Friday, July 9, 2010

Roti Kismis Yogurt

Okaayy ni entry tertunda yang akhir....buat roti ni untuk bekal anak akak ke Arau gak hari tu...so xyah mintak la eh..dah habis...balik kerja je hari khamis lepas....akak start mencipon kek pandan, pastu suruh Bibik Melayu akak uli doh blueberry finger bun, siap uli tu, uli pulak roti kismis yogurt nih...akak tunggu roti naik semua dan siap bakar belaka..dah kul 12 lebih akak tdo malam tu..huhuuuu...Najwa la yg clearkan semua...siap bakar dan keluar oven akak sapu jek butter then terus tinggalkan sejuk di redai dan pesan kat Najwa suh simpan dlm bekas...malas dah nak posing2 kan roti dan snap gambar....so x berapa menyilau dah la permukaan roti nih bila akak posing pagi esoknya tuh..heheee, xpun cantik shining kan....xyah citer pjg dah laa...Resepi amik dari dapur Resepi Daria...mmg lembut dan sedap...Thanks Daria, akak C n P je la yea..

alahaaiii tertonggok2 keluar raisins tu...byk betul akak tuang dlm doh tu..hehee


ROTI KISMIS YOGURT

Resepi asal : Majalah Sedap (Sumber : ResepiDaria)

Bahan-bahannya(anggaran 17 ketul)


  • 300gm tepung gandum protein tinggi (tepung roti)
  • 100gm tepung gandum protein sederhana (tepung gandum biasa)
  • 20gm susu tepung
  • 75gm gula pasir
  • 8 gm yis segera
  • 1 biji telur, pukul ringan
  • 50gm yogurt
  • 150ml air sejuk
  • 75gm marjerin
  • 1 sudu teh garam
  • 50gm kismis, potong dua, celur dan toskan (akak just rendamkan sebentar dalam air panas dan toskan. Lap sikit dgn kitchen towel)

Bahan sapuan:
  • 2 sudu makan susu sejat (sy guna susu pekat)

Cara membuatnya:
  1. Campurkan tepung roti, tepung gandum, susu tepung, gula pasir dan yis segera. Kacau rata.
  2. Masukkan telur, yogurt dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Masukkan majerin dan garam. Uli lagi sehingga elastik. Biarkan doh rehat selama 30 minit. (*akak just masukkan dalam Bread Machine dan tunggu hingga proses ulian siap)
  3. Kempiskan adunan. Masukkan kismis. Uli sehingga merata
  4. Susun adunan, setiap adunan seberat 50gm. Bentukkan bulat-bulat dan biarkan selama 10 minit.
  5. Canai adunan memanjang dan gulung.
  6. Letakkan didalam cawan kertas yang memanjang. Biarkan selama 70 minit sehingga kembang.
  7. Sapukan susu sejat.
  8. Bakar selama 12 minit dengan suhu ketuhar 190C sehingga masak.
Nota: Ulian mmg sedikit lembik, tp still boleh uli...so taburkan sedikit tepung atas papan canai dan uli manja-manja sikit semasa membulatkan doh tu eh..hehee


12 comments:

Wanieyra said...

salam kak,

kalau kita letak dlm cup kertas ni, kena letak dalam apa2 bekas ke, mcm letak dlm bekas muffin tu

Mat Gebu said...

SALAM KAK UMMIE...
WAAAA..GAGAHNYA ROTI AKAK, TAPI PESAL ADA KUTIL..ALAHH I SUKA YG LICIN2...KALAU ADA KUTIL KURANG SEKSI LAAA...HAHAHAHAH..

MAS ( DUNIAKU ) said...

salam kak

sana sini ada roti...mas nak 2 ketoi boleh..nak cicah dengan nescafe ni..roti kismis ni nmpak sedap la...

Ummi said...

Wanieyra -
Wkmsalam Eyra..kalau letak dalam kertas tu, letak la pulak atas tray dan bakar jek...ok..

Mat Gebu -
Wkmsalam...ha haa...mula lah tuuu..nak buat kontroversi la pasal kutil la pulak tuh..weeeyy kang ada lak yg sambung2 citer kutil..jenuh akak nk jawab...ehh tu bukan sebarang kutil..itu kismis saiz L punya...so tersembul keluauuuuuu...hahahaaa

ain said...

roti lagiiii!!! nakkkkkkk!!!

Jiya said...

amboii.. semalam roti ari ni roti gak.. alamatnya gebus la tuan rumah ni. ahehehe

Jay said...

very interesting recipe with lovely pic Ummi.

MamaFaMi said...

Mmmm rasa macam nak pulang paku buah keras la... nak tanya balik soalan yang pernah Ummi tanya ma masa ma buat bun dragon fruit hari tu.... mmm... resepi dari majalah ni, leh ikut ke? *wink* *wink*

admin said...

salam ziarah...

Rxlite Worldwellness - Kecapi Berat Badan Ideal Anda Hari Ini
Resepi Masakan Disini
Internet Radio Live Disini
Download Lagu Disini

Deliah's Deli said...

salam ummi..br plan nak bt roti ni tp raisins plak dah kena cilok-huhu :D

Uncle Lee said...

Hello Ummi, wow! I love thses raisin bread. In fact only yesterday we bought some at a supermarket...add peanut butter, itu la dia.
You these cakes have a beautiful colour too.
I think agak2 dua no problemos, ha ha.
Have fun, Ummi, and stay young, Lee.

ummi said...

Ain -
Yup...lawan meroti dgn cik Mat kita..dia hari2 tayang roti..huhuu

Jiya -
Hahaa..kalau x meroti pun mmg dah gebusss..apalah nak buat..bkn salah badan..salah mulut..hahaha

Jay -
Thanks Jay, heheee...

MamaFaMi -
Ma, sori baru nak jawab, resepi ni yang dah dicuba oleh Bdaria, so Ummi dah buat, yep...boleh ikut resepi majalah tu kali nih..hehee..sedap Ma! Mat dah buat dah tu..

Admin -
Salam..thanks for the info..

Deliah -
Ok, xpa2...nnt ada raisins boleh buat kan...

U.Lee -
Hahaa..so sorry I was not around when you came in...Me, quite bz and always lack of time, huhuu...Hope, I can visit your 'pondok' once everything is settled k...thanks for dropping by Lee!