Thursday, July 29, 2010

Tips Yang Menjadi - Terima Kasih Ben Ashaari!

Salam semua....Ni ada cerita sikit akak nak kongsi di mana hari ni akak sempat buat "muka tak malu" jek tanya Ben Ashaari apakah rahsia dia mendapat viewers dan traffic yang begitu membanggakan walaupun baru di dalam dunia blogging....Tau tak, Ben tu dah berbaloi-baloi dapat hasil....yang akak ni duk laaaa kat tepi buku lali jek..hahahaa....So Ben dengan baik hati telah memberikan beberapa tips dengan ikhlasnya dan bermula jam 9.00 pagi tadi akak membuat operasi dengan tunjuk ajar Ben dan tu diaaaaa....Cuba lihat perbezaan unique visitors di graf atas tu bermula jam 9 pagi hingga 6 petang tadi,....Boleyy baca ke x boleyyy baca., boleyyy nampak ke x boleyyy nampak? Memang x pernah dapat sampai camni tau. Satu perbezaan yang ketara. Akak pun macam Mat Gebu la jugak, sangap-sangap dan "rabun-rabun ayam" bila bab2 camni kan Mat kan....Yang tau nya, amik gambar, masuk dalam entry, publish di samping rasa ikhlas je nak share dan berkawan dengan geng bas sekolah (*pinjam kata Mat ni) di alam maya ni.

Memang mula2 rasa macam ntah apa-apa jek...tapi kan kedudukan graf di atas dan petunjuk di bawah membuktikan bahawa kerjasama yang baik dan ikhlas sesama kita mampu memberi impak dan manfaat dua hala dan sama rata. Rupanya, baru akak nampak...cara Ben berblog benar2 ingin menolong sesama sendiri, tiada sikap pentingkan diri sendiri...Dia suka kalau semua orang dapat rasakan blog mereka meriah....itu saja...Cakap-cakap akak ni adalah atas dasar rasa persahabatan dan sikap yang ditunjukkan oleh Ben jugak..bukan nak membodek2 ni, tapi itu sikap dan niat Ben bila dia hadir di alam maya ni...

Sebenarnya Ben kata, ada banyak blog yang dia tengok macam lubuk emas, dia teringin nak korek supaya tuannya tau yang blog mereka selain dijelajah, boleh memberi "sesuatu" yang menarik.....So, akak war-warkan sekali lagi di sini, sesiapa yang ingin memeriahkan blog masing-masing terutama kepada blogger baru dan lama yang agak2 suram tu..bolehlah dan silalah dapatkan bantuan Ben dengan menyertai bermacam-macam segmen antaranya seperti di bawah:-

(1) Jelajah Blog Ramadhan ;
(2) Kenangan Ramadhan Bersama Ben Ashaari ; ataupun
(3) Kenalkan Blog Anda.

17 comments:

K.Nor said...

wahhh padat la poket lepas ni ya.. :)

dayang_jack said...

Tahniah yer k.ummi...mmg meriah blog akak...berbaloi2...all the best! ;)

Ummi said...

Nor -
It's not because of pocket matter, it's a good colaboration, mcm twinning programme, betul tak?

Dayang -
Thanks Dayang, semoga kita semua dpt saling membantu....itu yang penting..muaahh!

Mat Gebu said...

salam kak ummi..
Waaaa...see i told u before...mesti berhasil punya, insya allahh. Syabas beteh..

to kak nor..
kak, sekarang nuff kalau blog mcm saya dia tak mo dah singgah..yelah kan iklan dah kena bagi2 sama rata..tapi aiman tak kesahhh...

cikmin said...

tahniah kak ummi..dah semakin maju :)

fara dean said...

Salam kak,
a;a betul..mcm perkongsian ilmu gak ni..not because of money or popularity..n bg sy it is one of my health treatment..tgk blog masak2 ni..bdn sy naik skit..:D

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

tahniah kak...
terima kasih kongsikan....
saya amik ilmu ni, boleh?

Mamamya said...

tahniah kak ummi....

sbnrnya mmg niat ben tu ikhlas tp masih ramai yg m'persoalkan k'ikhlkasan dia tu...
dulu blog lia tu pun klu x join program jelajah ben....ntahnya nak kumpul 10 follower pun perit...alhamdulillah...berkat bantuan ben....follower dah mencecah hampir 100 org...

azila said...

salam..k.ummi..tahniah2.bilala agaknya blog suam2 kuku zla tu nak jd gitu..heheh

BEN ASHAARI said...

salam kak ummi ..

Sebenarnya tinggi tu pon sebab hasil usaha kak ummi gak.. bukannya saya pon ...

POSH76 said...

bagusla tips ni nak jointla hehe

Sally said...

Sally pun teringin nak join blog En. Ben tu..ikut dari jauh jer..tapi malu la maklum blog jenis rojak ..dah ler tu baru jenis yg nak bercambah jer..kena tunggu bila masa malu tu hilang dulu..hehhe:p

~~@lyci@~~ said...

tengs ummi.. satu review yg menarik.. alycia nak cuba lah..

ijan said...

Hebat hebat kak ummi... selamat maju jaya :)

ummi said...

Mat Gebu -
Hahaa..yaayah..i know after following the tips...hehee, tq, tq..hahaha

CikMin -
Thanks Cikmin..alaaa, dah terbabit dgn Ben ni, dia nak tolong..kita lg suka hati..hehehe

Faradean -
Yup, you got it! Memang segalanya boleh dikongsi bila seseorang tu ikhlas..semoga dapat manfaat bersama la kan..

Naimatul Hafizah -
Salam Naima, thanks sudi ke dapur akak..akak rasa terharu bila jenguk Sofie..sungguh sedih dgn penyakit yang dilaluinya..harap dia cepat sembuh dan membesar seperti kanak2 biasa lain..huhu..

Mamamya -
Thank Mamamya..tu la kan..hasratnya sungguh dalam, ingin semua orang merasa nikmatnya berblogging..kan kan..

Azila -
Wkmsalam..thanks Azila..ala bolenya Azila tu..Ben boleh, Azila boleh..hehhee

Ben Ashaari -
Wkmsalam..emmm..sikit akak, banyak Ben yg tolong bg jalan dan perjelaskan keadaan..hehee

POSH76 -
Eloklah tu...bole cuba..

Sally -
Apakata cuba dulu...nnt tengok camne dan dptkan bantuan Ben..ok.

Alycia -
You're most welcome...aah bole try kan...x rugi apapun..

Ijan -
Hahaha..mana ada hebat, ni just a trial je Ijan..hehe

makcikkantin said...

salam ummi,

tahniah, ni atas usaha ben serta juga kegigihan ummi juga. lama dah tau pasal ben ni, makcik memula nak juga 'register' dgn ben, tapi tengok rumah pun tak terurus lagi, hmmm nanti2 lah bila dah konfiden sikit.

tahniah sekali lagi.

Affan Ruslan said...

Salam.
Tahniah, mencanak naik tuu. huhu