Friday, December 26, 2008

Murtabak Cracker Lapis

Ini memang favourite Ummi sebab dulu-dulu selalu makan kat ofis lama di Muadzam Shah. Masa tu teringin nak tanya resepi, tapi malu la pulak...Dah lama tercari-cari resepinya...emmm aleh-aleh resepi Kak Liza jugak yang Ummi terjumpa...sukanyaa..dapat makan ni sehari suntuk x makan nasi pun xpa...sedap!! Thanks a lot Kak Liza...muaahhhh!!!


Bahan:-
  • 45 keping biskut cream crackers
  • 4 biji telor (dipukul sedikit)

Bahan untuk celupan biskut:-

  • 2 cawan susu cair
  • 2 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 sudu kecil garam

Bahan Inti:-

  • 400 gm daging kisar Ramly
  • 3 sudu besar rempah kari daging
  • 1 cawan air
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar marjerin
  • garam
  • 2 labu bawang besar - dipotong dadu/mayang
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 2 cm halia - tumbuk

Cara Membuat:-

  1. Alaskan loyang 4 segi 25 cm (ummi guna 22 cm) dengan kertas minyak. Panaskan oven pada suhu 180 C.
  2. Panaskan minyak dan marjerin dalam kuali. Tumis bahan yang dimayang/dadu hingga wangi.
  3. Masukakn rempah kari dan kacau sampai wangi.
  4. Masukkan daging dan kacau sekejap. Masukkan air dan reneh hingga air tinggal sedikit dan daging masak. Biarkan pekat dan kering sedikit. Masukkan sos cili dan garam, gaul rata.
  5. Kacau bahan celupan dan celupkan biskut.
  6. Susunkan biskut di dasar loyang anggaran 9 keping bagi setiap lapisan.
  7. Taburkan 1/4 daripada bahan inti dan taburkan juga 1/4 bahagian telor yang telah dipukul.
  8. Ulang lapisan sehingga menjadi 5 lapisan.
  9. Tuangkan lebihan susu yang digunakan untuk celupan biskut tadi.
  10. Letakkan sedikit mentega atas lapisan biskut yang akhir.
  11. Bakar dalam oven selama 1 jam atau murtabak kelihatan masak.

4 comments:

ICook4Fun said...

Ummi, dulu I belajar buat ni dari Home Science teacher I. Dah lama tak buat ni. It really brought memories during schooling days which was many many years ago :)

ummi said...

Gert, waahh..seeing that you were from Home Science Class while yr schooldays, no wonder you're very keen in cooking eh! But I was from Commerce Class/Stream..kadang2 ada jugak members from Home Science bawak balik makanan lebih lepas diaorg masak2..Really, I was a good tester hehe...Tapi selalu tolong mak masak coz I'm the eldest daughter.. :))

kakpah said...

Salam kena. Nampak sedap dan senang nak buat.

makcikkantin said...

salam ummi,
hmmm yummy. Cantiknya rumah polkadot ni...
respek lah ummi, rajin sungguh