Thursday, June 25, 2009

Apple Crumble

Actually akak buat ni balik kerja petang Selasa kelmarin...dinner sempoi je dengan nasi goreng, jadi sempatlah buat apple crumble ni..sambar resepi dari dapur Zana tu...akak mintak izin C&P je la ya Zana..thanks..senang dan sedap..my kids suka..
Bahan A:
  • 4 - 5 biji epal merah.. kupas kulit n potong dadu
  • 1/2 cwn brown sugar..gula castor pun boleh.. (agak manis, next time kena kurangkn sikit)
  • 1/2 cwn kismis..ikut suka
  • sedikit serbuk kayu manis..boh klau suka
Bahan B:
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula castor
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 150 gm butter pd suhu bilik
Untuk Tabur: Hirisan badam/kekacang.. ikut suka (akak letak badam hancur)
Cara Menyediakan:-
  1. Satukan semua bahan A gaul rata n masukkan dalam loyang pembakar.
  2. Satukan kesemua bahan B kecuali badam. Gaul dan ramaskan dengan hujung jari sampai jadi seperti serbuk roti.
  3. Taburkan adunan tepung tadi ke atas apple. Jangan ditekan. Taburkan hirisan badam .
  4. Bakar pada suhu 180C +/- 40 minit sehingga adunan tepung nampak keperangan.
Panasss keluar dari oven..comot sikit crumble lekat pada caserol akak nih..

2 comments:

ain said...

selalunya apple kat umah ni bonyor cam tu aje. now ni dah tau apa nak buat!!tq kak ummi.

blogresipi said...

Kite pun ada epal tak tau nak buat camane... resipi ni nampak best juge.. nanti boleh try neh..:)