SIAKAP TIGA RASA DENGAN EPAL
Bahan:-
- 1 ekor ikan kerapu (anggaran 500 gm) - akak guna siakap - Ikan dibersihkan. (* Ikan digaul garam dan kunyit dan disalut dengan sedikit tepung jagung - Resepi asal x guna tepung jagung pun, ni cara akak goreng la yeaaaa, hehe)...Goreng terendam hingga garing. Angkat dan ketepikan. Letakkan dalam pinggan yg sesuai.
- 2 ulas bawang merah
- 1/4 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- sedikit halia
- 1/2 biji tomato
- 1 biji cili merah (akak letak 2 biji)
- 2 tangkai cili padi
Bahan Sampingan:-
- 2 sb. sos cili
- 1 sb. sos ikan namphla
- 1/2 cawan air
- sedikit karot
- sedikit bunga kobis
- sedikit jagung muda (*akak x letak ni)
- 1/2 biji epal hijau fuji - didadu kecil2 (akak letak epal biasa jek)
- minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:
- Panaskan 3 sudu besar minyak goreng ikan tadi dengan api sederhana, dan tumis bahan kisar hingga naik bau (lebihkurang 3 - 5 minit).
- Masukkan sos cili, air, sos ikan dan sayuran termasuk epal tadi. Biar mendidih dan sayur lembut dan kuah pekat sikit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan tutup api.
- Tuangkan kuah ke atas ikan dan nikmatinya ketika panas-panas.
2 comments:
Salam Kak Ummi...
Letak epal ek..bestnye nampak..sonotnye Najwa balik umah dapat makan best best :)
aduiii...tertekan toi tgk lauk ni kak ummi..peberet ni!! ikan siakap tak wujud lak kat sini..uhuks! *pejam mata kuat2*
Post a Comment