Tuesday, July 20, 2010

Mee Calong

Semalam x berapa rajin nak masak nasi.....terasa nak makan mee gitu...tp x tau la ntah nak masak macamana mee ni kan....apa lg..sambar la buku Senangnya Memasak Mee, Mihun & Kuetiaw Bersama Chef Hanieliza (Kak Liza) tuh.....ikan tenggiri ada la 2 keping besauu gak dlm fridge tuh...selak punya selak tu diaaaa....Mee Calong...tengok bahan....mmg ngam...semua ada....cuma akak tukar ayam tu ke daging...nak menghabiskan sikit lg....apa lgk kisar ikan tenggiri gaul dgn bahannya....gentel-gentel la wat calong.....kejap jek...hehee..Selalu akak duk makan ni kat area simpang Poliklinik Beserah tu jek..tu pun kalau rajin ke sana...K, kali ni kena try, wpun ada sikit beza dan dimakan dengan cili jeruk, tp resepi Kak Liza ni tak langsung mengecewakan dari segi rasanya., wallaaaahhhhh!!!!...memang terangkat! Tengok bahan punya senang, u all jangan x percaya, rasa sesedap tekak tau....Aiman dan hb duk puji2 sedap, tambah2 akak guna daging tu kot...thanks Kak Liza...cayanggg dia....So kat bawah ni resepi asal Kak Liza yea..

MEE CALONG
Sumber: Buku Senangnya Memasak Mi, Mihun & Kuetiaw
Bersama Chef Hanieliza

Bahan A:-
  • 1 rangka ayam untuk stok sup (dipotong kecil) (*akak guna daging)
  • 500 gm mee kuning (dicelur dan toskan)
  • 1 pokok daun sup (dihiris)
  • 1 batang lobak merah (dipotong kecil)
  • 3 pokok sawi (dipotong pendek)
  • 3 biji cili merah (dihiris)
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 100 gm bawang goreng
  • 1 liter air
  • Garam secukup rasa
Bahan B (Ditumbuk):-
  • 2 ulas bawang merah (akak letak 3 ulas)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar lada hitam
Bahan C (Untuk Sos Kicap Pedas)
  • 15 tangkai cili padi (ditumbuk halus)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • 2 sudu besar kicap cair (*akak letak jugak kicap pekat manis sikit)
Bahan D (Untuk Calong):-
  • 1/2 cawan isi ikan tenggiri ataupun selayang (*akak dapat 1 cawan, so adjust bahan la yea)
  • 1 sk lada hitam (ditumbuk)
  • 1 sb tepung jagung
  • garam secukup rasa

Cara Membuat:-
  1. Isi ikan digaulkan dengan lada hitam, tepung jagung dan garam. Buatkan bebola kecil (calong).
  2. Panaskan minyak dalam periuk yg sesuai dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. (*akak letak terus daging dan masak hingga mendidih dan daging benar2 masak, boleh tambah lg air)
  4. Masukkan garam, tulang ayam dan masakkan hingga mendidih.
  5. Apabila mendidihkan asingkan tulang ayam tadi dan masukkan bahan untuk calong.
  6. Masukkan lobak merah dan biarkan mendidih perlahan.
  7. Masukkan sawi dan kacau rata.
  8. Apabila mendidih, tuangkan sup ke atas mee yang telah diletak di dalam mangkuk sesuai.
  9. Taburkan daun sup dan cili yang dihiris serta bawang goreng.
  10. Hidangkan dengan sos kicap pedas. SELAMAT MENCUBA...!!

12 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ummi sihat ke??? ni first time dengar nama mee cam gitu....menarik juga ya!!ala2 bakso gitu!

jalilah_jy said...

ilah pernah makan mee ni mmg sedap... ilah pun nak kopi dan pasta la resepi ummi ni... terliuqq tgok gmbr ni..minta semangkukkk hikhik..

ima said...

salam kak ummi...emmm nampak pun dah sedap...saya memang suka klu masak mee letak daging...kuahnya akan rasa lebih sedap...mesti nak kena cuba ni...

TopsyTurvyMum said...

salam kak ummi,
baru plan nak wat mee kari..mee calong plak dah posing sini...
tak tahannnn...
:)

just call me ray said...

nampak macam mee sup, yumyumyum

azila said...

wahhh....dah lama teringin nak buat isi ikan sendiri neh.hujung minggu ni leh try gakla..tq k.ummi:)

n.a.j said...

suka makan mee..n resepi ni amat bertepatan ngan tekakku...

Jiya said...

pelik gak nama mee ni ek. calong tu maksud apa kak ummi? ngee...

nyaris umah jiya n kak ummi jauh. kalo dekat leh tumpang semangkuk. yang besarrr punyaa. ahehehe

Sarid Derus said...

hai ummi..
salam kenal..i memang tau pasal mee calong bcoz umah my mum kat beserah..nampak sedap..nanti nak cuba buat jugak..

Ummi said...

Watie -
Wkmsalam..alhamdulillah sihat. Aah boleh la try ni..sempoi tp sedap bangett tau Watie..hehe

Jalilah -
Ooo dah penah makan eh..tp ada byk rasa, berbeza resepi kot..Resepi kak Liza ni mmg pergghhh!

Ima -
Hehe..tu la pasal, rasa daging lebih kaw kaw kan..hehehe

Topsyturvymom -
Tim, masak dulu la mee kari tu..boleh hantar kat akak..lenkali wat mee calong lak..hehe

Ray -
Nampak aje mcm mee sup, tp bahan rencah xda guna apa jintan, kayu manis, cengkih, or apa2 serbuk pun..sedap nih!

Azila -
Haa...bagus, rajin nk gentel isi ikan wat fishball eh...hehehee

n.a.j -
Suka boleh la buat..hehe

Jiya -
Hahhaa..ntah akak x tau tepat maksud calong tu..agaknya ikan gentel kot..wakakakaa..Aah untung rumah akak jauh dari ko, xpun terpaksa akak melayan tekak ko lak..hahahahaha

Sarid -
Wkmsalam. thanks sudi singgah ya. salam kenal...oooo org Beserah mmg x dpt dipisahkan dgn mee calong..hehehe

kak ina kl said...

salam ummi..rindunya nak pot pet dengan kamu..sebab kita kan satu specis..ha..ha..gurau yer


akak pun suker tau makan berkuah camni..

Ummi said...

Kak Ina -
Wkmsalam...aah rindu kan..kalau jumpa x kering gusi sembang..hehee..xpa ada umur kita jumpa lgk eh...hehhee