleh pcik Mat beli teko lgk...kan Mat kan..tamak koo..

sz/m.s.s -
Looor kelakor ke..hahahaa..nak gelak gak laa..Aiman mmg x kesahhh kat mak dia ni ha..tunggang langgang, dia duk kesah molot kawan2 dia jek..huhu

Jalilay-jy
Hehe..alaa, selama2 sekolah x penah pun dia wat gini..bkn selalu..ada dulu2 darjah berapa ntah, Ummi duk wat muffin cokelat tu..dia bawak pi sekolah, dia duk promote kat kawan2..dah kena buat gak..tp tu kasi free je laa..x kuasa nak jual..hahah

Cikgu Sidah -
Wkmsalam cikgu..waaah cikgu masuk sini..hahahaa, nasib x umpat cikgu2..hehee..Alah dia mmg biasa bawak bekal dr mula msuk sekolah lgk..lg pun dia x suka sgt makanan berat pg2..mmg dia penah tgk kawan2 dia sakit perut, tu la pasal..Akak pun masak bekal tuk anak2 ni dari yg sulung dan kakak2 dia jugak..diaorg jenis kena sarapan pg2 pun...

Selly Buke -
Wkmsalam..thanks yea sudi jenguk dpur akak ni...cerita sekadar suka2 jek karenah anak2 ni..xleh masuk citer hari2..byk hal sgt, x kuasa..hahaha..Xpa, sini mmg nak share pun..akak pun byk try resepi blogger lain pun..

Mas -
Amiiinn..time kasih atas doa Mas kat Aiman tuh..harap2 bijak la tuu..hehe..alah, cerita budak2, biasalah kan..

Watierman -
Hoho..jauh benar angan2 tu..xda la sampai ke situ Watie oiii..Anak Watie xpa boleh la jugak suh Watie buatkan sbb duk rumah..Ummi ni mana dan kerja, byk hal..x kuasa..hehehe
Oph..Watie ni mmg origin Penang la ek..igt ikut asben je ke..hehee..Mak Ummi pun lama dah x balik sana..ada lg toknek tiri dia..n bapak2 sedara mak..kalau ada kenduri2 baru la balik..hehe

Eliya -
Hahah..ya ke..harap2 bakat belajar lg menyerlah laaa..bisnes kemudian..hehe

Azila -
Betuii, betuii, betuiiii..hah, 3 ketuii, byk tu..makan berdua dah ke..hahahahah

Maz -
Ya la Maz, kalau dekat, bukan nk suh masak tuk Aiman jek..dengan mak abah Aiman sekali nak tumpang makan..eh mau ke dia layan tekak akak anak beranak nih..hahahha..mst kena upah teko dulu baru dia masakkan..haha

MamaFaMi -
Wawawaa..ramainya nak menangguk di air keroh...apasaiii air jernih nyamuk tiruk byk ke..hahahhaaa..Mama dpt duit nk beli apa, CD Korea ke..Mat sure beli tekonya tuh..*eemm japgi siap la dia belasah Ummi kat sini..haha

Nuridah -
Sama-sama, insyaAllah ada masa singgah lg..hehe

Mat Gebu -
Waaahh ni pakcik Mat tiba2 baik hati, mst nk tumpang rebut duit Aiman yang x berapa sen tu haa..Alaaa nk beli tutup teko pun x lepas..hehehe..xyah la ko dng Mama nak rebut2...kang Aiman yg tersepit kat tengah..hahaha, naya anak akak tu..

ijan said...

Hehehe.. Aimann Aimannn... siap amik order kat sekolah tue.. Karang pengsan sambil buat roti john pulak mak tu ha... tp kannn... Aiman kalo nk jual kat auntie, kasik diskaun 80% okeh. Mak dah setuju tu.. kikiki :)

Echa said...

salam kak.. sukanya tengok blog yg penuh dengan makanan ni... telan liur je.. kelakar plak aiman ni.. tapi pandai dah dia nak cari duit tu... nak berniaga.. hehehehehhe... kak.. buat la kuih frozen.. mana tau saya boleh beli plak.heeehhe

Anonymous said...

salam akak...
ade tak resepinya? lapo la plak tgk...yum yum...hehhe