Monday, July 26, 2010

Seafood Curry

Salam isnin semua....sori 2 hari menyepi dapur akak nih...ni pun nak masuk menu bila ntah...Sabtu kelmarin balik kampung makan kenduri kat rumah jiran mak...aleh2 dilanda sakit perut memulas teramat....uwaaaaa....Balik ke Kuantan hari yg sama sebab adik2 akak follow akak balik ke Kuantan pulak, nak jalan2 cari makan nasi dagang la kononyaa....Aleh2 semua pakat2 rotate masuk tandas jek...akak pun dekat 20x dari petang Sabtu sampai petang Ahad duk berselisih bahu dengan hubby kat muka pintu tandas jek...hahahaa..adoiiiii...boleh dikatakan semua family akak kat kampung pun kena...Adoiiii ni kena keracunan ke apa ke, nak kata angin xkan kot...makan daging pun angin ke...huhuuu...Ahad semalam seharian duk entertain adik2 akak n family diaorg jalan2 pusing Kuantan...K layan je laaa kari makanan laut akak ni haaa....dah habis eh, jgn mintak laaa...wat makan dengan nasi jagung hari tu...hahahaa..x ngam ke, alaaa tibai je ler...

SEAFOOD CURRY (My Simple Style)

Bahan:-
  • 4 ekor sotong - kerat 3 atau 4
  • 15 ekor udang sederhana besar
  • 1 1/2 cawan santan pekat* ) bahan * dibancuh bersama
  • 2 1/2 sudu besar rempah kari* )
  • 1 1/2 cawan santan cair
  • 3 ulas bawang merah - dimayang
  • 3 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 inci halia - dimayang halus2
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sk. serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu besar bawang merah kisar
  • 1 biji terung bulat - belah dan kerat 8
  • 1 biji tomato - belah 6
  • 15 batang kacang buncis - potong serong
  • garam secukup rasa
  • sedikit air asam jawa
  • minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang dimayang serta daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan bancuhan santan pekat dan rempah kari tadi. Perlahankan api dan kacau masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan santan cair dan biar mendidih sekejap atas api sederhana.
  4. Masukkan udang dan sotong diikuti dengan terung, biarkan mendidih lagi.
  5. Masukkan garam secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan kacang buncis dan tomato. Perlahankan api dan reneh lebihkurang 5 minit biar kuah naik kemerah-merahan...tutup api.

6 comments:

Novel Kafe said...

kari kacang buncis? wah...tak penah dicuba...menarik nih

Mat Gebu said...

Waaaa...sedap nihh..kak, kes ulang-alik ke toilet tu mesti menyebab kan bahagian "uk-uk" kita pedih kan..sure menonggek jee time jalan..arghh tak relaa koo, dah mcm itik pulang petang...

Jiya said...

wahhh... kemain berenang2 seafood segala seafood lam kauh kari tu yer.. hihi!

hijriah said...

siannya kak ummi...kalo sampai 1 family tu...keracunan la rasanya...

=(

ummi said...

Novel Cafe -
Aaah..dah selalu akak buat, saja x letak en3 je, ulangtayang..hehee..try laa..

Mat Gebu -
Hahhaaa..bab tu xyah sebut laa..mmg sakit urat perut dibuatnyaa...rasa mcm x berbaloi jek dgn makan yg x seberapa..huhuuu

Jiya -
Hahahaa..aah ek, tu semua seafood pndai berenang, yg x pandai berenang buncis, tomato n terung jek..hahaha

Hijriah -
Emmm..rasanya tu laa..keracunan...huhuuu

azian said...

kak ummi
ni kirannya dah abis la ye jagungnya?heheheheh
mujur jagung tak leh buat kari...