Dah lama teringin nak buat pes ni untuk masak Ikan Dalam Taman @ Pla Lui Suan dari dapur Nor tu.. Semalam baru berkesempatan...sedap pes ni..Nor akak kopipes je la yaa...time kasih banyak2..
Bahan:-
- 1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
- 2 cawan barang putih ~ (1 labu)
- 2 cawan bawang merah ~ (9 biji)
- 1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
- 1/4 cawan air asam jawa pekat
- 1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
- 1/4 cawan sos ikan
- 1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)
*yg dalam kurungan tu yg k.nor buat, sbb stok udang kering dah nak abis ler.. so kena la pandai2 ejjas bahan2 lain..(akak pun ikut yang Nor jugak...hehe, thanks Nor)
Cara Menyediakan:-
- Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
- Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
- Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
- Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
- Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
- Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
- Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.
No comments:
Post a Comment