Monday, April 5, 2010

Chocolate Rice Orange Muffins


Lama sungguh tak bakar muffin....Sabtu kelmarin akak buat jugak la 2 adunan dari resepi Kak Liza nih bawak ke rumah cousin hb di Temerloh and bagi kat anak2 sedara kat sini...Tapi dah adjust sikit bahan ikut apa yang ada kat stok...jus oren pun tgk ada sikit jek...Layaannn, memang sedap yg nh! Akak pun suka...

CHOCOLATE RICE ORANGE MUFFINS (18 - 20 biji)
Bahan A:-
  • 2 cawan tepung gandum *
  • 1 sk. baking powder *
  • 1/2 sk soda bikarbonat * -(bahan * diayak 2x)
  • 1 cawan gula perang
  • 2 sb. chocolate rice
  • hiasan - choc chips (jika suka)

Bahan B:-

  • 1/2 cawan butter cair
  • 1 cawan jus oren (akak substitute dgn 1 cawan fresh milk + 3 sb. jus oren)
  • 1 biji telor (dipukul sikit)
  • 1 sk. oren paste
Cara-Cara:-
  1. Panaskan oven pada suhu 180C selama 15 minit (api atas bawah)
  2. Masukkan semua bahan A dalam mangkuk dan gaulkan rata.
  3. Curahkan bahan B yang telah disatukan dan kacau rata. (jangan kacau lama sgt, setakat bercampur elok dah)
  4. Masukan kertas muffin dalam acuan muffin (akak guna muffin cups)
  5. Sudukan adunan dalam kertas muffin hampir penuh, hias dengan choc chips. (akak gunakan muffin cups dan sudukan separuh dari cup tu jek, baru elok, takpun nnt meletuss..hehe)
  6. Bakar selama 20 minit / hingga masak kekuningan.
  7. Sejukkan atas redai.

15 comments:

Delima said...

akak.. saya mmg suka flavor coklat+oren nihhh.. alahaiii kecur dh air liur ni...
rs nk buat tp sayang kat rumah tadak oven.. hwaaaaaaaaaaa

wanieyra said...

Kak, kalau saya ganti tepung gandum dgn tepung naik sendiri boleh tak? tak payah bubuh serbuk penaik lg kan?

Mak Su said...

salam ziarah, salam lompat2 blog :)

Ummi said...

Delima -
Alahaiii xda oven kena cari dulu la, sedap nih! Lembab2 gitu teksturnya..

Wanieyra -
InsyaAllah boleh ganti dgn tepung naik sendiri Wani, cuma letak gak soda tu, no hal rasanya...

Mak Su -
Wkmsalam..salam kenal, thanks lompat ke sini..ngeeee

Watierman, rmanbkr said...

Ummi..menggoda sungguh muffin mu itu!!! Oven kita bermasalah sekarang ni..kalau nak buat juga kena gamble pakai oven hitam...yg zama Jepun tu...cap Butterfly...ada berani ke nak cuba gamble tu!

K.Nor said...

aduh.. ku tirguda :P

izahdaut said...

dap dap nih... kak ummi nak tanya jus oren tuh perah dari buah oren ke atau jus yang readymade tuh`.. nak try la sebab nampak sedap nih

Mat Gebu said...

salam kak ummi...muffin jerawat kak pah aini, ada lagi tak, nak leer 1..tak bley makan byk2..nanti berjerawatz.....

Ida said...

alahai kak..terliur sya tgk pic makanan kat blog akak ni. Anyway, millions of thanks to akak sbb blog akak ni la yg buat sya slalu rajin msk for my hubby. always come out with yummylicious menu;)

ummi said...

Watie -
Haa, Ummi igt oven hitam butterfly tuh, kat kg hb ada Ummi nmpak adik ipar guna, letak atas dapur minyak dia bakar kek..tp semacam jek sedapnya..hehe..kalau dah penah try guna oven tuh, boleh guna masa kecederaan nih..hehe

Nor -
Wahaha..meh sini Ummi suapkan..sedap ni Nor! Aromanya pun harum sekali..

Izahdaut -
Kalau ikut resepi jus readymade tuh..tp kalau guna fresh orange juice lg best nih..x yah letak susu pun dah laa..

Mat Gebu -
Ko bior betul..mana lak Kak Pah Aini tu berjerawat, bertahi lalat byk ada laa..ko rabun ke apa ke Mat..hehee, tp xda la yg besar2 choc chips ni jerawat dia..hehe

Ida -
Hai Ida, salam kenal..thanks ya sudi jengah sini selalu..harap2 bagi manfaat kat Ida sikit sebanyak yaa..jgn jemu bertenggek kat sini wpun tn rumah bz yaa..hehe

MamaFaMi said...

Naperlah rajin bebenor. Cuba contohi saya, memalaz malazz kan diri depan TV... hihi... dengki la tuh!

ima said...

salam kak ummi...cantiknya muffin yang akak buat tu..rasanya sudah semestinya lah kan..hihi

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Bestnye..mudah la tue... okeh.masuk list.heheh

ummi said...

Mama -
Xdalah rajin cam Mama tuh..sampai terlentang dpn tv sebab dah keletihan deco cc..hehe

Ima -
Hehe..cantik tu no. 2 or 3 Ima, yg penting kesedapannya tuh..mmg best!

Ijan -
Wkmsalam Ijan, aah best dan mudah..tu yg penting...hehe

chibi_nayumi82 said...

salam ummi..

ari nie dh berjaya cube buat muffin chocolate rice orange muffin,jadi tp x blh nk lwn muffin ummi nie la..hehehe..muffin sy x brp mengiurkn mcm muffin ummi nie..ape pn tq ummi..nanti nk try buat lg..