Thursday, June 4, 2009

Marble Cheese Cake

Kek ni atas permintaan anak2 yang mmg suka sangat kalau bahannya coklat n cheese...dulu akak penah buat resepi dari dapur Rinn, rasa hampir sama...boleh tengok kat Sini jugak eh..ada kelainan dari sukatan bahan, tapi rasa lebikurang jek..cuma yang ni lagi lembut la kot, sebab nk potong pun sikit susah..mau lerai kek dibuatnya..hehe...adunan koko sedikit pekat, orang lain buat camtu gak ke? So, susah sikit nak marble atas adunan cheese tu. Ntah laa..tapi memang sedap ni..Yang ni resepi asal dari MyResipi tp akak ceduk dari dapur Hana, makyung tu jek...copy paste je ya Hana..thanks!

Bahan-bahan
- Bahan A

  • 185gm butter
  • 1/4 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1 cwn tepung naik sendiri
  • 2 biji telur

- Bahan B

  • 250gm cream cheese
  • 1/2 cwn gula halus
  • 1/4 cwn fresh milk
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara:-

  1. Cairkan butter,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk.
  2. Pukul gula dengan bancuhan butter dan masukkan telur sebiji demi sebiji. Bila sebati, masukkan tepung dan gaulkan. Ketepikan dulu.
  3. Dalam bekas lain, pukul cheese ngan gula dan esen hingga sebati. Then masukkan telur dan fresh milk, sebatikan.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli ngan adunan cheese ke dalam acuan yg telah dilengser ngan butter. Kemudian lorekkan ngan lidi untuk hasilkan marble.
  5. Bakar hingga masak. Biarkan kek semalaman dahulu baru potong. Kek ni agak moist.

8 comments:

ain said...

kak ummi...saya tanya anak saya td, nak buat strawberry kek ke marble cheese cake. depa nak cheesecake le pulok!!!

Nor said...

k.ummi, nor biasanya tambah 1/2 cawan susu fresh dlm adunan kek, sbb kalau ikut resipi asal, adunan tu pekat sgt. bila dah ditambah susu tu sedang elok jer, tak la pekat sgt. lagipun kek tu akan lebih moist

::ADleez:: said...

salam..
larr mcm janji2 plk kak ummi ni ngan saye...semlm pon sy bt cake ni utk jamuan rumah member kt cni...tp sy pakat campur adunan coklat tu dgn serbuk instant cappucino..fuhhh,,,sodap rupenye..lain dr yg lain...;)

zaza said...

kak ummi...
akhirnyaaaa buat gak ekk...
hehehe
tgk sedappp jer.. bukan cake nih jer.. aper2 yg dari air tangan akak tu semua nmpak beshhhh!!..
smuga bertenaga slalu utk masak2 nih ekk.. heeee :)

~~**ExYrA**~~ said...

HURM,NAK TANYE CREAM CHEESE TU MCM MANA?KALAU X BAKAR NK KUKUS BOLEH X?

jue mj said...

bestnya bleh wat kek... tgn ku ini tak ditakdirkan utk wat kek.... mcmana ye? slalu wat mesti tak jd....:(

shima said...

slm ummi...
ciskek ni kalau mkn sejuk mmg cepat aje licin!
ikshhh lama betoi x mkn ciskek ni.. betoi2 wat org teliur ler ummi nih!

Yaati Nor said...

kak ummi, nape say wat cheese kek nie yg coklat dia semua turun bwh..adakah kena ikut cara kak nor tu tmabh 1/2 cawan susu dlm adunan coklat..saya rasa yg coklat tu tak gebu, padat je..jadi ke saya buat tu...tgk akak punye gebu je..