Menu hari Jumaat baru ni...bz sesangat, x sempat nak posting awal-awal...dah licin pun..jamu mata je lah yaa...dah tak reti nak masak apa gak dah ni..Resepi asam pedas stail orang Melaka ni, ceduk dari sya_annur@Myresipi. Asalnya menggunakan daging biasa, tapi Ummi tukar daging tetel tu..
Bahan:-
Bahan:-
- 1/2 kg daging (rebus hingga empuk)
- 10 tangkai cili kering
- 3 biji bawang merah/1 biji bawang besar
- 1/2 inci halia
- 1/4 inci lengkuas
- 1 batang serai
(*blend/tumbuk semua bahan di atas kecuali daging, sampai lumat)
- 2 biji tomato - belah 4
- 7 - 8 tangkai daunkesum
- sedikit rempah tumis (cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pala)
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-
- Toskan daging yang telah direbus tadi, kemudian hiris. (*ummi terus je hiris daging tetel, basuh dan rebus). (jangan buang air rebusan)
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan rempah tumis bersama dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk tadi. Masak hingga naik minyak dan baunya.
- Tuangkan air rebusan daging tadi.
- Masukkan daging dan daun kesum, masak hingga mesra dan mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mereneh lagi dengan api perlahan.
- Masukkan tomato dan tutup api.
2 comments:
Alahai sedapnye. ala2 masak asam pedas kan... kalau ada daun kesum boleh buat jugak ni..kempunan asam pedas dah lama dah.. :)
salam ummi..
lama x jenguk dapur ummi...
ikshhh mmg dah jangka dah asal masuk sini sure perut berdongdang sayang tgk lauk-pauk yg terhidang!
Post a Comment