Wednesday, December 9, 2009

Coffee Bun (Using Water Roux)

Selamat petang semua..adehhh bz sungguh dan penat semalam x sempat nak letak posting..buat ni hari Isnin hari tu daahh....Ni kes teruja dengan penggunaan Water Roux yang diperkenalkan oleh Mamafami masa ronda-ronda kat dapur dia.. So akak pun buat jugaklah Coffee Bun ni dengan menggunakan water-roux tuh...wooowww really spongy jadinya roti tuh! X puas makan weeehhh...Tu ada belen lagi water roux, nnt nak buat roti lg la malam ni, insyaAllah..hehee..Cuma Coffee Buns ni kureengg sikit kalernya..next time kena tambah dos sikit..hehe..kasi lagi gelap! Apapun, roti dengan menggunakan water roux mmg hebat!!..Thanks ya Ma...Kita buat 2 adunan laa..x cukup nnt..hehe...Ummi nak C & P je la resepinya dari dapur Ma tu ya..

COFFEE BREAD
Ingredients :- (8 buns)
  • 190 gm high protein flour (I used multipurpose flour)
  • 50 gm sugar2 g salt6 g instant dried yeast
  • 1/2 teaspoon bread improver
  • 1 egg yolk
  • 50 g fresh milk
  • 12 gm instant coffee (I mixed 2g nescafe granules with 10g hot water) (*Ummi - used 2 tbsp coffee emulco - should add some more next time)
  • 60 gm water roux
  • 1/2 teaspoon cappuchino coffee emulco (I added) - * out of stock
  • 30 gm butter

Method : (Breadmaker method)

  1. Pour fresh milk into the breadmaker pan. Add in instant coffee, salt, sugar, egg and water roux.
  2. Top it with sifted flour, dry yeast and bread improver.
  3. Set the Breadmaker to Dough function.
  4. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
  5. Remove dough from BM and punch down to release the air.
  6. Cut the dough 35 gm portion each. Make into round balls and leave to rest for 10 minutes.
  7. Let the air out of the dough and make into round balls again. Arrange in the prepared tin.
  8. Leave to proof till double the size.
  9. Bake in a preheated oven at 180 C for 25 minutes or so.
  10. Once out of the oven, brush with butter.

After baking n brushed with butter..

Before baking..

10 comments:

Watierman said...

Ummi pun dah berjangkit....nak meroti tapi malas nak menguli...tengoklah nanti....!!!

ain said...

ye lah kak ummi, nmpak so soft the roti!! mesti spongy habis ni!!!

Nina Suria said...

cucuk bun ummi *test-try springy ka dak*

ehmm memang tiong-ting-tiong habis..

nyumnyumnyum

JC said...

Kak Ummi..salammmm

Gebusss nya roti tu..kalu my boys dpt ni laju jer mereka mkn ngan nuttela

Uncle Lee said...

Hello Ummi, alamak oi! Da la bahasa saya jurassic sebelum Merdeka, now saya tengok you keluarkan, "Water Roux.."?
Apa ni, Ummi? Ta'pernah saya tengok this word....French ke?

Saya tau 'Rouge' is merah, macham lipstick you pakai bila pergi Telok Chimpedak, heh heh heh.

Waa, your bun ni, tengok very shokalingam la....
okay, saya ta'nak order Mehnorner degan bi meh fy....saya makan bun ni lagi bagus....
tolong pass tiga boleh? Ada iced kopi Kuantan? Ha ha ha.

Ummi...macham ni kedai roti semua tutup kedai, habis cherita, ha ha.
Have a nice day, Lee.

geraugebang said...

Wah, sapa buat roti ni je jadi rock, bila buat roti ni je jadi rock. Cayaa laa.

ummi said...

Watie -
Aah dah berjangkit la ni..selagi x habis water roux dlm fridge tu..kena buat lg laa..nnt expired lak..hehe

Ain -
Memang betui, betuiii, betuiii.. ^_^

Nina Suria -
KakmOn..amboiiihh main cucuk-cucuk lak dia..hehe..amacam, best tak?

Jun -
Hehe...mmg pun, anak2 akak suka sangat, sekejap je licin, nsb baik buat 2 adunan..

Uncle Lee -
Wahaha..your jurassic bahasa boleh tahan..I've put the special entry for water roux below..should you have further questions, better ask MamaFaMi pls..
Hehe..3 buns not a big problem maaa...yeap with Iced Coffee Ktn..sure! No Lee, my roti wouldn't be no harm for any kedai roti laaa...

Geraugebang -
Uiiikk tu rock lain tu Gerau...rock tu x baik pnya..hehe

MamaFaMi said...

Lembut kan Ummi roti ni. Cicah dengan nescafe sambil tengok TV, sedar-sedar habis seloyang... hahaha..

ummi said...

Aaahhh..mmg ya la sangat tu..takut2 tertdo depan tv..sedor2 loyang atas muka...wakakaa

BELAJAR MASAK2 said...

maaaf bertanya, konfius lah apa kegunaaan water roux???? kalau letak water roux mesti letak jugak ker bread softner ngan bread improver????