
Bahan:-
- 1 kg. daging batang pinang - hiris nipis lebar2, cuci dan toskan (akak guna bahagian daging biasa je, hiris kecil sikit, senang nk ngap! )
- 4 helai daun limau purut
- 3 helai daun salam (akak guna dried bay leaf)
- 2 batang serai, dititik
- 1 camca besar gula melaka (akak letak separuh gula kabung)
- garam secukup rasa
- 8 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci lengkuas
- 2 1/2 camca besar ketumbar biji
- 1 camca besar jintan manis
- 1/2 camca besar lada hitam biji
- 1 inci kunyit hidup
- 4 biji buah keras
- Masukkan daging ke dalam periuk, tuangkan bahan-bahan kisar, gaul rata dan masukkan juga serai, daun salam/bay leaf dan daun limau purut. Tambah air hingga separas daging. Masak hinga mendidih.
- Masukkan garam secukupnya (jangan banyak2) dan rebus hingga daging lembut.
- Masukkan pula gula melaka dan masak lagi dengan api perlahan hingga kuah kering (seakan-akan rendang). Alihkan ke dalam bekas dan biarkan daging sejuk.
- UNTUK MENGHIDANG : Oleskan sedikit minyak dalam non-stick pan, goreng daging tadi hingga kedua-dua bahagian menjadi kekuningan (bergantung kepada kuantiti, Mat goreng 7 - 8 keping sekali).
- Angkat dan hidangkan segera bersama nasi hangat dan sambal belacan.
1 comment:
Daging masak apepun kite suke... nampak menyelerakan betul yg kak Ummi masak nie... kite takde daging..tumpang makan kat sni jer lah ek.hehe
Post a Comment