Wednesday, April 7, 2010

Mint Chocolate Cheese Tart


Okayy petang ni layan tart je eh...akak mmg dah lama sangat tak buat tart, maleh nak wat tart shell tu ler...kalau dekat dengan Mamafami harus akak order je dgn dia base tu...balik rumah isi jek apa2 filling kita kan..kan...Jadi nak makan jugak, akak merajinkan diri kelmarin wat nih..sori baru letak entry....banyak gak buat, bawak kat adik2 ofis sikit...hehee...so layan yaa..ada 5 ketuii lg nih..sapa nak??? Kebetulan daun mint tengah subur dalam pasu tu, so layan resepi dari Aunty Yochana, cuma chocolate ganache akak tu dah terpekat sgt...lupa lak nk siram je dgn Hershey's Syrup eh...Sedap ni..akak suka, sesekali tukar citarasa, so x lah rasa muak sgt bila telan cheese tu kan..mulut pun bau wangi...i liiiiikeee..cam bese, C n P je lerr..faham kan, kan..hehe


MINT CHOCOLATE CHEESE TART
Ingredients for tart dough:
  • 250 gm. Cold butter - cut into small cubes
  • 80 gm. sugar
  • 1/2 to 1 beaten egg
  • 400 gm. Plain flour
  • 1/2 tsp. vanilla essence

Method:

  1. Rub cold butter into plain flour till it resembles breadcrumbs.
  2. Add in sugar and mix thoroughly. Add in vanilla essence.
  3. Pour in egg a little at a time till it becomes a pliable dough.
  4. Rest dough in the fridge for 20 mins.
  5. Press a little dough into tart moulds and cut off excess dough.
  6. Place onto tray and bake at 175C till golden brown.
  7. Remove from mould, leave onto wire rack to cool.
  8. Place cheese filling into a piping bag fitted with a plain nozzle and pipe onto the baked tarts.
  9. Pour some chocolate ganache on top, chill and serve.
Fillings:
  • 250 gm. Cream cheese
  • 60 gm. Icing sugar
  • 10 nos. Mint leaves - finely chopped
  • 1 Tbsp. Peppermint liquer (Bols) - optional
  • a few drops of apple green colouring
  • 180 gm. Whipped Cream
Ganache:
  • 50 gm. Dairy whip cream + 100 gm. cooking chocolate

Method for fillings:

  1. Cream cream cheese with icing sugar till fluffy.
  2. Add in mint leaves, peppermint flavour, colouring and then fold in whipped cream.

8 comments:

maz said...

kakkkkkkkk...nk jerit dlu la..cumil2nya tart kak tu..npe xmai brkelah kat subang jaya..leh tkar2 mkn nga rti jala kat pdang dpn rmah mama..ma cma buat air je..ada lgi ke tuuu...pgi ni kita jmpa mama lgi..jgn jelus ye kak..muahh..

Watierman, rmanbkr said...

Ummi kita nak tart Ummi...hantar mai seketoi tu!

Mat Gebu said...

salam kak ummi..oo ini lah yea yg menjadi bahan gossip ari tu..kelass..bila nak try nihh...

Uncle Lee said...

Ummi, macham mana you dapat or chari time buat ni beautiful cakes, masak your gourmet food as you CEO and Chairman of Ummi Berhad?
Nama tengah you 'Wonder woman' ke? Ha ha ha.

Ahhhh, ni sekali I will say they look nice, fantastic, but you no need to simpan 10 pieces for me, ha ha....saya ta'berapa suka cheese. Isteri saya always call me 'bodoh' when she makes something has cheese inside, ha ha and saya ehlak. Bodoh!

Ummi, bila you not having your meetings, cook something with blimbing. Lemak or asam or your famous Kuantan secret recipe?
Then send me telegram, ha ha.
You have a nice day, keep well, Lee.

OncEUponAtIMe said...

isk ...

kak daun mint tu boleh hidup ke?

napo den tanam tak jadik

Nana Aris said...

cedapnye!! nape laa nana tak keje opis aunty ummi ek..kalau tak msti selalu dapat makan sedap2..hehe =)

ain said...

salam kak ummi...nak cikit cis tatttt!!!!!

ummi said...

Maz -
Ha tu laaa..nak tart kena dtg sini, tp dh habis dah laaa..meh mengetart kat Ktn laa..konvoi dgn Mama..hehe

Watie -
Loor nak seketul je Watie, x berbaloi pi Bukit Jambul bwk seketul tart..hehe

Mat Gebu -
Hehee..gosipp kita2 aje la tau..alah ko tu anytime boleh, masa byk asyik berdengkor je ke..hehe

U.Lee -
Hahaa..you're just kidding Lee..Yes I'm the CEO in my small kitchen and I had enough of it...xnak susahkan diri dah..O you x suka, baguss..I've only so save for Mrs Lee..hehee, Okay if I cook masak lemak belimbing, I'll send you a telegram ok..

OnceUponATime -
Hehe...so far hidup jek..kena tempat redup sikit, jgn kena panas sgt ok..Akak byk kali gak tanam..bila pupus, akak rendam semula batang kasi tumbuh akar n tanam semula.

Nana -
Kalau Nana duk dkt auntie..kita masak sama2 laa eh..xpun gilir2..hehe

Ain -
wkmsalam Ain..apa khabar..lama x nampak..rindu la tau...meh, meh akak bg tart kastad la pulak eh..mint tart dah licin..hehe