Thursday, July 15, 2010

Ke Perlis Lagi - Hari Pertama

Salam semua, hari ni just nak masukkan entry akak ke Arau tempohari...kali ni pun masih lagi akak pergi dengan family adik akak sebab nak mintak dia tolong bawak kereta Viva Najwa ke sana...so balik nanti kitaorg akan balik sebuah kereta je laaa...Tu la kan, kalau ikut memang malas tul nak memacu sampai berjam2 nih...tp kerana anak kita usahakan jugak....Kali ni pun nak tengok dan tinjau rumah sewa Najwa jugak...ya la, semester ni ramai yang dah kena keluar dari kolej penginapan, budak2 baru jek la duk kolej...pastu memandangkan nak pergi kolej pun agak jauh, kena pulak la ada kenderaan, senang nak pegi kuliah malam2 ke...kawasan dia duk tu pun x byk bas yg masuk....tak pasai2 pulak amik kete baru tuk dia...ya laa, bukan nak memewahkan anak pun, tapi dari akak bimbang x tentu pasal dan dah jadi keperluan jugak, nnt nak praktikal ke apa ke...nak guna gak kan...demi anak yang duk jauh...biarlah dia senang sikit xpa laaa, kete sebuah lgk veteren sikit, abanglong yg guna lak....Kitaorang bertolak ke Arau pun xleh laju2 sangat, sbb kilometer Viva tu x cukup 1000 lg kan...konvoi slow2 jek, sampai pun dah petang...hujan pulak tuh dr Taiping ke Kangar...huhuuuu...layaaan je la eh...


Dah kul 1 thgri..perut berdondang sayang...cari Hentian Sebelah tuk isi perut..kitaorang bawak bekal...sonok makan2 camni...

anak buah sorang yg sibuk memanjang...hehee

Daging dendeng, sayur taugeh goreng, dan ikan goreng berempah....tersangatlah lajunya menyuap...hehe


Memasuki Perlis...hujan lebat gak..



Check-in di hotel dulu laa...dah kul 6 ptg dah ni...




Hari Kedua ni...dah siap2 ni, sempat lg main2 kuda budak 2 org nih..


Nak check-out dah...then terus pi rumah sewa Najwa dan cari barang2 keperluan dia...


Belikan almari kanvas dan katil bujang + tilam bagaiii....rumah ni pun macam ada anai2 jek..so akak belikan dia katil besi laaa...wpun dia xnak sgt mulanya...tp mak andak dia pun suggest guna katil, x pasaii2 pulak pi kedai perabut cari segala....


Dah siap dah....baru puashati akak nak tinggalkan dia sini....sikit2 pun biarlah dia selesa kan...jam 2.00 petang akak tinggalkan dia....lepas tu pi jalan2 ke Padang Besar lak kejap....20 minit jek dari Arau nih...lebihkurang 29 km. je...tunggu citer nnt eh....

11 comments:

ila haron said...

salam...seronok baca blog akak...
selalu gak baca2..lagi2 resipi yg besh tu..sekali akak bcerita pasal ke arau..kalau tau, dh jemput akak kerumah...heheheheh

robaaiah said...

Arau belajar kat mana. Rumah sewa kat mana.

::Azura Rahman:: said...

akak.. ngape x pi jumpa kak nina batriesyia.. tokei kek kat perlis nu.. x pi langkawi ke?.. bestnyer pi sana.. last pegi dulu stay kt hotel putra brasmana.. dekat dgn jeti kuala perlis so seharian shopping kt langkawi.. ekeke..

*psst.. lenkali leh arr beli kete dgn asben zura.. ekeke..and kalu nk renew road-tax+insuran pon dia blh buatkan.. promosi kejap.. ekeke..

s.h.a.d.h.i.a said...

akak smp jugak ke negeri saya.. hehe.. saya ni silent reader akak.. umah famili kt kuala perlis.. tapi saya keje kat penang..

Zakiyah Zainon said...

salam ziarah...
anak akak masuk kolej apa kat perlis.
Saya dulu kerja kat arau, sekarang dah pindah ke pasir gudang

Ummi said...

Ila Haron -
Wkmsalam...hehee..Ila duk area mana? Xpa, nnt leh akak terjah rumah Ila..hehe

Robaaiah -
Belajar kat Uitm Arau tu, duk menyewa dekat2 area situ gak la, Tmn Sri Wang..

Azura -
Toke kedai Nina Batriesya? sapa tu eh? Sori akak x perasan kot..Kali ni x pergi Langkawi lg laa, nak kena naik feri lak, kena tambah cuti lak nnt, Aiman pun sekolah..tp dah 2x pergi Langkawi by flight..tau gak Hotel Putra Bramana tu..asben penah tdo situ..(*uikks ni toke kete ke...hehee)

Shadhia -
Aah dah 2x la pergi Perlis, dulu pegi Langkawi naik flight, x lalu la Perlis..

Zakiyah -
Wkmsalam...anak akak belajar kat Uitm Arau tu..orang Perlis ke?

ila haron said...

ila dok dalam uitm...staff uitm arau..anak akak amek degree ker?? degree jer dok luar..

Ummi said...

Ila -
Owh ye ke...ooo nnt leh la Najwa tumpang tinggal kete kat rmh Ila ke kalau lama sikti balik Pahang n x bawak blk kete...hehee...Aah, dia student Program Penerapan dr Uitm Segamat dulu, terus serap ke semester dua kat Uitm Arau, so ni semester 3 dah la dia..Rumah yg dia duk, punyalah teruk Ila oiii...huhuu, sian tgk..ada dgr rumah sewa elok sikit tak..hehe

Anonymous said...

hye..nk tanya...almari kanvas biru tu akak beli kt mana? cantik..bleh lipat2 baju

Ummi said...

Anony -
Owh..almari kanvas tu akak beli kat C-Mart di Arau tu, pasaraya besar ala-ala Tesco gak, baru jek dibuka, selesa menyopping...ada byk saiz lebarnya..yg akak amik x harga RM69.00 kalau x silap, x igt saiz apa, cuma ada satu saiz lg besar sikit dari ni..hehe

Anonymous said...

ok2...thanks ya...nnt nk p tgk...org perlis sendiripun xtau ada almari tu kt situ...hehehe..
bila nk dtg perlis lg?