Monday, April 19, 2010

Roti Mungerrr.. ^__^

Taraaaa....meh uli-uli, canai-canai n pintal-pintal roti bunga pulakssss....hehee...Ni kes terajin la kot malam minggu baru nih...kebetulan Najwa nak bawak balik ke Arau dan abanglong pun ada balik sekejap hari Ahad baru ni...Akak buat banyak gak la roti ni...menggunakan adunan resepi blueberry finger bun jugak sebab nak menghabiskan water roux tu, kali ni akak pintal pulak buat munger-munger (*bunga-bunga) and red bean stollen gituuuu...tu pun tercanai nipis sikit, so roti bunga pun naik comel2 jek...hehe...Kalau nak tengok cara-cara pintal roti bunga tuh, sila klik kat dapur Nor Secubit Garam ni yeaa..pepandai la memintal tu..akak ni pun x da la berseni sangat...keras tangan..hehe, tp bole laaa...kan, kan..Gambar roti ni pun akak snap sebelah pagi tu, so xdalah nmpak glaze/shining sangat sebab disapu butter sebelah malamnya selepas keluar dr oven... Thanks to Nor sebab share cara-cara memintal nih..xpun x tau pun...hehe
Abanglong bawak balik 4 ketul, Najwa bawak balik 4 ketul...lebihnya kitaorang 4 beranak la tibaiii wat minum petang semalam dan sarapan pagi td.....

Jemput makan....seketul sorang jek tau....

16 comments:

leen hussain said...

cantik dah tu kak... main2 pintal pun jadi gak...bila leen nak ada bm nii...huwaaaa!!!!

ct HajAR said...

aloh2 comeiyer...aritu try yg bentuk spiral tue tak jadik huhuhu

hijriah-hidayad-hiwayat said...

alahai kak ummi...tensionnya sy tgk roti kak ummi yg cantik tu... tergoda i...hhehehehe...

makin femes ar akak la ni no...

=)

Mrs Kelly Walther said...

Salam kak Umi
berseni sungguh roti tu, boleh ajar saya tak? itu hari join kelas pun takde ajar camni...

Mat Gebu said...

salam kak ummi..wowww..roti munga...

KAK UMMI DOK DIAM DI KUANTAN
RAJIN MEMASAK DAN JUGA MEROTI
KALAU TUAN TAK TAHAN GODAAN
SAH-SAH MERANA...MAKAN HATI!!!

Roti muu sungguh menawan kak oiii...

TopsyTurvyMum said...

Stress betul saya tgk roti kak ummi ni...fuhh!! berpeluh2..baru fikir camne nak buat dah berpeluh2..

yeahh...saya harus menyahut cabaran membuat roti munger2 ni!!

Watierman, rmanbkr said...

Tabikkkkkkk!!!!

ummi said...

Leen -
Alaah tu pintal suka2 nak tarik mnat anak2 je..xpa dpt untung tempahan kek2 nnt leh sambar BM kan..

ctHajar -
Owhhh..xpa try yg ni pulak..senang je pun..

Intan -
Haha..jgn tensiooonnn..senang je tuh..try eh..Famous? xda maknanyaaa..hehee

Mrs Kelly Walther -
Wkmsalam..thanks singgah sini yea..aih xdalah berseni mana pun, tu saja2 jek rasa nk memintal..cuba Kelly click kat link Nor tu yea..ada cara2 kat situ..senang je..

Mat Gebu -
Wkmsalam..hehee..ko jgn nk woowww, wooo eeiii...ala, dlm pantun pun ada DENDIAM gak eh..hehee

TTM -
Tim, alaaa, jgn stress..senang je tu cayang oiiii..cuba click kat link Kak Nor tu, tgk cara2 situ k..senang banget!

Watie -
Alaahh nak tabiiiiikkk spriiiinggg jgk kat Watie yg rajin subuh2 hari siapkan tapau tuk cik abang tuu..hehe

MamaFaMi said...

Mesti masa buat roti ni, hati Ummi bermunger munger gak kan? ;)

MaDiHaA said...

cutenyer roti bunga tu kak... nanti sy nak gi intai cemana nak pintal2 jd bunga... mmg kreatif betul ler..

KAKTINY said...

uish.. menarik nyer.. pas ni nk blajar cara buat pastry and bread plak laaa - serius tak pandai buat.. huhuhu...

(hmm... nanti tiny nk try buat nasi goreng sardin tuh la kak.. cam menarik laa... simple gilos.. buat bekal breakfast pon ok gak kan kak ummi kan kan kan.. hihihi)..

ieda said...

salam kak ..

kalau saya nak tempah roti munger tuh leh tak .. menarik sgt2 dan nampak sedapplah kakkkk .. huhuhu

saya duk kontan jugak kat batu 6 depan terus maju baru tu kak .. :)

kak kalau jual yg x goreng punn saya sanggup beli sbb x pandai buat :)

Ida said...

rajinnye kak ummi ni..nampak sedap dan cantik roti ni..terliur pulak..

ijan said...

Salam Kak Ummi... wah santek nye munger munger die... sini baru nak berputik. mengembang nye lambat lagi ler.hehee....

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I have never seen these cakes before. But they certainly look fantastic! Outstanding!
They look delicious too.
I think if buka kedai, the Q will stretch around the block, ha ha, I will be in the Q too, ha ha.
Okay, saya nanti bus datang, siap kan iced kopi, Kuantan kopi. Ha ha.
Have a nice day, Lee.

Ummi said...

Mama -
Memang pun Ma, masa buat roti ni hati Ummi berbunga2 siap ada daun jgk tau..hehe

MaDiHaA -
Ok pi intai cepat, pastu leh pintal2 lak..hehe

Tiny -
Alaa, belajar pintal tu kat link tu je Tiny, senang..nasi goreng sardin,mmg sodap..x rugi basuh kuali pastu..haha

Ida -
Xda la rajin, tp senang je nak pintal..wat penambat selera anak2..

Ijan -
Hehe..x sama la kembang mcm bunga2 kat negara 4 musim sana tuuu..hehe

U.Lee -
Haha..x mungkin sampai nak buka kedai la Lee..I cannot bear see people Q pjg, kesiaaannn..hehe