Friday, December 4, 2009

Singgang Ikan Tenggiri

Akak ni kena masak lauk ala2 orang dalam pantang la pulak bila Aiman dah "masuk jawi" nih..hehee...Tapi lauk ni orang yang sihat segar bugar la pulak yang lebih2 menghirupnya...maklumlah hujan2 nih...dapat lauk singgang camni kena lak dengan nasi panas2...hirup pulak kuahnya tuh...aiiihhhh...mana pi hilang program diet nih..hehee...lupa teruuuss..sabor je laa..makan lauk byk xpa..nasi xyah makan..betul la kan..Macam biasa, resepi senang dari buku Senangnya Memasak Ikan Bersama Kak Liza lagi...ada kelainan bahan sikit dari yang akak biasa buat...tp mmg terangkat nih..kira lauk musim banjir gak ni kot..nggeeee..thanks ya Kak Liza..

Bahan:-
  • 1 ekor ikan tongkol (akak tukar ikan tenggiri 3 keping besar)
  • 3 ulas bawang putih - dimayang
  • 7 ulas cili api (akak belah sikit)
  • 2 cm lengkuas - dihiris nipis
  • 2 cm kunyit hidup - dihiris nipis
  • 5 keping asam gelugur (akak letak 3 keping je)
  • 4 cawan air
  • garam secukup rasa

Cara Memasak:-

  1. Ikan dipotong kecil dan dibersihkan.
  2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
  3. Masakkan hingga kuah mendidih.
  4. Sedia untuk dihidang...sedap makan dengan nasi agak lembut dan masih panas...

5 comments:

Sheila said...

salam k. hee manu tu sdp walau manu org pantang masuk jawi yg lain pun boleh mkn heee Tahniaye adik dah masuk jawi....jaga jgn lasak2..mama hadiah kan ape tu.........

Uncle Lee said...

Hi Ummi, gosh, it looks absolutely delicious.
Kalu nak add bamboo shoots boleh ke?
Saya suka ikan masak like this but ada bamboo shoot.
Malay word is 'rebong' kan? Betul ka?

Ini your dish kalu saya makan, tentu make you cook extra nasi.....ada sambal belachan to go with this?

By the way, you must make your famous, mouth watering Kuantan style sambal belachan.....saya nak tengok.
Send me telegram bila you buat. Have a nice day, Lee.

hajah zainab bt abdullah said...

Salam Ummi,

ni lauk kegemaran kak nab! betul macam kata Uncle Lee...kak nab akan gandingkan ikan singgang & sambal belacan...fuuuh! terangkat...

cplud miera said...

salam kak,smlm tgk dapur akk ni n jumpe resepi singgang ni,lame xmkn. ptg smlm after kje trus msk.huhu
Sy dh post dh, ni linknye
http://pludcorner.blogspot.com/2010/08/singgang-ikan-tongkol-sambal-belacan.html
sy tuliskan resepi akk ni kt my blog tau

afiqah syazana said...

akak..sy cuba tumbuk kunyit dan halia dan dapat rasa yg pelik, disebabkan tiada lengkuas sy gunakan halia..adakah boleh?