Kelmarin try pulak buat kek hasil duk ronda-ronda kat dapur Bro Rozzan tu..Resepi asal dari Puan Betty Saw...macam2 kek ada, rambang mata dan mulut teringin nak merasa...Jadi akak layan kek ni dulu...memang moist dan masa bakar tu sedap bau aroma nestum campur lemon....Cuma kek ni kurang tinggi sebab akak guna round tin ukuran 20 cm..apapun, thanks BR n Puan Betty..! Byk lg nak cilok resepi kat dapur BR tu..
Bahan:- (loyang bulat 18 cm..akak guna 20 cm)
Bahan:- (loyang bulat 18 cm..akak guna 20 cm)
- 175 gm mentega, didadu
- 170gm gula halus (castor)
- Parutan kulit dari sebiji lemon
- 3 biji telor saiz besar
- Jus dari 1 biji lemon
- 100 gm self-raising flour ) diayak
- 1 sudu teh baking powder ) bersama
- 55 gm bijirin Nestum
- 2 - 3 sudu besar susu (akak letak 3 sudu besar fresh milk)
- Gris bahagian tepi dan dasar loyang dan lapis dengan baking sheet ukuran 18 cm.
- Pukul mentea dan gula halus hingga ringan dan gebu.
- Tambah kulit lemon dan telor sebiji demi sebiji.
- Masukkan jus lemon dan kacau rata.
- Kemudian masukkan tepung yang diayak bersama-sama bijiran Nestum. Kaup balik rata.
- Kemdian masukkan susu secukupnya hingga adunan meleleh dengan mudah dari hujung senduk.
- Ceduk adunan ke dalam acuan dan ratakan permukaannya.
- Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 175C selama kira-kira 1 jam hingga 1 jam 10 minit atau hingga kek masak.
No comments:
Post a Comment