
Bahan:-
- 3 keping ikan tenggiri
- 4 sudu besar cili kisar
- 1 labu bawang besar - dadu
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1 inci halia - cincang
- 1 biji tomato - dadu
- 1-2 biji cili merah - hiris halus2
- 2 sudu besar jus lemon
- sedikit air
- garam dan gula secukup rasa
- Gaul ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng kekuningan, angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan lebihkurang 4 sudu besar. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
- Masukkan tomato dadu. Masak sebentar.
- Masukkan ikan, cili merah, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
- Masukkan jus lemon dan kacau sebati. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.
1 comment:
baca akak perah lemon je dah buat saya terliur..adoiii!!
Post a Comment