Tuesday, December 15, 2009

Roti Paun Gebu (Tragedi Nak Menghabiskan Water Roux..Hehe)

Haha...jangan pelik la ayat kat atas tu eh..mmg betul pun..roti tragedi silap teknik ke teknik baru ke x tau laa...sejak buat roti guna water roux hari tu, mulalah tiap kali nak buat roti mesti fikir nak lembut gebus dan spongy cam Coffee Bun hari tu leer...Ni tragedi hari petang Jumaat lepas sebab nak menghabiskan water roux dalam fridge tuh...Gara-gara geram tengok Roti Naik CMG kat dapur Ros kat CDBT laa ni, akak pun campak semua bahan kat bawah tu dlm BM dan tambah pulak la 2 sb. lebihan water roux tu...sebab x sabar2 nak meroti..water roux pun agak sejuk gak lagi...maka bila berbunyi je siren BM tuh tanda dah siap uli..akak pun buka la penutup BM tuh..waaaahh naik mengembang bkn main, tp bila pegang jek...lembik dan agak berbuih doh tu...wahahaaa...amik nak!
Akak pun tuang la doh atas papan pencanai yang ditabur sedikit tepung...alamaakkkk..pnyalah lembik..dah macam adunan jemput je pulak..hehe...Apa lagi, akak pun tambah lagi tepung sikit-sikit, uli, tambah, uli, tambah dekat 2 cawan tepung tauuu...ha...bila agak lembut elok je dah..akak x kuasa la nk wat bulat kecil2..terus je amik loaf pan 2 biji..bahagi adunan kpd dua..letak je dalam pan tuh..xdan 10 minit pun, dah naik elok jek..akak pun start bakar...
So Ros, ni lah hasilnya macam akak citer hari tuh...so akak tukar nama jadi Roti Paun Gebu laa...memang sedap giler la pulak...pagi Jumaat tuh akak bekfes dengan hb..memang besttt...you all tengok la tekstur roti tuh wpun permukaannya x rata cantik sebab ditambah tepung kemudian..amacam??? Ada berani try n error...hehe...So meh layan resepi yang dah diadjust dari resepi Roti Naik ni..hehe


ROTI PAUN GEBU (ADJUST DARI RESEPI ROTI NAIK CMG)
Bahan:-
  • 400 gm tepung roti
  • 100 gm tepung hongkong (akak guna tepung superfine)
  • 250 ml air
  • 50 gm susu tepung
  • 3/4 camca teh bread improver
  • 180 gm gula perang (brown sugar)
  • 100 gm mentega
  • 11 gm yis segera
  • 1 camca teh esen vanila
  • beberapa titik pewarna kuning
  • 2 sudu besar Water Roux
  • +- 2 cawan tepung superfine (*ditambah kemudian sebab terlembik..ngeee..)

Cara-Cara:-

  1. Satukan semua bahan-bahan di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sikit sikit dan terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat-bulatkan doh dan biar 45 minit atau naik dua kali ganda.
  2. KAEDAH LAIN - Masukkan semua bahan tadi ke dalam Bread Maker (BM) dan pilih setting untuk "Doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
  3. Tumbuk-tumbuk doh untuk buang angin, bahagikan kepada 12 bahagian yang sama besar, bulat-bulatkan doh dan susun dalam tin/loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biarkan 1 jam atau hingga naik. (*Akak pnya dah terlembik masa keluarkan dari BM, so akak tambah tepung tadi sedikit-sedikit sambil diuli di atas papan canai hingga doh kembali lembut dan tidak melekit. Bahagi doh kepada dua dan masukkan dalam loaf pan aje...xdan 10 minit, doh naik cantik dah..)
  4. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. (*akak tabur lagi dengan gula pasir..hehe).
  5. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang...marbelesss, memang gebuss lembut...hehe

8 comments:

Sue @ Nenie said...

Lembuttt gebusss roti akak ya..?Nampak macam kek pun ada...

dayang_jack said...

kak..ari tu dj pun ade wat roti guna water roux tu. mmg lembut. tgk roti paun ni rs nk wat lak tp belen water roux tu rasa2 xleh nk pakai ler sb dh lebih 5 hari. tkt x mjadik kang frust lak..hihik. kene wat baru ler jawabnya...hehe

bintangku said...

cam kek ler kak... rasa nak geget jer..
hmm.... water roux tu apa? pes time dengo nieh. Almaklum ler.... org 'rajin' msk.

Fa'e said...

hehehe...k ummi, mmg nmpk gebu pon roti tu....mesti toink....toink jugak lah yea....ish! bila la agaknye saya nak mencuba gak wat roti yg gune water roux ni...

sedapnye tgk! tu baru tgk! kalo makan camne lah yea....

Azie said...

mmg looks gebu.. nak cuba laa ikut yr recipe..

ain said...

salah2 teknik pun, nmpak gebu betul roti kak ummi tu. nmpak sedap pun ye gakk!!!

rinnchan said...

Salam Ummi,
Ha Ha.... kalau ini macam, dah resipi Ummi ni he he he... Jadi mcm kek pulak ya. Mujur gebuzzz...kalau keras, alamatnya ke tong sampah lah jawabnya !!!

blogresipi.com said...

Wah lembut dia tue macam nak cedok cedok ngan sudu jer..bestnye kak ummi!!!