Wednesday, July 21, 2010

Agar-Agar Milo

X tau la sehari dua ni macam malas jek nak duk kat dapur lama2....hehee..rasa nak berlunjur kaki je balik kerja...masak pun cincai2 gitu...ni pun ntah bila buat ntah...isnin malam kot...hehee..byk sgt agenda...layan je ler...sekadar nak menghabiskan agar2 stripe tu haa....akak wat je ler agar2 milo nih....Resepi dari dapur JThorge, dah lama tengok dia x update dapur ..bersawang daaahh..puas kuak kupu2 dulu baru lepas masuk...hehheee

AGAR-AGAR MILO
Sumber: Jthorge

Bahan (Lapisan Coklat)
  • 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
  • 1 3/4 cawan air (akak letak hampir2 2 cawan)
  • 1/3 cawan gula
  • 3/4 cawan serbuk Milo
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
  2. Tuangkan aduna ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
  3. Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnt.
Bahan Lapisan Susu:-
  • 10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
  • 1 1/2 cawan air (akak lebihkan jadi 1 3/4 cawan)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan susu sejat Ideal/Carnation
  • beberapa titis esen vanila
Cara-Cara:-
  1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
  2. Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
  3. Masukkan susu sejat dan esen vanila.
  4. Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.

18 comments:

MAS ( DUNIAKU ) said...

salam kak ummi, tengok agar2 cantik macam ni nak makan pun terasa sayang, cantiknya...rasa macam nak buat pula, entah bila la..

Ummi said...

Mas -
Wkmsalam..hehee, cantik2 pun kena makan jugak la..dah buat untuk makan kan..heheee...cantik tu wat penambah selera jek..hehehe, xpa senang2 n rajin2 leh try nnt..

cikmanggis said...

salam ummi..apa khabar?lama cikmanggis tak tinggal jejak kat rumah ummi ni..pandang dari jauh je..malu malu kucing giteww tapi bila nampak agar-agar milo ni...terus terjah.Masuk list untuk ramadhan nanti.insyallah.T.kasih ummi:)

nur aisya humaira said...

salam kak,bestnye...rase nk makn jer terus...;)

Mat Gebu said...

Tergoda atok melihat nyaaa..ni tak de gg pun leh tolann..hahahaha

ady said...

salam kak..wah..sungguh menyelerakan.

hana said...

eeeeeee comeynyerrrr! lawonyerrrrr! k.ummi pong lawonyerrrrr!! sepiring kak! hihihihi

EiJa ZaQuaN said...

cantik n terliur tgk kaler milo tu..msti sedappp..tekak dh rasa milo jerk ni..hehehe..

YanaNuar said...

Wahhh bestnye agar2 milo tuh...mintak semangkuk kak ngee...saya dah follow akak yer sbb banyak benar resepi best kat cni =D

sI tEDI said...

salam kak,
minta izin salin resepi yer? :))

Asma said...

salam kak,

saya link kan resepi ye..

momma said...

tengah cari resipi agar-agar ni,canteknya agar-agar milo ni..

Ichi said...

sy dah try resepi ni. jumpa je terus balik rumah try n bawak ofis sejukkan. 2 jam kemudian terus rasa sebab tak sabar. kesimpulannya memang sedap la..hehe.. thanx kak. :D

Anonymous said...

salam..boleh sy share resepi di blog saya..thanks

mulan said...

minta izin copy resepi ye kak,.anak2 saya suka sgt2 mkn agar2 milo ni,,semoga dimurahkan rezeki...=D

FMY Collection's said...

SAlam..Kak saya nak tanya kenapa nak kena cakar dulu agar2 milo yg dah sejuk tu? Kalau tak cakar..apa yg akan terjadi..saya nak cuba ni..nampak sgt2 sedap..

Ummi said...

FMY -
Wkmsalam...owh puding tu kena cakar2 sikit agar permukaannya melekat dengan lapisan yg akan dituangkan ke atasnya tu...kalau x cakar nnt, kot puding tu terlebih keras, dia xmo bercantum dan terasing lak nnt...harap boleh faham akak terang ni yea.. ^___^

liza nazri said...

Wahh...sgt cantik..mesti sedapp..nk try la..

**Jom jenguk blog sy utk mega sale vitamin