Tuesday, December 2, 2008

Udang Masam Manis Borneo

Sekarang ni musim udang kan..kalu pergi pasar, geram tengok udang2 ni..ada yang besar, ada yg sedang..ada yang kecik...asyik rembat udang je laa..hehe..Ni lauk semalam jamu anak2 sedara n my kids kat rumah ni, akak pun rembat jugak..lainlah Mat tu, dia tahan masak dan tengok jek orang makan...pantang besor ya Mat, hehe..akak pantang jumpa, pantang diajak :D Resepi dari Zaina@MR ni...
Bahan:-
10 ekor udang
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar - hiris bulat
1 biji tomato - belah 4/6 (ummi guna tomato ceri)
sedikit daun sup
sedikit jus limau nipis
Cara Memasak:-
Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia untuk tumisan, ketepikan dulu. Udang digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak, angkat dan ketepikan. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan2 tumis tadi dan kacau hingga naik bau. Masukkan ketiga-tiga sos, kacau sebentar dan masukkan udang. Masukkan bawang bsar, tomato dan akhir sekali masukkan daun sup. Tutup api dan perahkan sedikit asam limau..sedia untuk dihidangkan..

6 comments:

payarumput21 said...

Salam kak Ummi..

Lama tak singgah.. hmmmm.. bestnyer kalau rumah dekat2.. boleh ngendeng2 kat dapur orang tu.. :-)

VG said...

Sini pun musim udang dan sotong - Vin baru beli satu longgok so I am going to try this recipe today with sotong and tahu. I'll let you know how I go, ya.

Thank for sharing...luv u!

Mus_Astley said...

Udangg..?? SEdapnyaaaaa... Tolonglah bawakkan sepinggan untuk saya...
Terliur tengok masakan tu..? Tapi sayangnya tak pernah rasa k.ummi masak tauu...

atty's said...

dapnya..

eyda said...

hi kak ummi,

Banyak dah saye pinjam resepi ummi sebab semua nampak menarik je, lagi2 gambar masakan ummi tu memang buat orang lapar,hehe. Saya tengah diet ni, so ingat nak try buat resepi udang ummi ni tapi pakai sayur semua pastu gaul ngan pasta sikit, tak tau la ok ke tak, balik karang try..hehe

ummi said...

Paya Rumput - Aah kalu kita duk dekat leh saling tukar2 kaan..hehe

Vin - Wah minggu ni jadi minggu seafood la ya..senang dapat kat sana ya? Nanti share k..:D

Mus - Boleh, nnt akak bawak bkn sepinggan, seperiuk eh..kita makan ramai2..make sure lpas makan xda garu2 eh..hiikkss!

Atty - Aah..daapppnyaaa..hehee

Eyda - Wah ok leh adjust resepi tu..kalu sedap bgtau k..thanx for trying! :D