Wednesday, July 7, 2010

Pandan Chiffon Cake

Ni masih lg entry yang tertangguh dek kesibukan menghantar anak akak ke Arau hari tu...duk tengok orang buat chiffon cake sana sini..akak pun teringin gak..tp akak xda la loose pan tu..so tibai jek dalam non-stick biasa, pastu lupa lak nak alas sikit kat base tuh...Mat kata, kalau xda yg loose pan tu, guna loyang biasa alas je bawah dia dgn baking sheet, xyah lenser...akak terlupa daa nak alas..dah elok cantik naik, susah pulak la nak keluarkan base dia bila dah sejuk. pun..kena perlahan2 korek kasi keluar..tu pasal laa x berapa cantik jek tepinya....apapun elok je naiknya...sangat sedap la kan..ni salah satu jugak bekal untuk Najwa dan tapau pulak untuk Najiha dan ada lebih sikit kitaorang buat makan2 kat hotel di Kangar hari tu....layan je laa..nnt nak cari loyang dia betul2 punya laa...senang nak keluarkan kan...hehee...

Resepi akak cilok dari dapur Yatiememories sana nun...Thanks ya Yatie..akak mmg malas nak taip semula, so C n P aje ler yea..

PANDAN CHIFFON CAKE

Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak

Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar

Cara-cara

Bahan (A):
  1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
  2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B):
  1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
  2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
  3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
  5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
  6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
  7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
  8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.

huhuuu..byk la pulak mengelupasnya...xleh jadi ni..kena cari gak loyang chiffon yg loose tu..

14 comments:

JaSSNaNi said...

wahhhh... pandan chiffon.. sedapppnye... nyummm nyummm...
ade lagi tak?? nak rasa leh?? hehehe

MAS ( DUNIAKU ) said...

sedapnya pandan chiffon, mas baru buat sabtu lepas...tak jemu rasanya makan kek chiffon, kan kak ummi,

K.Nor said...

dah tak lepek ek.. mesti telangkup dah nih :)

MamaFaMi said...

Sedapnya.... lama tak mencipon ni...

ijayuji said...

Salam kak ummi cayang, mekaseh dtg singgah :D kita cuti jer lah, akak pun jgnlah ngada2 nak cuti atau berenti tak kesahlah update ke tak janji JANGAN berentai tau! kalau kita yg berenti berblogging tak pe :D, ntahlah kak, tahun depan tak leh nak ramal sbb kita pun byk benda nak buat sbnrnyer takut tak sempat FB pun mungkin akn berenti jugak, tp yg pasti akak tetap jd kenangan kakak blogger kita ;-) waduhhhhh sedih pulak! pok kak ummi sikit biasaaaa dia! hihihi...

azian said...

kak ummi...
mengelupas tak pe, asal makan sedap udah leeee....
(ni nada2 nak mintak sepotong 2...hahahah)

cikmanggis said...

salam ummi..wah sana sini kek chiffon ni teringin nak mencubanya tapi kena tunggu anak-anak ada kat rumah tukang makan:)hai sedih baca tulisan ika kat atas tu..harap lepas rehat dapatlah ika sambung balik ya..akan ku nanti:)

ain said...

slm kak ummi...sedap pandan cifon akak. dulu pernah buat gak, mcm tak jd sgt. since then, tak mencipon lagi dahh..hehehe...pinjam ayat mamafami "mencipon".

Ummi said...

JassNani -
Alaaa ciannyaa..dah licin dah cipon tuh..hehe

Mas -
Aaah mmg sedap..akak pun buat ni hari khamis malam lepas sebenarnya..tapau kat anak akak masa pi Arau hari tu..dah habis dah pun..hehe, mmg rasa nak buat lgk..

Nor -
Dah dptkan segala tips dr Mat..dulu2 x penah amik tau..tu la pasal..haha

MamaFaMi -
Alalaa..mama tu bila2 leh mencipon duk kat rumah..Ummi duk ofis terliur jek tgk org kuarkan satu2 entry cipon..hehe

Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang..hehee..apapun, akak akan rindukan Ika bila Ika bercuti lama tuh..akak pun mmg kena start cuti2 n slow down gak dah...dah sampai seru rasanya...kena dahulukan impian la kan..

Azian -
Alahaaiii nak bagi pun mmg dah habis dah Azian..pi la buat cipon tu..senang la sebenarnya..hehe..akak dulu biasa buat, mmg jadi naik, cuma x tangkup jek lepas keluar oven..haha

CM -
Wkmsalam CM..alahaiii Ummi pun kalau buat ni suka masa anak2 ada, tp bila dah ramai2 mcm x cukup pulak sebutir cipon..hahaa

Ain -
Meh la buat..akak dulu pun x diberi tips sampai habis, tu pasal x menjadi..tersilap teknik la jadinya..hahahaa..kelakor lak bila igt..walhal senang jek..

Malar Gandhi said...

Guess, am first time to your blog' you have great space here...its a pleasure to bump into your food blog:)

Lovely chiffon cake, very soft and delectable:)

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Mmng gebu kek chiffon akak ni..takpelah melekat sikit....nmpk gaya mmng kena beli tu loose pan...
Bila dngr akak buat semua2 utk bekalan anak2...aish teringat kat ank bujang yatie....lama tul tak rasa masakan mama dia...
Walau sibuk kat dapur, tapi seronokkan tngk ank2 suka mkn masakan kita...

Jiya said...

uihhh.. sana sini org mencipon. psttt.. kak. ada lg tak? :P

Jay said...

Dear Ummi,
Really I missed u quite a time...!
Thank for stopping by my space n for ur inspiring words..
Chiffon cake looks amazing with beautiful presentation ...!

Ash&Wati said...

Salam Ummi,

Wati tinggal kat NZ. Apa peranan cream of tartar? Boleh tak pakai cream tu untuk ganti ovalet? Kat sini takde ovalet.