CA XOT NGOT (IKAN ASAM MANIS)
Vietnamese Cuisine
Bahan:-
- 750 gm daging ikan (fillet), potong kiub sederhana besar
Adunan Tepung:-
- 150 gm tepung gandum
- 50 gm tepung kanji/ubi kayu
- 1 sudu teh gula pasir
- 1/4 sudu teh serbuk kunyit
- 2 batang daun bawang - hiris halus2
- 2 biji putih telor
- 100 cc air (*akak adun agak2 jek)
S0s Asam Manis:
- 2 sudu besar kicap masin (light soy sauce)
- 5 tangkai cili merah , cincang (kalau nk pedas lg boleh tambah cili padi sikit)
- 2 sudu makan cuka
- 1 sudu makan gula merah - hiris kecil2
- 150 cc pati ayam (akak letak 1 1/2 sudu besar + 1 cawan air)
- 2 sudu makan daun ketumbar - dicincang (akak xda stok, letak daun pudina yg digoreng dulu sekejap)
- 2 sudu teh tepung kanji - bancuh dengan 1/4 cawan air (akak letak tepung jagung)
Cara memasak:-
Adunan Tepung
- Campur semua bahan, adun hingga rata.
- Celup tiap potongan isi ikan ke dalam tepung dan goreng dalam minyak panas yang banyak hingga masak/berwarna kecoklatan.
- Angkat dan toskan. Letakkan dalam pinggan yang sesuai.
Sos Asam Manis
- Panaskan pati ayam dalam sauce pan, masak kejap hingga mendidih.
- Masukkan kicap masin, cuka, gula merah, cabai merah dan daun ketumbar/pudina. Kacau rata hingga didih kembali.
- Seimbangkan rasa masam manisnya dan masukkan bancuhan tepung kanji/tepung jagung. Kacau rata hingga sedikit pekat, Angkat dan tuangkan ke atas ikan tadi. Sedap dimakan panas2 dengan nasi putih.
9 comments:
Kak Ummi,
CA XOT NGOT..CA XOT NGOT
best jugak menyebutnya hehehehe
mintak 3 ketoi...
TTM -
Aaah la Tim..akak pun suka nk sebut...CA XOT NGOT, CA XOT NGOT..sebut cepat2 nnt tinggal NYONYOTT jek..wakakaa..nah amik 3 ketuiii..sebut sambil balik tu eh..
salam kak ummi!!! kelako jer bunyinya. XOT tu nk sebut sbg ZOT, betul ke? CA tu plak, bunyinya CA ke KA?? kot2 ada slang mat saleh pulak...
bunyi pelik tapi nampak dlm gambar...mengancam. ummi mmg superb-kerja, masak, ambik gambor..eh eh siap mekap lagi food tu. congrats
Hello Ummi, with a wife like you, not only ahemmm, beautiful, dress well, pakai chilli merah lipstick when cooking, BUT...a fantasic cook...I sure stay home everyday, tangan saya pegang fork and spoon, sit in your kitchen watch you cooking, ha ha.
And now? Holy Smoke! Vietnamese fish dish! It really looks delicious...I think lepas makan sure can talk few words of Vietnamese, ha ha.
Have a beautiful weekend Ummi....ada bulan naik ke Telok Chimpedak malam ni? Lee.
salam kak ummi....
HAHAHAHAHA...CA XOT NGOT...HAHAHA..bunyi macam gatal jee kak...adoii...sakit perut gelak...ni kalau sebut laju2, sure mulut macam ikan keli....hahahahaha
my fav ni kak...
salam ummi..
enak bangat ini!! :-)
salam akak...
sedap nampak menu ni...akak guna ikan ape tu?
tp tang nama tu nak sebut cam nak tergeliat lidah...huhuhuhuhu..
Post a Comment