Monday, April 19, 2010

Nasi Goreng Sardin

Cuci mata dengan sarapan family akak di hari minggu semalam....Kali ni akak goreng hasil adaptasi dari majalah SEDAP dan dah ditokok tambah sana sini....Dan nasi ni sudah terlebih sardin sampai bersalut kat nasi...hehee...1 tin sardin besar tu akak amik isinya....sedap sungguh!! Najwa n Aiman yang mmg peminat sardin, makan banyak2 dan kata best nasi nihh! ^___^. Layaaannn..
NASI GORENG SARDIN
Bahan:-
  • 800 gm nasi putih sejuk
  • 300 gm isi ikan sardin - ambil isinya dan hancur kasar
  • 3 biji telor - goreng scramble
  • 200 gm sayur campur
  • daun bawang - dihiris
  • garam secukup rasa
  • 1 st serbuk lada sulah
  • 3 - 4 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis

Bahan Kisar/Tumbuk Halus:-

  • 8 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sb. cili kering kisar
  • 2 tangkai cili merah
  • 1/2 cm belacan bakar
Cara Memasak:-
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing.
  2. Masukkan isi sardin, lada sulah dan kicap. Kacau biar agak kering2.
  3. Masukkan sayur campur dan kacau sekejap.
  4. Masukkan nasi dan kacau hingga nasi nampak berasap.
  5. Masukkan scrambled egg tadi dan kacau lg biar rata. Tutup api.
  6. Hiaskan dengan daun bawang dan siap untuk dimakan.

8 comments:

azila said...

bestnyer...sy arini masak nasi goreng gak:)

zaza@mamaHanin said...

kak..nih resepi saya zaman bujang dulu..hik..hik.hik.. dulu zaza cuba jer resepi tuh.. rupa2nya mmg ader ek.. sedap tu mmg PASTI..pas kawen pernah masak sekali jer.. tu pun hubby dah pelik.dia xbiasa makan katanya.. hehehe

maz said...

kakkk..nk mtak nsi greng skit..nak wak bkal..ni nk kluar nga Mama...sat lgi mama smpai..meh la kak ikut skliiii...muahhh..

Syue Mustafa said...

Kak Ummi, nasi goreng sardin memang meletop......... Saya kalau buat nasi goreng sardin, saya akan goreng dulu sardin tu. Sos sardin tu pun saya tumis sekali. Cili kisar kasi lebih skit. Memang sedap.

nor64 said...

SALAM UMMI

TERINGAT MULLA2 POSTING DULU..GAJI TAK JLN 3 BULAN..LAST2 TU AMBK NASI ASRAMA BALIK GORENG DENGAN SARDIN..SEKALI HADAP JE HEHEHEEE...KALAU DIKENANG2 BERGENANG AIRMATA NI ....TAPI NASU GRG AKAK TU TAKLAH SELENGKAP UMMI PUNYA NI.....BILA AKAK TGK NASI GORENG SARDIN U NI TERINGAT DOLU2..

ummi said...

Azila -
Hehee...bestlah Ben sarapan pagi hari ni yea..

Zaza -
Akak pulak masa bujang x penah masak nasi goreng sardin camni, emak jek yg duk pkir nk isi perut kitaorg anak2nya ini...hahaaa

Maz -
Oooo...wat projek lgk eh..saja je nk bg kita jeles..huhuu

Syue -
Aaah akak penah gak goreng dulu sardin tu, tp kan meletup habis dapur, tu pasal maleh dah, taruk jek dlm rencah terus..hehee

Nor64 -
Alahaiii nostalgia la pulak eh..apapun, bila diingatkan best apa, mana ada org kaya makan camni, depa missed mende2 camni..nak makan pun mst depa segan, wpun dlm hati teringin..wakakaa

norrul salmizati said...

resepi nasi goreng semua nya menarik belaka....

Oka Shizuka said...

ok cun esok nak masak buat bekal gi ofc...