
Bahan:- (loyang bulat 18 cm..akak guna 20 cm)
- 175 gm mentega, didadu
- 170gm gula halus (castor)
- Parutan kulit dari sebiji lemon
- 3 biji telor saiz besar
- Jus dari 1 biji lemon
- 100 gm self-raising flour ) diayak
- 1 sudu teh baking powder ) bersama
- 55 gm bijirin Nestum
- 2 - 3 sudu besar susu (akak letak 3 sudu besar fresh milk)
- Gris bahagian tepi dan dasar loyang dan lapis dengan baking sheet ukuran 18 cm.
- Pukul mentea dan gula halus hingga ringan dan gebu.
- Tambah kulit lemon dan telor sebiji demi sebiji.
- Masukkan jus lemon dan kacau rata.
- Kemudian masukkan tepung yang diayak bersama-sama bijiran Nestum. Kaup balik rata.
- Kemdian masukkan susu secukupnya hingga adunan meleleh dengan mudah dari hujung senduk.
- Ceduk adunan ke dalam acuan dan ratakan permukaannya.
- Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 175C selama kira-kira 1 jam hingga 1 jam 10 minit atau hingga kek masak.
No comments:
Post a Comment