Thursday, December 31, 2009

Marble Chocolate Cheese Cake


Akak buat kek ni sebab nak perabihkan stok creamcheese dalam fridge tuh..dah lama gak dah..nnt expired lak...pastu duk surf merata dapur, last2 dapat laaa..sungguh x mengecewakan..Resepi asal dari Kak Hanieliza tp akak angkut dari Dapur Lama Mat Gebu(Celebrate Life With Food) ni....Sori la Mat, akak selongkar dapur ko yang dah nk runtuh dah tuh..Kalau tanya Mat pun dia mesti x igt dah kat resepi nih..Akak ada adjust sikit penggunaan telor gred B jek n lebihkan sikit mentega tuh..no hal..moist jek..hehee...Memang mudah dan sungguh sedap!!! 2 thumbs up!!


Bahan A:

  • 180 gm mentega (*akak letak 190 gm)
  • 170 gm gula halus (gula kastor)
  • 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji) (akak guna gred B je)
  • 20 gm serbuk koko *
  • 120 gm tepung halus *
  • 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)

Bahan B:-

  • 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
  • 60 gm gula halus (gula kastor)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 biji telor gred A (akak guna gred B jek)
Cara-Cara:-

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
  5. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  6. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  7. Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  8. Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
  9. Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
  10. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.

rupa kek yang telah dipotong...

13 comments:

ME said...

hmm nampak sedap.

HaSue said...

Sedap eh kak?cream cis ader lagi tu..rajin ni je belum ada..hehe...
Kalau kukus mesti lagi moist ek?

Teika Kawashi said...

Hmm..sedapnya...saya pun rasanya nak buat kek petang ni..barang2 buat kek byk yg tak diguna lagi..yang dah habis due date pun ada...Happy New Year!!!

Watierman said...

Salam Ummi...sedapnya hidangan Kek tu...wish dapat merasa sepotong dua...

Apa-apa pun selamat Tahun Baru...rancak musik di akhir tahun ni!!

ain said...

sedapnya kak!!! creamcheese saya dlm fridge tu x tau lah dh xpired lum. tak kesah nak cek pun. teruk betui saya ni lah.hihi

happy new year utk kak ummi n family!!!

LOVE2COOK said...

Gosh...Love want 3 pcs pls!!! KakUmmi, Ur cake is really tempting lor!!! Awwww!...

Happy New Year kak...See U next year! :)

blogresipi.com said...

Salam kak ummi,
selamat tahun baru 2010... nie datang nk amek choc cheese cake cikit. nk makan sambil tgk munge api mlmkang.hehehe

MamaFaMi said...

Mama pun dah buat kek ni. Memang sedap sungguh. Buat dua kali lak tu sebab siap dapat order...

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2010 buat Ummi sekeluarga. Semoga tahun ini akan lebih baik dari tahun tahun sebelumnya....

Uncle Lee said...

Hello Ummi, Happy new year to you and all at home.
Here's wishing you the very best of 2010. May your life have many dua bulan malams.

Aha, you made marble cheese cake. Minta ma'af, I have to decline a piece from you.
For some reason or other I have never gone overboard for cheese.
Guess I have never appreciated the scent, ha ha.
But give me Nina Ricci L'air du tempe any time....*Wink*.

mie_rahim said...

br buat smalam..sedap x hengat.......erghh..x sbr nak balik keje nak makanlg..

JEFFIEMA said...

salam kak ummi..

sya prnh try resipi lbh kurg mcm ni gak ler @ mmg yg ni kot..?kertas resipi ntah ilang..

nk tny ler 1st trying 2,abis mlekat hmpir 1/2 adunan kat loyang..agak2 knp yah?

wana said...

Sedap sangat kek ni... dah pernah buat dulu2.... sampai skrg ingat lgi kesedapannya... tapi x ingat guna resepi yg mana!!! resepinya pun entah kat mana2! hilang kot!!... minta izin kak ummi copy resepi yg ni ye... nak buat lagi..

Ани said...

HI, I love your blog. You have fantastic recipies. I especially like this chocolate cheese cake. I will definitely try it out. I also make a fantastic chocolate cake. You can see the recipe here: http://vkusnoteka.blogspot.com/2011/12/blog-post.html