Monday, December 7, 2009

Pla Rad Prik (Ikan Goreng Garing Dalam Sos Cili Padi)

Semalam seharian x kemana lah, kelmarin dah pergi kenduri...so masak2 macam biasa..nak keluar bandar pun malas...duk golek2 n santai2 tepi dapur je laaa..bukan tepi pantai eh..hehee...Ni nak bagi tau resepi ni memang marbelessss!!!....rugi sangat sapa tak try...sungguh membuka selera...Terima kasih kepada Nor Secubit Garam yang berkongsi resepi dari Thailand nih...betul la kan Nor, dari Thai kan...hehe..x kisahlah...tapi Ummi tambah sikit nama sos tu kepada sos cili padi untuk peringatan Ummi dan adjust sikit bahan ya Nor..Kelainan pada sos tu mmg world...betuiiii..So langkah seterusnya Ummi kopipes je ya Nor..hehe..thanks a lot!

Bahan (Untuk Ikan Goreng Garing):-
  • 350gm ikan siakap ~ k.nor guna ikan tenggiri (*ummi pun)
  • 1/4 cawan tepung serbaguna
  • 1 cawan daun kemangi ~k.nor guna daun pudina (*ummi pun..hehe)
  • minyak utk menggoreng

Cara:-

  1. Hiris ikan nipis2 dan toskan.
  2. Celup ikan dlm tepung dan goreng dlm minyak banyak (deep fry) hingga keemasan dan garing.Toskan dan ketepikan.
  3. Goreng daun kemangi/pudina hingga garing dan toskan.
  4. Hidang ikan atas piring dan tuangkan sos cili diatasnya.
  5. Hiaskan dgn daun kemangi/pudina yg dah digoreng.

Bahan (Untuk Sos Cili Padi):-

  • 1/2 cawan bawang putih ~ dicincang
  • 1/4 cawan cili padi/merah ~ dipotong halus
  • 3 bj cili kering ~ dipotong
  • 3 sudu minyak sayuran
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan cuka (*ummi letak 1/3 cuka dan 3 sudu besar sos lemon)
  • 1/2 sudu teh garam/secukup rasa

Cara:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili yg dipotong halus2 dan cili kering hingga wangi.
  2. Masukkan kesemua bahan2 lain dan masaklah hingga sedikit pekat.
  3. Padamkan api dan boleh la dituang atas ikan td.

Tip dr buku masakan tu - celup ikan dlm tepung serbaguna yg kering, supaya tidak melekat pd kuali. Cuba ya, jgn tak cuba..

9 comments:

K.Nor said...

amboi3.... nak claim royalti la kalau gini :P

MamaFaMi said...

สวัสดี. หน้าตา อร่อย

ummi said...

K.Nor -
Hehe..ok ok, kalau ada org lebih bayar..Ummi kasi royalti eh..hehe

MamaFaMi -
Haiyyoooo...igt terror english jek..rupanya Siam pun boleh..x faham langsuuuuunnn le Ma..hehe

rinnchan said...

Kak ummi...entah2 mamafami sendiri pun tak tau dia tulis apa tuuu kah kah kah...

Rinn selalu padprik ayam jer....

ain said...

sedapnya ikan pla rad prik kak ummi!! rindunya ngan seafood!! asyik tibai kebab n beriyani aje. penat seh!!!

Ummi said...

Rinn -
Haha..tu la pasaiii..ada satu lg Mama pandai bahasa tau Rinn, bahasa Hindi..hhehe..kan Ma kan..

Ain -
Owh ya ke..sana byk makan nasi beriani n roti Pak Arab je ya Ain..hehe..dah rindu masakan kita eh..!

MamaFaMi said...

Hamboi hamboi hamboiiii (sambil cekak pinggang pegang rolling pin gedabak!) Rinn, Ummi... bukan main sedap lagi korang dua orang ngata mama eh. Ma tahulah apa yang ma kopipes tu... dia kata...
HELLO. LOOKS DELICIOUS. Tak caya pergi tanya orang Siam. Tangkaplah mana-mana orang Siam yang korang jumpa. Ala, tak de pun, suruh Rinn gi tanya nanti masa dia melancong ke Siam tu! Hihihi...

blogresipi.com said...

Memang nampak best ni kak Ummi... nak try la bila ade ikan sesuai :)

Ummi said...

MamaFaMi -
Haiyoooo...Rinnnnn, jom cabut..Ma dah bwk rolling pin lak dah nak bedal ni..kena repot polis cepat nih..xpun repot kat Persatuan Pengguna laa, Ma salah guna barang..hehee...Rinn, mmg nak holiday ke Siam ke..nak ituuuttt..! Jom Ma, ituuut gak..hehe

Ijan -
Try jgn x try ya Ijan..sure Faiz suka..jgn lupa suap kat Mikael gak eh..hehe