Saturday, July 31, 2010

Cucur Udang Kak Liza

Salam semua.....tengah buat apa tu? Ada yang balik kampung ke...makan kenduri ke...jalan-jalan cari makan ke....Akak tak ke mana hari ni...cadang nak pergi tengok adik kat Hospital Selayang sana...semalam masuk wad sebab demam denggi...Hari ni call asben dia katanya ok sikit laa...so akak ingat biar dulu tengok perkembangan camna....kalau teruk gak sehari dua ni, akak shoot ke KL laaa...Hari ni pun ada kenduri rumah bekas pengasuh Aiman dulu...cadangnya nak pergi laa...Eh Kak Liza pun buat demo masak kat Berjaya Megamall Kuantan ni jam 3.00 - 5.00 ptg nnt...Malam tadi kak Liza siap sms akak dah bgtau jgn lupa datang...tp dah maklum kat Kak Liza, kalau xda aral dan x jadi ke KL, insyaAllah jumpa laaa...hehee...Sebut2 pasal kak Liza ni..semalam akak x masak nasi tau....tekak teringin nak makan jemput/cucur udang la pulak (*bkn mengidam ek, kang ada yg cetus kontroversi pulak..huh ^__^). Xleh main2 tauuu...Ok, macam2 sangat dah resepi jemput/cucur udang, so ini Cucur Udang Kak Liza akak wat dinner semalam...hahahaaa....puas makan...kenyang tauu! Kak Liza, C n P je la sini yea....adunan ni sedang elok untuk family yang x ramai...

CUCUR UDANG CHEF HANIELIZA

Bahan A:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung beras
  • daun kucai
  • taugeh (akak x letak ni..aiman xnak...)
  • cili merah [cincang] (akak letak 1 1/2 biji)
  • garam
  • serbuk kunyit
  • minyak untuk menggoreng
  • udang kertas secukupnya (akak guna udang sederhana besar)

Bahan Mesin:-
  • 1 s/b udang kering
  • 1 labu bawang besar
  • 2 cawan air

Cara-Cara:

1. Gaulkan rata semua bahan kecuali minyak dan udang kertas.
2. Panaskan minyak.
3. Sendukkan adunan dan letakkan udang diatas adunan.
4. Curahkan adunan yg berisi udang ditepi kuali dan biarkan ia meluncur jatuh dalam minyak.
5. Biarkan gorengan sehingga garing.
6. Angkat dan toskan.
7. Potong kecil dan hidangkan dengan sos cili.


SOS CILI

Bahan A:-

  • 10 tangkai cili merah [buangkan biji]
  • 1 cawan air
  • 3 sudu besar cuka
  • 1 ulas bawang putih [jika suka]
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar gula
  • garam

Bahan B:-
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu besar tepung jagung
Cara-Cara:-

1. Mesinkan semua bahan A sehingga halus.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Bancuhkan bahan B dan masukkan dalam adunan cili.
4. Masakkan sehingga nampak pekat.
5. Tutup api dan hidangkan dengan cucur udang.


7 comments:

Deliah's Deli said...

salam ummi..mengancam tul rupa cucuq tu...cicah ngn asam pedas kt bwh sinun pun sedap tuh!rasa cm ptg ni gk nak buat-asam pedas smlm ade lg dlm fridge tu :)

Sarid Derus said...

kak ummi
kita kat sana mkn cucur udang ngan sos kan..kat sini (kedah)..depa makan ngan kuah kacang..mula2 dulu pelik gak..skang dah ok..hihihi..

MAS ( DUNIAKU ) said...

kak ummi..sedapnya cucur udang, tepung beras tu untuk merangupkan cucur tu ke kak...terliur dibuatnya..

fara dean said...

Salam kak ummi..
cucur udang ni yg menang no.1 time sy masuk bertanding..org utara buat lagu ni..kami dpt no.2 jekk..huhu..tapi kak..akak buat mesti lagi sedap..jadi makin lapar plak

wana yusuf said...

Slm K. Ummi...
Sedapnya cucur udang ni... my feveret!! selalu nak makan pergi kat semenyih!! Tapi dah ada resepi ni rasa nak cuba.... kite mintak izin nak copy resepi ni ye....Tq!!

Mat Gebu said...

Sedapnyaaaa....tapi malas nak buat lah..tgk gambar lama2 pun ok gak, nanti kenyang...

ummi said...

Deliah -
Aah mmg sedap la dpt apa2 jemput pun asalkan namanya jemput or cucur kan...jemput bodo2 pun habis kalau kat akak hehee..Tp akak mmg xleh lalu tekak kalau cicah dgn selain dr sos ataupun kuah kari..lain dr tu x biasa..hehe

Sarid Derus -
Aaah..baru igt, mak akak pun orang utara, biasa buat dan makan dengan kuah kacang..bancuh atas darat gitu jek dgn air panas, bawang n cili kering n udang kering pun sangai dlm kuali dulu, baru tumbuk/blend eh..sedap tuh..

Mas -
Aaah rasanya tepung beras tu buat cucur jadi rangup di luar dan lembut di dalam...besttt Mas!

Fara dean -
Hahahaa..waah menang bertanding ek..mst lg sedap tuh..hehehe..Eh akak xleh masuk blog Fara...x betul address tinggal kat akak ni kot..

Wana -
Wkmsalam..waahh jauhnya nk makan cucur udang..mesti sedap cucur udang Semenyih tu ke..xpa leh try dulu yg ni..maybe kena dgn tekak..

Mat Gebu -
Huk alaaa...kalau camtu ko tenung la gambar ni sampai pukul 4 pg kang..kul 5 bangun eh..masak sarapan..hehehee