Monday, December 28, 2009

Nasi Goreng Jagung

Ngeeee...Hari Jagung Sedunia pulak eh...makan tengahari Sabtu punya...akak, hb n Aiman ke jemputan kenduri, abanglong n anak2 dara xnak ikut..aiihh susah betul2 anak2 remaja skrg nak ikut parents gi kenduri kan...ikut mood jugak. Jadi lebihan jagung buat pankek ada lg, akak gorenglah lebihan nasi malam tuh sikit, cukuplah untuk diaorg bertiga, malam kitaorng keluar makan2 kat bandar, hehe...resepi campak2 jugak...layaaannn...eemmm liciiiinnn x bersisa...Resepi agak2 la eh..sempoiii punya...
Bahan:-
  • 2 mangkuk nasi putih
  • 1/2 tin jagung biji (corn kernel)
  • 1 labu bawang besar (didadu)
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 biji cili merah - dicincang
  • 10 - 12 ekor udang
  • 1/2 sk. lada sulah
  • sedikit daun bawang n daun sup
  • garam secukup rasa

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili hingga kekuningan dan wangi.
  2. Masukkan lada sulah dan udang, kacau sebentar.
  3. Masukkan nasi putih, kacau rata dan masukkan garam. Biarkan nasi masak nampak sedikit berasap.
  4. Masukkan jagung tadi dan kacau rata sebentar...jangan terlalu lama, nnt kecut sgt jagung.
  5. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tabur daun sup dan daun bawang, kacau rata. Angkat dan hidangkan.

7 comments:

Kamsiah said...

salam...ringkas namun menyelerakan..

Uncle Lee said...

Hello Ummi, how you doin'? Wow! First time saya tengok nasi goreng jagung.
It really looks delicious. Agak2 dua pingan boleh jadi tu, ha ha.
Makan with fork and spoon boleh ke?

I have lots of Malay friends, I dated Malay women, been invited to many Malay homes for kenduri, makanan, tetapi saya never learned to eat with fingers, ha ha.

I remember I used to play jokes with my Malay pakcik or makcik friends when they invite me for makan...I bring a pair of chopsticks, ha ha. Buat dia semua ketawa la.

I remember one makcik teasing me, "Lee bila kawain perempaun Melayu, kena belajar makan tangan tau".

I love nasi goreng, with lots of onions and udang kering. I must ask my isteri try your this recipe next day.

Ummi, here's wishing you the very best of Seasons greetings.
You stay young, stay beautiful and keep a song in your heart. Have a happy new year, Ummi.
Best regards and thoughts, Lee.

Aidah said...

Salam Ummi,
Sesekali pekena nasi goreng sedap jugak ye. Budak2 biasalah dah besar mana nk ikut kita, anak2 sy pun sama gak.

blogresipi.com said...

Salam Kak Ummi,
Nak nasi goreng jagung dengan penkek skali buleh? jagung lebey ye :D

MamaFaMi said...

Musim stoberi telah berlalu, kini tiba musim jagung.....

Ummi said...

Kamsiah -
Wkumsalam..yeap..yg ringkas janji sedap..

U.Lee -
Hello Lee..I'm doin' fine, tq..Haha..Cannot imagine you makan guna jari, mesti berterabur...Lee, you're always with your sense of humor...That's why when you came by your Malay pakcik n makcik house, you don't need to bring any fruits, chocolate or whatsoever, just think of whatever jokes/funny things that would always make them smile..hehe..
Sure, next time I'll invite you for nasi goreng with udang kering..
Lee, thanks so very much for the greetings and compliments..
You too, keep well and stay good.. ^_^

Aidah -
Aah la kan, anak2 skrg ni ikut mood je nk pi kenduri hehe..Nasi tu sempoi je, tp bila rasa sedap la pulaakk..hehe..

Ijan -
Meh Ijan, akak goreng lain la tuk Ijan, panas2..jagung dlm tin byk..hehe

MamaFaMi -
Hehe..begitulah nampaknyaaa..

Yat Maria said...

Salam Mama...

orang tengah sakit tetiba tengok nasi jagung cam berselera gitu tapi tak dak sapa nak masakkan!!! huk huk..