Thursday, June 4, 2009

Ikan Tenggiri Berlada Perisa Lemon

Ni masakan ikan berlada biasa2 je...cuma akak perah jus lemon sikit...so jadilah tenggiri berlada perisa lemon...senang kan...enteng je masak2 ni..hehee...macam la akak ni terror sangat pulak..bukan apa, nk bagi semangat kat adik2 tu, keje memasak ni bukan susah sangat, keje kat ofis tu lagi susah, menyesakkan otak dan nafas kadang2...hehee...kalau bos terbaca ni..ada kena panggil lak, ampuuunnn..

Bahan:-
  • 3 keping ikan tenggiri
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 1 labu bawang besar - dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1 inci halia - cincang
  • 1 biji tomato - dadu
  • 1-2 biji cili merah - hiris halus2
  • 2 sudu besar jus lemon
  • sedikit air
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-
  1. Gaul ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng kekuningan, angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebihkurang 4 sudu besar. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan.
  3. Masukkan cili kisar dan sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan tomato dadu. Masak sebentar.
  5. Masukkan ikan, cili merah, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
  6. Masukkan jus lemon dan kacau sebati. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.

1 comment:

ain said...

baca akak perah lemon je dah buat saya terliur..adoiii!!