AYAM GORENG MADU PETALING
Bahan:- (utk 2 orang, gandakan la kalau ramai nk makan eh)
- 2 ketul peha ayam (atau lain2 bahagian) dibersihkan.
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit garam
- minyak untuk menggoreng
- 3 ulas bawang putih *
- 4 ulas bawang merah *
- 2 cm halia * (bahan * dihiris-hiris)
- 3 camca besar serbuk kari daging/ayam
- 1 camca besar madu
Cara Memasak:-
- Perap sekejap ayam bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam hingga masak/garing. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan hingga garing.
- Masukkan serbuk kari, perlahankan api, kacau sebati (jangan hangus lak, kejap jek)
- Masukkan madu dan kacau kejap.
- Masukkan ayam dan balik-balikkan hingga bersalut rata.
- Hidangkan dengan nasi putih ketika panas2.
8 comments:
Yo lahh tu...kita kenal apek pinggan mangkuk jee kak..yg lelain tak kenal sangat....
yelah kak, mcm senang jer.rs terliur pulak..harus di cuba kat rumah nie
thanks kak
Salam Kak Ummi,
Adus tengok ayam goreng kak ummi nie rasa cam nak balik masak nasi je... guna rempah kari ek..macam best betul tu....huhu
salam kak ummi..resepi sempoi.. tapi sedap..ni yang suke nih.. nak copy nak copy
Ummi sedapnay ayam ni. I tengok resipe memang ok. Not too many ingredients so nanti I pun nak masak lah :)
Salam...k.ummi, bestnyer nampak ayam ni..tp apakan daya sy skang perlu berpuasa dr mkn ayam..so postpone la resepi yg enak ini..
thanks 4 resepi ni...terdesak nk masak ayam goreng,cari resepi kt intenet jumpa plk..easy jer cara membuatnya...sedap plak tuh..huhuhu
assalam..nak tanya, tym buh kari tu..kari tak yah campo ngn air ke?sebab slalu klu buh terus kari tanpa air..dier jadi kering je..kari pun jadik kurang masak...
Post a Comment