Saturday, June 27, 2009

Honey Panacotta

Dah lama nak buat ni asyik tertangguh je...walaupun senang banget, tp kadang2 terlupa, kdg2 bahan pulak lupa beli...memang ngam sangat bila kena panas2 ni, curah Hershey's Chocolate Syrup dengan madu sekalik...perggghhh kena sejuk2 pulak! Resepi dari Chef Erwan ni akak ambil dari Try Masak. Macam2 resepi ada kat sini..Yang ni akak buat half je dari bahan asal di bawah, tu pun banyak dapat..

Bahan:-
  • 1 liter whipping cream
  • 1 liter susu segar
  • 360 ml madu (akak guna madu asli, so xda la manis sgt)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 40 gm gelatin

Cara-Cara:-

Hahaaa...paling senang..masuk aja semua bahan ke dalam periuk or sauce pan, didihkan hingga gelatin larut. Pastu tuang je dalam acuan dan sejukkan selama 3 jam..Sedia untuk dihidang. Boleh juga letak manggo atau blueberry atau orange...jangan letak tembikai or durian dah lee..x sesuaiiii...Akak makan dengan chocolate syrup and honey.



3 comments:

blogresipi said...

Canteknye kueh nie Kak Ummi... macam puding yer.....

makcikkantin said...

wah mmg food photographerlah ummi nih. Food dah tentu sedap, tengok gambar, lagilah terliur. congrats. makcik tak pandai lagi nak bagi2 award ni but you definitely deserve one!

cikgu_math said...

wow...bestnyer...tengok gambar dah rasa lazatnya...hmm!