Monday, April 19, 2010

SEGMEN GELEDAH DAPUR




SEGMEN GELEDAH DAPUR

Salam...Ni nak bagi tau laa ada satu Segmen Baru pulak akan dibuat oleh budak Ben Ashaari ni. Dan sebagai penghormatan blog akak dan CMG kena mulakan dulu segmen nih...SEGMEN GELEDAH DAPUUUUR.....Amboiiih, ada penghormatan pulak eh, mcm nk dapat pingat jek..hehe...Hai, habisslaaahhh lepas ni dapur akak kena geledah, berterabur le segala bawang, cili, rempah ratus semua...Tapi pinggan mangkuk xdalah yang mahal2 macam Mat tu..heheee...Kalau pecah yang dalam almari tu...mau mati beragan Mat..hehe..Tapi Ben, akak x tau laaa..betul ke tak cara akak ni...kalau salah tersalah prosidur Ben bagi tau eh...Okay, ni syarat-syaratnya dan soalan cepumas nya...hehee

(1) HEADER BEN ASHAARI perlu ada ( okaayyy, akak dah letak tuuuuu...)

(2) Keterangan ringkas mengenai blog anda:- (apa ek...gini boleh ke Ben)

  • Blog HOME SWEET HOME ini mula dipaparkan pada bulan Oktober 2007 dan di"manage" dengan masa yang begitu terhad sekali kerana tuan punya blog ini adalah "a 8-5 working woman". Sebahagian besar yang dipaparkan di blog ini adalah resepi masakan yang telah dicuba samada resepi sendiri, resepi Chef-Chef tersohor dan juga dari majalah dan teman seperjuangan (bloggers) jugak. Akak amat berharap kepada wanita-wanita bekerjaya seperti akak juga akan rajin memasak menu seringkas mungkin tetapi tetap sedap untuk seisi keluarga....Pada akak, memasak bukanlah sesuatu yang amat sukar walaupun kita bekerja, terdapat beratus-ratus ribu resepi yang mudah dan sedap untuk dicuba....Selain itu, ia juga adalah sebagai pemangkin semangat (bkn pemangkin pau or roti je tau...) kepada ibu2 di luar sana yang ketandusan idea, koleksi dan rujukan kepada semua suri rumah, sahabat handai dan anak-anak akak sendiri. Harap semua mendapat manfaat dengan adanya blog akak ni dan memeriahkan dunia cyber dan mengeratkan silaturrahim antara kita...

(3) Apakah menu istimewa yang ada dalam blog anda .. Berikan sekali linknya ..

  • Resepi paling istimewa yang akak rasakan mendapat sambutan hangat dan banyak menerima maklum balas sama ada di shoutbox, comment box or email adalah Oreo Cheese Cake yang telah beberapa kali akak buat seperti di sini dan sini dan ada lg rasanyaa...dulu setiap kali muncul ciskek ni..mst ramai yang teruja...now akak pun dah lama x buat...heheee, sebab badan dah tembam...

4 ) Dari mana anda tahu mengenai segmen ini .. Linkkan sekali pada namanya.

  • Emm dari BEN laaa yang telah mempelawa blog akak dan Mat Gebu sebagai yang terawal bagi segmen ini...terima kasih tak terhingga kepada Ben atas segmen seperti ini...

Okayyy kepada adik2 bloggers semua sila clik kat Sini jika mahu digeledah oleh Ben dan niat Ben ni sangat baik untuk menolong sesama kita menaikkan rating dan memfofularkan blog anda sekalian...Betul cakap Mat, dia bukan Along tp cuma nak tolonggg..hehe

13 comments:

BEN ASHAARI said...

erk...

Ummi said...

Ben -
Soriii td saja testing wording marquee behavior tu..hehee..Okayy amacam? Betul ke salah ni??

Mat Gebu said...

Uikk...pasal blog tu nak kena buat ala2 sejarah ek..aiseyy men kena tukar lah mcm tu..hahahah...kejap2 pi oter balik...

E-na Zarina said...

Salam K.ummi..

Setuju benar dgn pendapat k.Ummi tu, wanita bekerjaya juga mampu menyediakan juadah untuk seisi keluarga walaupun dengan menu2 yang simple tapi bila disediakan dengan penuh kasih sayang kesedapannya akan lebih terserlah kan...

Waaaa lepas ni k.ummi kena ambik maid 2 or 3 org ni utk tolong kemas dapur..he he mesti lunyai tu kena geledah!

Pssst : minat la dgn wording marquee tu, kalau nak blajar kena bawa apa ye k.Ummi?

Ummi said...

Mat -
Aah la kan..dah Ben kan suh citer sikit serba sedikit pasal blog kita...hehee..ko jgn lupa taruk ko bujang lg tauuu...hehee..pi balik oter cepat, japgi cikgu Ben nk correct paper tu..kasi markah..wakakaa

BEN ASHAARI said...

ummiiiiii oohh ummiii ... ben nak geledah dapur je haaa .. abis semua sejarah ummi bukak tu haaa .. hahaha .. ni bukan geledah sejarah blog ...hahahaha .. tapi ok gak ... hehehe...senang skit keje ben kan .. hehehe ... bagus bagus ... ni nanti jadi contoh pada sapa nak follow ..

Mat Gebu said...

Tuu diaa...kak ummi, i told u before..kalau kak ummi tulis mesti ala2 minit mesyuarat, lengkap segala bagai...tabik kat kak ummi!!!...nah ambik gula2 2 biji....hahaha

azila said...

salam..gelak baca komen2 k.ummi ngan en.mat dok gaduh2 pasal ni...ni ben punya pasal la kan??Nanti nak try la resepi kek k.ummi ni..sgt menyelerakan tgk gmbrnya:)

Yatie said...

Salam K.Ummi, Yatie pun di jemput gak oleh Ben yg glamour tu...tapi pening nak fahamkan(bkn menyusahkanlah..)...jadi Yatie baca contoh2 akak dan Che Mat buat...tak salahkan...terima kasih kerana membantu dan memberi idea,bukan sekadar masakan je... akak ni mmng pandai serba serbi...sayang akak...

ummi said...

Ben -
Loooorrr tu ker....dah kata suh citer serba sedikit...nak citer apa pun x tau..nk citer pasal resepi kang Ben yang nak geledah dapur, jadi akak buka sejarh sikit ler..wakakaaa..bantaiii aje ler..hehe

Mat -
Hahaaa...ala minit mesyuarat eh..mmg kita duk keje wat minit mesyuarat la pun, haha..ate Ben x specific suh citer apa psl blog, jadi kita bantai letak sejarah penubuhan lgk, mcm sejarah Melaka la pulak..wahahaa

Azila -
Wkmsalam Azila..hahaha..adoiii betul lah Ben ni wat akak dan Mat x tdo malam..kitaorg sampai discuss and alter sana, alter sini tauuu, 2 3x publish...wakakaaa..Harap2 dia x buat Azila pun fenin2 lalat kat rumah..heheee

Yatie -
Wkmsalam..hehee..buat Yatie, jgn x buat..xpa, ikutlah contoh akak ni, eh betul ke x ntah..Ben kata ok jgk kan..hehe...Ben tgh rajin sgt2 tuh..terlebih makan zat besi..hehe

TopsyTurvy Mum said...

Salam Kak Ummi,
Thanks singgah my blog and commenting :)

tu la pagi2 tgh cari rsepi nampak plak si ben ni tercongok atas blog k ummi, saje try my luck x sangka lak 2 jam lepas buat entry dia dtg.

salute ngan k ummi, penat2 kerja pun sempat siapkan juadah utk family. Mengancam2 pulak tu...

dulu2 ada k ummi link blog saya, ingat tak? pas dekat 2 bulan tak update(balik m'sia, maklum la line internet kat Raub tuu..), dah link kena potong haha..salah saya.

all the best k ummi!

*sorry panjang pulak karangan saya*

hana said...

kakkk... dah buatt! tenkiuuuuu!! mmuahhhhhh!!! hihihi

ijan said...

Salam kak Ummi...
kite nak geledah dapur jugak boleh? hehehe... harap2 blog kak ummi lebih dikenali ramai lepas ni.. dapur akak ni memang kategori library resipi.hehe