Friday, February 27, 2009
Akak Nak Bercuti Kejap Eh... (*_*)
Thursday, February 26, 2009
Ayam Sosha Istimewa
- 1 ekor ayam - buang kulit dan segala lemaknya dan potong 12, lumurkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. goreng lembab 1/2 masak
- 1/2 jari kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 3 kuntuk bunga cengkih
- 3 sudu makan lada kering kisar
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- 1 tin kecil tomato puree
- 1/2 cawan tomato sos
- 1/2 cawan hirisan daun pudina (*ummi xda stok daun ni)
- 1/2 cawan hirisan daun ketumbar
- sedikit madu atau gula pasir
- 2 biji buah tomato - dibelah 4
- 1 biji buah tomato - dihiris untuk hiasan
- 1/2 kg bawang kecil - dijadikan bawang goreng
- 1/2 cawan kismis - digoreng dan diketepikan
- 1/2 cawan gajus - digoreng dan diketepikan
- sedikit kacang peas, hirisan daun pudina/daun ketumbar - untuk tabur
- sedikit minyak dan garam
- 1/2 jari halia5
- biji bawang putih
- 10 biji bawang merah
- panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih hingga wangi
- masukkan lada kisar dan tumis lagi hingga cantik
- setelah itu masukkan pula bahan2 kisar dan tumis hingga garing
- barulah dimasukkan serbuk kunyit
- kacau rata sehingga cantik warnanya. barulah dimasukkan tomato puree dan tomato sos, balik2kan
- masukkan pula 3/4 bahagian daun pudina dan daun ketumbar - tinggalkan sedikit untuk tabur
- tuang sedikit air. masukkan juga buah tomato yang dibelah 4, gula/madu dan sedikit garam. masaklah sehingga pekat. bila agak pekat tuang sedikit air
- masukkan kismis goreng, gaul rata. masukkan pula bawang goreng
- gaul sehingga rata. barulah dimasukkan ayam goreng. gaul supaya ayam dan rempah bergaul rata
- biarkan mendidih sehingga ayamnya empuk dan lembut. masak lama sedikit, supaya rempahnya meresap. bila ayamnya sudah masak barulah dimasukkan gajus goreng
- gaul sampai rata. semasa menghidang, tabur hirisan daun pudina/daun ketumbar, hirisan tomato dan kacang peas12.
Nota: Enak disajikan dengan nasi minyak ataupun nasi beriani. sebaik2nya masak hari ini dan hidangkan pada keesokan hari.
Nasi Kuning Aroma
- 1 kilo beras basmathi - cuci,rendam 15 min dan toskan
- 1.5 ltr santan - drpd 1 1/2 biji kelapa
- 4 batang serai - dititik
- 3 helai daun pandan - disimpul
- 5 helai daun salam
- 5 helai daun limau purut
- 1/2 jari halia - diketuk
- 1 1/2 s/b jus limau kasturi/lemon/nipis
- 1 s/b garam
- 2 ibu jari kunyit hidup ditumbuk dan diambil airnya atau 2 s/k kunyit serbuk
Cara-cara:-
- Didalam sebuah periuk,masukkan santan dan kesemua bahan2 kecuali beras dan masak hingga mendidih.
- Masukkan beras dan kacau rata dan masak hingga kering seperti nasi biasa.
**Jika menggunakan beras biasa,kesemua bahan2 disatukan dalam periuk dan dimasak seperti memasak nasi lemak.Sekiranya tk ingin nasi berkerak,apabila nasi kering bolehlah dialihkan dlm pengukus dan kukus hingga masak.
**Untuk menambahkan seri pada nasi kuning aroma ini boleh juga dimasukkan lobak merah yg didadu dan kacang peas ketika nasi hampir kering,ikut selera masing2.
Super Duper Chef Award From VG
Award Dari Mimi (Chik Mi)
Tuesday, February 24, 2009
Chocolate Mint Cake
Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
- 200 gm tepung naik sendiri
- 230 gm mentega
- 220 gm gula kastor
- 230 gm telor (*ummi letak 4 biji saiz B)
- 3 gm esen vanila (1 sudu teh)
- 30 gm serbuk koko (*ummi tambah lg 1 sudu teh emulco paste)
- 50 gm susu segar
- beberapa titis pewarna hijau
- beberapa titis esen peppermint
- Panaskan oven pada suhu 180 C. (*ummi set oven 165C).
- Sapu butter pada loyang dan alaskan kertas baking di dasar dan bahagian tepinya.
- Dalam mangkuk, pukul tepung dengan mentega hingga jadi pes yang sebati (hati-hati ketika memukul, tepung akan sedikit naik berdebu). Ketepikan.
- Dalam mangkuk lain, pukul telor dan gula hingga likat.
- Masukkan adunan ini dan esen vanila ke dalam adunan tepung tadi. Pukul hingga sebati dan kembang.
- Bahagi dua adunan - satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala satu bahagian lagi dicampurkan pewarna hijau dan esen peppermint.
- Letakkan 2 sudu besar adunan coklat di bahagian tengah loyang dan kemudian letakkan pula 2 sudu besar adunan hijau di atas adunan coklat tadi.
- Buatlah secara berselang seli hingga habis.
- Kemudian hentakkan sedikit loyang sebelum dimasukkan ke dalam oven dan bakar selama 45 - 50 minit.
- 150 gm coklat masakan
- 30 gm fresh cream
- 30 gm mentega
- 15 gm madu (2 sudu besar)
Cara Menyediakan:-
- Campurkan kesemua bahan dan cairkan secara "double boiler" sambil dikacau selama 5 - 10 minit hingga fudge sebati.
Award Dari Farah (MommyOtai)
Apam Pisang Coklat
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar serbuk koko (*ummi letak 3 sudu bsr)
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- sedikit garam
Bahan B:-
- 1 cawan pisang emas/berangan - dilecek (*ummi guna pisang emas)
- 1 cawan minyak (*ummi guna canola oil)
- 1 1/2 cawan gula perang
- 2 biji telor (dipukul sedikit dgn garfu)
- Masukkan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar dan gaul rata.
- Masukkan pula bahan B dan gaul sebati.
- Masukkan ke dalam acuan-acuan kecil/loyang. (*ummi letak lebih dari 3/4 paras muffin cup tu, so dia naik cantik bila bakar :D)
- Kukus selama 30 minit/hingga masak - Ummi bakar pada suhu 180C selama 13 minit.
Saturday, February 21, 2009
Roti Jala Berinti Sardin
- 1 tin besar sardin (Ayam Brand) - buang sosnya
- 1 labu bawang besar - dadu
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 2 sudu besar cili kisar
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis aja lah bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili kisar. Masukkan air asam jawa dan sardin. Masak sebentar sambil dihancur-hancurkan isi sardin. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar agak pekat. Angkat dan sejukkan.
Sediakan roti jala dan lipat sikit tepinya dan letakkan inti sardin tadi. Lipat pula tepi kiri dan kanan roti jala dan gulung seperti kuih dadar tu. Buat hingga habis.
Bawal Tiga Rasa CMG
- 2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar (*ummi guna bawal putih tu je)
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 1/2 camca teh garam
- 3 camca besar tepung jagung (*ni Ummi tambah)
- 4 batang putik jagung - hiris serong
- 1/4 ketul bunga kobis - potong kecil (*xda ni)
- 1 batang lada merah - hiris kasar
- 1 batang seleri - hiris serong
- 1 biji tomato - belah 6
- 1 camca besar gula
Bahan Tumis:-
- 1 biji bawang besar - potong berbaji
- 2 ulas bawang putih - hiris halus
- 1 inci halia - diketuk
- 1 camca besar cili kisar
Bahan Sos:-
- 2 camca besar sos tiram
- 2 camca besar sos tomato
- 1 1/2 camca besar sos cili
- 1 camca besar kicap cair
- Lumur ikan yang telah dicuci bersih dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
- Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
- Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata.
- Masukkan semua jenis sayuran dan masak 2 - 3 minit.
- Masukkan kicap cair dan gula. Kacau rata.
- Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul dengan sos biar mesra.
- Angkat dan hias dengan daun salad sebelum dihidangkan.
Friday, February 20, 2009
Donut Pesona
- 3 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar gula halus
- 11 gm (1 paket) yis mauripan
- 2 sudu besar air suam
- 3/4 cawan susu cair (*ummi guna fresh milk)
- 1 biji telor
- 3 sudu besar marjerin (suhu bilik)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 titik esen vanila (ummi x letak pun)
- 1 titik esen ros (x letak jugak)
- 1 1/4 sudu teh pelembut Bio Bostan (*ummi guna bread softner jek)
- Larutkan yis ke dalam air suam dan apabila telah rata (pekat), pindahkan ke dalam susu dan ratakan. Biarkan 2 minit.
- Pindahkan larutan susu-yis ke dalam mangkuk dan masukkan gula, telur, margarin, garam dan PELEMBUT BIO DONUT.
- Campur sehingga sebati dengan memukul atau gunakan mixer letrik.
- Masukkan separuh tepung dan gaulkan sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Tambah lagi tepung baki dan uli sehingga rata (10 minit). Taburkan sedikit tepung jika perlu untuk memudahkan ulian.
- Tutup mangkuk dan biarkan selama lebih kurang 30 minit (atau apabila ulian doh sudah berganda).
- Uli doh sekali lagi sehingga ulian menjadi pejal (4 atau 5 minit).
- Terap doh menjadi lapisan kurang sedikit dari setengah inci. Tabur sedikit tepung untuk memudahkan pengendalian doh.
- Gunakan pencetak doh atau ciptaan sendiri untuk menebuk doh tadi. Sapu hanya sedikit minyak pada bekas untuk mengelakkan doh melekat.
- Perap selama 25 minit atau apabila doh sudah naik secukupnya.
- Goreng pada api yang sederhana dan balikkannya dengan kerap. Goreng sehingga kuning keemasan. Sekiranya hendak dibekukan, memadai kuning pucat sahaja.
Sotong & Udang Goreng Paprik
- 10 ekor udang
- 3 ekor sotong dipotong bulat
- 4 batang kacang panjang - dipotong sepanjang 1 inci
- bunga kobis (*ummi xda ni)
- 1 batang carrot - hiris bulat berbunga
- 1 labu bawang besar - dipotong memanjang
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 2 biji lada merah - dihiris
- 10 biji cili padi - diketuk
- 3 cm halia - dihiris halus
- 3 batang serai - dihiris nipis dan menyerong
- 2 s/b sos cili
- 2 s/b sos tomato
- 2 s./b sos tiram
- sedikit gula
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 3 helai daun limau purut
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila sudah naik bau, masukkan serai dan cili padi.
- Masukkan sos-sos.
- Masukkan sotong dan udang. Gaulkan rata dan biarkan separuh masak.
- Masukkan sayuran dan daun limau purut bersama garam dan sedikit gula. Kacau rata.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama nasi. Makan panas-panas lagi sedap.
Popia Basah & Putu Piring Pasar Malam
Thursday, February 19, 2009
Orange Lassi
Bahan:- ( 2 orang)
- 1 cawan plain yogurt
- 1 cawan susu segar
- 2 sudu besar madu
Cara-Cara:-
Campurkan yogurt dengan susu dan kacau sebati. Masukkan madu dan kacau lagi. Kemudian tuangkan ke dalam gelas yang telah berisi ais ketul..Perahkan sedikit lemon or isi limau sunkist ke dalam minuaman. Minum...slurrpp!! Sejuk tokak eh..
Nasi Goreng Sambal
Bahan-bahannya:-
- 4 pinggan nasi
- 2 biji kentang, dikupas kulitnya dan potong dadu
- 10 ekor udang, dikupas kulitnya dan potong kecil
- 1 cawan sayur campur
- 3 biji telur
- garam secukup rasa
- serbuk perasa jika suka
- minyak untuk menumis
- 1 biji bawang besar
- 6 tangkai lada merah (*ummi letak 5 tangkai je)
- 4 tangkai cili padi thailand (*tambah jadi 8 tangkai)
- 2 cm belacan
- segenggam ikan bilis, dicuci dan toskan
- Bawang besar, lada merah dan belacan dikisar halus. Kemudian masukkan ikan bilis dan kisar sedikit jangan terlalu halus ikan bilis nanti tak sedap.
- Panaskan minyak dalam kuali, pecahkan telur dan goreng pecah-pecah. Angkat dan ketepikan.
- Goreng pula kentang yang telah dipotong dadu sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Goreng pula udang yang telah dipotong kecil. Jangan terlalu lama nanti udang liat tak sedap. Angkat dan ketepikan.
- Tumis pula rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
- Masukkann sayur campur, gaul sebati. Masukkan pula telur, udang, kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan nasi dan gaul semuanya sehingga sebati. Angkat, taburkan bawang goreng dan hidangkan.
Wednesday, February 18, 2009
Ayam Bakar
- 1 ekor ayam (potong 8) - (*ummi wat half je dari resepi ni)
Bahan B (dimesin halus) :-
- 3 cm halia
- 3 batang serai
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawan merah
- 1 s/b lada hitam
- 3 biji cili merah (jika suka - Ummi letak jugak)
Bahan C:-
- 1 s/b kicap
- 1 s/b garam
- 2 s/b madu/gula (*ummi letak madu)
- kunyit serbuk
- minyak + serai yang diketuk (buat renjis semasa bakar ayam)
Bahan Lain:-
- sayuran seperti salad, carrot, timun, tomato, brokoli & bunga kobis
- Gaulkan kesemua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 - 4 jam.
- Bakar aam dalam oven pada suhu 200 C selama 30 minit (Ummi bakar api bawah 20 minit dan guna api atas bawah 15 minit lagi).
- Renjiskan sedikit minyak dengan serai yang diketuk.
- Pusing/terbalikkan ayam dan bakar sehingga ayam betul2 masak.
- Bila sudah masak, hidangkan bersama sup krim ayam, potato chips dan sayuran tadi.
- Makan dengan pencicah sos kesukaan.
Sup Krim Ayam
Bahan:-
- 1 paket (58 gm) Krim Sup Ayam Knorr (*ummi guna jenama Maggie)
- 5 cawan air
- 1 s/b tepung jagung + 1/2 cawan air
- 1/2 batang carrot (dadu kecil)
- 1 pokok daun bawang (racik)
Cara Menyediakan:-
- Masukkan Krim Sup Ayam, air dan carrot dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sampai mendidih lagi. (*ummi tambah sedikit garam)
- Tutup api dan ceduk ke dalam mangkuk hindangan.
- Taburkan daun bawang
- Hidangkan dengan ayam bakar.
Monday, February 16, 2009
Apam Ambon
- 4 biji telur
- 100 gram tepung halus
- 2 sudu teh baking powder
- 110 gram gula halus
- 2 sudu the ovalette
- 40 ml susu segar
- 40 ml minyak masak
- 2 sudu teh esen ros
- sedikit pewarna merah
- Panaskan pengukus.
- Pukul telur, gula halus dan ovalette . Pastikan ia kembang dan gebu.
- Kemudian masukkan tepung halus yang telah diayak bersama baking powder. Teruskan memukul.
- Masukkan minyak masak dan susu segar. Kacau sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi warnakan dengan pewarna merah.
- Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
- Tuangkan adunan putih, diikuti adunan merah secara berselang seli. Buat hingga adunan habis.
- Alas penutup kukusan dengan kain nipis.
- Kemudian kukus selama 30 minit atau sehingga adunan masak iaitu tak melekat pada lidi.
Jemput-Jemput Air Didih
Bahan:-
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 cawan air mendidih
- 1 3/4 cawan air biasa (lebih kurang la ni)
- 15 ekor udang - (kalu besar, kerat2 sikit)
- 1 labu bawang besar (dadu)
- taugeh ikut suka (byk sikit lg sedap)
- daun kucai - kerat 1 inci
- 1 biji cili merah - hiris halus2
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
- minyak banyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan:-
- Satukan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam
- Masukkan udang dan sayuran serta cili. Gaul rata.
- Masukkan dulu air panas dan gaul menggunakan garfu atau senduk kayu. Biar rata. (tepung akan berketul2 sikit).
- Kemudian masukkan air biasa dan bancuh seperti adunan jemput biasa hingga mesra.
- Panaskan minyak dan jemputkan adunan dan balik-balikkan selalu jemput.
- Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Hidangkan bersama sos kesukaan.
Saturday, February 14, 2009
Udang Tempoyak Daun Kunyit
Ok ok, meh la salin resepi ni eh..Asal dari majalah Keluarga, tapi Ummi dah adjust jugak laa..sedap ooo..masa masak malam tadi, hubby balik masjid kata bau sampai kat luar pagar sana..ye ke? kena bagi jiran kalau camni eh..hehe...masak sikit jeee...
Bahan:-
- 250 gm udang
- 1 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan santan cair
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 2 helai daun kunyit - hiris halus
(*Nota: Resepi asal tidak menggunakan santan, hanya air sahaja)
Bahan Kisar/Tumbuk:-
- 8 tangkai cili padi
- 2 tangkai cili merah
- 1 cm kunyit hidup
- 3 sudu besar tempoyak
- sebahagian santan cair
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak dengan api perlahan. Masukkan sebahagian lagi sanstan cair. Kacau-kacau selalu.
- Masukkan udang dan biar mesra sekejap.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan pati santan dan kacau sebentar. Biar kuah pekat sedikit.
- Masukkan daun kunyit yang dihiris tadi.
- Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih.
Sambal Telor Dadar
- 5 biji telor
- 1/2 cawan cili kisar
- 1 labu bawang besar - dadu
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1/4 cawan air asam jawa
- sedikit gula
- garam secukup rasa
- kacang peas/jagung
Cara-Cara:-
- Pecahkan telor dan letak sedikit garam, pukul sedikit.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tuangkan kesemua sekali (biar tebal) dan goreng dadar seperti biasa. Setelah masak, angkat dan potong 4 atau ikut suka. Ketepikan.
- Panaskan 5 sudu besar minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu kekuningan.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik minyak (masukkan sedikit air jika perlu).
- Masukkan air asam, gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan telor yang telah dipotong tadi dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan kacang peas. Kacau rata sebentar. Tutup api.
Friday, February 13, 2009
Creamcheese Butter Cake
- 200 gm mentega
- 200 gm cream cheese (ummi guna Philladelphia cheese)
- 250 gm gula kastor
- 5 biji telor (*ummi guna saiz B)
- 250 gm tepung gandum (*ummi guna 200 gm tepung gandum + 50 gm superfine)
- 1 sudu teh baking powder
- sedikit jam (ikut pilihan) untuk hiasan (*ummi guna strawberry jam)
- Ayak tepung bersama baking powder. (*ummi ayak 3 x)
- Dalam mangkuk besar, pukul mentega, cream cheese dan gula hingga sebati (kembang dan memutih).
- Masukkan telor sebiji demi sebiji. (Pukul telor setiap kali dimasukkan hingga sebati baru dimasukkan yang seterusnya.) Setelah semua dimasukkan, pukul agak lama sedikit hingga kembang, putih dan ringan.
- Kemudian barulah dimasukkan tepung dan kaup balikkan satu arah hingga adunan sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking sheet. Ratakan.
- Tabur/sapu perlahan jem di atas adunan tadi. (Sebahagian jem akan mendap masuk dalam kek ketika dibakar.)
- Bakar dengan suhu 180 C hingga masak. (*Ummi bakar pada suhu 165C selama 45 minit). Bila masak, buka pintu oven dan biarkan kek selama 5 minit di dalam oven baru dikeluarkan dan sejukkan di atas redai.
Agar-Agar Taufufa
- 12 gm serbuk agar-agar
- 10 cawan air
- 1 tin susu cair (*ummi guna Ideal Nestle)
- 1 cawan gula
- 2 tin laici
Cara-Cara:-
- Masak agar-agar bersama air hingga larut.
- Masukkan susu cair dan gula. Tunggu mendidih seketika.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan/mangkuk kecil. Sejukkan
- Semasa menghidang, letakkan sirap dalam laici dan buahnya sekali.
Nota: Agar-agar ini memang lembut ala-ala taufufa, tak boleh dipotong.
Wednesday, February 11, 2009
Bread & Butter Pudding
- 10 keping roti gardenia (Ummi buang 2 bahagian tepi yang agak tebal)
- 500 ml susu uht@ fresh milk
- 300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap..
- 5 biji telur
- 100 gm gula castor
- 30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)
- 50 gm raisin
- ssedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai)butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
- esen vanilla
- Telur dan gula di pukul hingga gula hancur.
- Then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati.
- Susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.
- Tabur kismis dan potongan nenas di antara lapisan roti dan lapisan atas sekali.
- Then tuangkan bancuhan susu tadi.
- Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
- Bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 45-50 minit.(ikut oven masing2)
Kering Tempe (Tempe Kering) Indon Style
- 2 paket tempe - hiris nipis kecil
- 4 sudu makan kacang tanah
- 1 sudu makan ikan bilis
- 4 biji cili merah - dihiris nipis
- 1 sudu makan air asam jawa
- 1 sudu makan hirisan gula melaka
- 1 sudu teh gula pasir
- sedikit air
Bahan Tumbuk:-
- 6 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 2 cm lengkuas
- garam secukupnya
Cara Memasak:-
- Goreng secara berasingan tempe hingga garing, kacang, ikan bilis dan cili merah. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga agak garing. Masukkan air asam jawa, gula merah, gula pasir dan air. Kacau rata dan biar kering sedikit. Jangan sampai hangus dah laaa..
- Masukkan bahan-bahan yang digoreng tadi dan kacau rata dan seimbangkan rasa. Angkat dan hidangkan.
Asam Kari CMG
- 500 gm ikan pari (ummi guna tenggiri)
- 10 batang bendi
- 3 biji tomato - dibelah dua (ummi guna tomato ceri)
- 2 kuntum bunga kantan - dibelah dua setiap satu
- segenggam daun kesum
- sejemput asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air
- 2 keping asam keping
- 500 ml air (secukupnya)
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis (+- 4 camca besar)
Bahan Untuk Rempah (bertanda * ditumbuk lumat):-
- *6 biji bawang merah kecil
- *3 ulas bawang putih
- *1/2 cm halia
- *1 inci kunyit hidup
- *1 keping hirisan lengkuas
- *1 cm belacan
- 2 camca besar cili kisar
- 2 camca besar rempah kari ikan
Cara Memasak:-
- Ikan pari dipotong-potong dan perap dengan sedikit garam dan asam jawa. Biar 10 minit dan bilas bersih. Toskan.
- Dalam periuk, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumbuk. Masukkan cili kisar dan serbuk kari ikan. Tumis hingga terbit minyak dengan api yang sederhana.
- Masukkan air dan asam keping. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan. Biar mendidih lagi.
- Masukkan air asam jawa dan bendi. Perasakan dengan garam dan gula.
- Akhir sekali perlahan-lahan masukkan tomato dan biarkan mendidih sekejap.
- Tutup api dan hidangkan.