Thursday, April 15, 2010

Ayam Goreng Madu Petaling

Satu resepi yang sangat sempoiiii!!! Tapi rasanya sangat sedap!!! Ni "akuan bersumpah" seisi rumah yang makan, hb, najwa yang balik "study leave" kejap, najiha yg memang dah habis Asasi TESL (now jadi guru ganti kat Sekolah Rendah Assunta Kuantan), Aiman dan hb....Memang berbaloi sangat2 masak ayam nih....Resepi akak cilok dari iresepi.com. Kat link ni memang xda gambar resepi ni pun, bila baca, xleh nak agak camne la rupa ayam ni nnt bila di masak...ni lah hasilnya...emmm rasa seindah rupa....heheeee, indah ke? Moh layaaannn...pasal apa nama Ayam Madu Petaling, agaknya apek petaling punyer restoran situ kot yang empunya resepi..bkn Apek pinggan mangkuk je ada...Apek ayam pun ada la Mat...hehe


AYAM GORENG MADU PETALING

Bahan:- (utk 2 orang, gandakan la kalau ramai nk makan eh)
  • 2 ketul peha ayam (atau lain2 bahagian) dibersihkan.
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • minyak untuk menggoreng
  • 3 ulas bawang putih *
  • 4 ulas bawang merah *
  • 2 cm halia * (bahan * dihiris-hiris)
  • 3 camca besar serbuk kari daging/ayam
  • 1 camca besar madu

Cara Memasak:-

  1. Perap sekejap ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam hingga masak/garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan hingga garing.
  3. Masukkan serbuk kari, perlahankan api, kacau sebati (jangan hangus lak, kejap jek)
  4. Masukkan madu dan kacau kejap.
  5. Masukkan ayam dan balik-balikkan hingga bersalut rata.
  6. Hidangkan dengan nasi putih ketika panas2.

8 comments:

Mat Gebu said...

Yo lahh tu...kita kenal apek pinggan mangkuk jee kak..yg lelain tak kenal sangat....

iNtAn aIzaN said...

yelah kak, mcm senang jer.rs terliur pulak..harus di cuba kat rumah nie
thanks kak

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Adus tengok ayam goreng kak ummi nie rasa cam nak balik masak nasi je... guna rempah kari ek..macam best betul tu....huhu

izahdaut said...

salam kak ummi..resepi sempoi.. tapi sedap..ni yang suke nih.. nak copy nak copy

Gertrude said...

Ummi sedapnay ayam ni. I tengok resipe memang ok. Not too many ingredients so nanti I pun nak masak lah :)

azila said...

Salam...k.ummi, bestnyer nampak ayam ni..tp apakan daya sy skang perlu berpuasa dr mkn ayam..so postpone la resepi yg enak ini..

zam said...

thanks 4 resepi ni...terdesak nk masak ayam goreng,cari resepi kt intenet jumpa plk..easy jer cara membuatnya...sedap plak tuh..huhuhu

DangSiti said...

assalam..nak tanya, tym buh kari tu..kari tak yah campo ngn air ke?sebab slalu klu buh terus kari tanpa air..dier jadi kering je..kari pun jadik kurang masak...