Saturday, April 24, 2010

Ca Xot Ngot (Ikan Asam Manis)

Salam semua...duk buat apa tuh...mesti dah nk melelapkan mata bila perut kenyang or dah nak keluar pi shopping2 kan..hehee...Akak mcm bese laa..hari ni Aiman sekolah ganti..so mengemas rumah gak laa...pagi tadi goreng meehoon jek, malas nak letak entry, meehoon bese2 gak laa..japgi rasa macam nak ke dapur, tp x tau lg nk godek apa eh...bg idea sikit...Sementara tu meh la layan salah satu lauk akak masak untuk lunch semalam, pastu goreng sayur dan ikan makan dengan kari ayam perangat dah 2 hari, best lgk...Lauk ni terus ke dinner ler...panas2 kan dan pas kat family adik sikit...K, resepi dari i-resepi.com oleh Chef Dino dan ianya salah satu Vietnamese Cuisine nih...nak sebut nama pun kelakor jek, CA XOT NGOT.., pastu nampak cam cekodok jek ikan tu bila dah salut tepung pun ala2 wat cekodok kalu tengok..hehee...tp mmg best digandingkan dgn sos asam manis yang dah akak edit sikit resepinya tu..Akak buat 2/3 dari bahan asal nih...

CA XOT NGOT (IKAN ASAM MANIS)
Vietnamese Cuisine

Bahan:-
  • 750 gm daging ikan (fillet), potong kiub sederhana besar

Adunan Tepung:-

  • 150 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung kanji/ubi kayu
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 1/4 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 batang daun bawang - hiris halus2
  • 2 biji putih telor
  • 100 cc air (*akak adun agak2 jek)

S0s Asam Manis:

  • 2 sudu besar kicap masin (light soy sauce)
  • 5 tangkai cili merah , cincang (kalau nk pedas lg boleh tambah cili padi sikit)
  • 2 sudu makan cuka
  • 1 sudu makan gula merah - hiris kecil2
  • 150 cc pati ayam (akak letak 1 1/2 sudu besar + 1 cawan air)
  • 2 sudu makan daun ketumbar - dicincang (akak xda stok, letak daun pudina yg digoreng dulu sekejap)
  • 2 sudu teh tepung kanji - bancuh dengan 1/4 cawan air (akak letak tepung jagung)

Cara memasak:-

Adunan Tepung

  1. Campur semua bahan, adun hingga rata.
  2. Celup tiap potongan isi ikan ke dalam tepung dan goreng dalam minyak panas yang banyak hingga masak/berwarna kecoklatan.
  3. Angkat dan toskan. Letakkan dalam pinggan yang sesuai.

Sos Asam Manis

  1. Panaskan pati ayam dalam sauce pan, masak kejap hingga mendidih.
  2. Masukkan kicap masin, cuka, gula merah, cabai merah dan daun ketumbar/pudina. Kacau rata hingga didih kembali.
  3. Seimbangkan rasa masam manisnya dan masukkan bancuhan tepung kanji/tepung jagung. Kacau rata hingga sedikit pekat, Angkat dan tuangkan ke atas ikan tadi. Sedap dimakan panas2 dengan nasi putih.

9 comments:

TopsyTurvyMum said...

Kak Ummi,
CA XOT NGOT..CA XOT NGOT

best jugak menyebutnya hehehehe

mintak 3 ketoi...

Ummi said...

TTM -
Aaah la Tim..akak pun suka nk sebut...CA XOT NGOT, CA XOT NGOT..sebut cepat2 nnt tinggal NYONYOTT jek..wakakaa..nah amik 3 ketuiii..sebut sambil balik tu eh..

Azita Zain said...

salam kak ummi!!! kelako jer bunyinya. XOT tu nk sebut sbg ZOT, betul ke? CA tu plak, bunyinya CA ke KA?? kot2 ada slang mat saleh pulak...

makcikkantin said...

bunyi pelik tapi nampak dlm gambar...mengancam. ummi mmg superb-kerja, masak, ambik gambor..eh eh siap mekap lagi food tu. congrats

Uncle Lee said...

Hello Ummi, with a wife like you, not only ahemmm, beautiful, dress well, pakai chilli merah lipstick when cooking, BUT...a fantasic cook...I sure stay home everyday, tangan saya pegang fork and spoon, sit in your kitchen watch you cooking, ha ha.

And now? Holy Smoke! Vietnamese fish dish! It really looks delicious...I think lepas makan sure can talk few words of Vietnamese, ha ha.
Have a beautiful weekend Ummi....ada bulan naik ke Telok Chimpedak malam ni? Lee.

Mat Gebu said...

salam kak ummi....
HAHAHAHAHA...CA XOT NGOT...HAHAHA..bunyi macam gatal jee kak...adoii...sakit perut gelak...ni kalau sebut laju2, sure mulut macam ikan keli....hahahahaha

fuzidss said...

my fav ni kak...

Ruziawati Bukhari said...

salam ummi..

enak bangat ini!! :-)

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam akak...
sedap nampak menu ni...akak guna ikan ape tu?
tp tang nama tu nak sebut cam nak tergeliat lidah...huhuhuhuhu..