
Bahan-bahan:
- 500 gm biskut marie - patah 4
- 250 gm butter
- 4 biji telor gred A - pukul sikit
- 3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
- (boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1/4 cawan air
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil nescafe
- Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api.
- Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
- Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu.
- Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.
7 comments:
kek marie batik lagi ye kak..mintak sikit.
salam ummi...
lama x jenguk dapur ummi...sekali masuk tu diaaaa berderet2 gambar makanan kuar! ikshhh plg ku berkenan kt kek batik ni..rasanya lama sungguh x wat ni..mcm diseru2lak smlm gi supermarket ku angkut setin susu pekat manis ngan sekut meri padahal xtau lg nk bikin apa...hik3
Kek batik nie kalau letak kacang goreng hancur pun sedap juga kak Ummi :)
saya kerap juga buat kek batik biskut marrie ni..anak semua suka..kami panggil batik kerong..
alamak sedaplah plk tgk akak punya kek batik ni..2,3 hari dh tingin nk buat..mlm nie klu rajin nk buatlh jga..tiru resepi yer kak..
resepi akak ni special la.. siap letak nescafe sket ya.. len kali leh try la.. ade letak air jugak yer....
patutlah yg saya punya tu.. keras je biskut meri nya, bila dipadat2kan.. tak mau padat.... len kali leh cuba resepi akak plak...
Alhamdulilah dah cuba resepi akak ni....sedap...tak keras macam yg pernah saya buat....tak sampai sehari...habis satu loyang..terima kasih kak ...diatas pengkongsian ni...
Post a Comment