Monday, December 22, 2008

Pertemuan Paling Dinantikan Pada 20 Disember 2008

Taraaaa...!!! Hai semua...jangan jeles, jangan jeles...haha...ini lah dia pertemuan yang paling dinantikan oleh Ummi sejak seminggu yang lepas...Rasa macam dah x perlu cerita panjang je kat sini kalu uols tengok gambar-gambar ni kan...tapi xpalah...citer jugak la al kisahnya bermula pertemuan penuh mesra ni...antara Ummi, Kak Hanieliza (Sifu Masak2 kat dunia siber ni, sape x kenal kan..) dan Sally (Sifu Jahitan Manik) yang Ummi x pernah bertegur di dunia siber, tiba-tiba berjumpa dan berkenal mesra pulak..hahaa..terbalik pulak..selalu bertegur di dunia siber dulu then baru set untuk jumpa kan..?
Beberapa minggu lepas Kak Liza ada mention kat blog dia yang dia akan bercuti ke Kuantan dan nak berjumpa dengan Ummi...Ummi pun reply kat shoutbox Kak Liza...teringin betul nak jumpa.. dari situ kami saling bertukar nombor handphone dan sejak itu Ummi ternanti-nanti dan amat berharap supaya rancangan Kak Liza nak mengikuti suaminya outstation ke Kuantan ni menjadi...
Alhamdulillah, rabu lepas Kak Liza call Ummi dan maklumkan yang dia akan turun ke Kuantan pada hari Jumaat tu...punyalah suka dapat bercakap dan borak-borak sekejap dengan Kak Liza. Ummi pun bagitau hubby, dia kata ok lah tu ada jugak sifu terkenal macam Kak Liza nak kenal Ummi..hehee...Then hari Jumaat baru ni, Ummi call Kak Liza nk confirmkan plan dia jadi ke tak..terus Kak Liza bagitau yang dia akan jumpa Ummi dan Sally sekali...waaahh ini sudah bagus..Ummi pun minta Kak Liza sms nombor Sally...dapat je terus Ummi call Sally..siap cakap loghat Kedah lagi budak ni..hehee...Ummi pun terus tukar slang Utara jugak laa..seronok bukan main lagi..Pastu Sally bagitau yang dia dan suami dah book tempat untuk makan-makan. Ummi pun kira setuju je lah dengan plan dia...
Lantas hari Sabtu 20 Disember 2008, masa diatur dan panggilan demi panggilan dibuat. Tempat yang dijanjikan iaitu di New Horizon Restaurant, Jalan Tun Ismail (hadapan Megamall), Kuantan telah ditempah oleh suami Sally. Ummi tiba awal dari masa yang dijanjikan dan tak lama kemudian Sally pula tiba bersama suami dan 2 orang anak-anaknya yang masih kecil beserta Pembantu Rumah beliau. Kami berjabat salam, berpeluk cium dan berborak panjang macam dah kenal lama jek sementara menunggu Kak Liza tiba! Suami Sally, Encik Saifulizam ni rupanya bertugas sebagai Jurutera JPS Negeri Pahang dan selalu jugak meeting kat ofis Ummi. Dan jam lebihkurang jam 1.00 tengahari Kak Liza tiba bersama 3 orang heronya Azib, Azmil dan ala x igt pulak la namanya (sori Kak LIza). Ummi dan Sally punyalah excited dan seronok sangat-sangat lah haiiii...Kami berjabat salam dan berpeluk cium lagi...wahahaa..Kak Liza terus je hulur buku resepi sebagai hadiah kepada Ummi dan Sally...waaahhhhh, sukaanyeeeeee....
Dan dari sini semuanya bermula...makan-makan, borak-borak, gelak-gelak, santai habis!!! Hampir 3 jam kami duduk di dalam restoran ni...Pastu kitaorang keluar dan menaiki Sorento Sally je ke Megamall pulak kerana anak-anak Kak Liza duk menonton wayang kat situ selepas makan-makan...Saiful siap hantar semula pulak kitaorang ke parking di depan New Horizon tu..
Inilah dia wajah kesayangan hamba...Kak Hanieliza...sentiasa ketawa dan sangat humble orangnya..tidak lokek menurunkan pelbagai tips dan petua masakan semasa kami makan-makan dan borak-borak ni..

Kak Liza bersama 2 daripada 3 orang hero yang dibawa bersama...

Antara makanan yang dipesan...pakej makan tengahari, kitaorang ikut je
selera suami Sally...hehe...Ummi dan Kak Liza tibaiii jee..

Siakap Stim...perggghhhh!! sedaapp..

Ini lagi...!!! Tomyam putih tu memang sedap..Kak Liza pun setuju..sedap eh!!

Dan yang ini sebagai pencuci mulut..double icecream...

Anak Kak Liza ni tempah makanan ala-carte aje...nasi goreng cina

Tengok tu..suami Sally duk melayan anak-anak Kak Liza...baik sungguh!!
Ini lah dia wajah pasangan yang begitu sporting..Sally dan Saiful yang sentiasa tersenyum..Terima kasih banyak-banyak kerana sudi belanja kitaorang makan ni yaa...

Sally bersama anaknya Saddiq Danish..betul ke nama ni..
Confuse lak..yang sulung Saddiq Danial ek..hehe
Ni saje je gambar kat Megamall sementara menunggu anak-anak Kak Liza
habis menonton movie...nasib baik kitaorang x main bowling sama..ekeke..
(sorry la..gambar yang blur sikit...minta Saiful tolong snapkan..ada la x kena tu or DGcam Ummi yang x berapa canggih kot, tuan dia je yg tau nk guna..hehe)
Buku Resepi yang dihadiahkan oleh Kak Liza..thanks so much Kak Liza...ada masa mesti try punya...tengok gambar pun terliur dah!!
siap dengan signature Kak Liza lagi..tu yang mahaiii tuu..hehe


Moga kita akan berjumpa lagi di lain masa ya Kak Liza dan Sally...

11 comments:

cikwan said...

kak ummi
hati senang perut kenyang.....seedapnya makan2 camni...

halen said...

waaa.. beshnya dpt jumpa sifu2 masakan. hopefully sy pun dpt jumpa kak ummi nnt jika diizinkan. meriah gitu kan..

Sasha said...

tumpang sronok baca kisah kak Ummi bersantai & buat kawan2 baru sambil menjamu selera ngan santapan2 yg lazat tuh!... tringin gak nak ada kisah mcm ni...

Anonymous said...

Aslm..Kak Ummi..hehe..best kan..best xterkata kan..eee..mcm nk buat gathering lg camtu..best best best..
mmg sdp gile tmyam tu kan..nsb baik xgile hehe..ice-cream tu Sally siap order 2kali kan..hehe..

mother of two said...

wah2.. bestnyer....jumpa geng2 masak dapur cyber.. mesti byk resepi yg dah diturunkan sesama you all....:)

ummu al hanafi said...

hi kak ummi...
lama x jenguk dapur kak ummi..
memang kak ummi
memang saya jeles...:D
sbbny kak ummi dlm jumpa kak hanieliza tu... bertahun2 sy tengok nama dia je dlm syber sana sini sy jumpa....
ilmu kalau dikongsi... bertambah lagilah ilmu yg ada...
moga-moga sampai akhirat pahala yg mengalir buat keduanya.....
salam sayang....buat kak ummi

makcikkantin said...

wah ummi, makcik tumpang seronok tengok 'perjumpaan' tu...mesti banyak yg di bualkan....
good food, good relationship..apa lagi yg nak? moga makcik pun dpt jumpa kawan2 cyber serupa tu. kalu nak mai penang, bagitau makcik ye....

psst-camna you letak 4 gambar (yg ada tomyam putih) sekali tu, edit kat mana? photobucket adake?

katak_78 said...

nape kak ummi x bagitau lyn...ble singgah umah lyn..u all tlg lyn masak lunch ke dinner ke..ye lah..smuanyer pakar masak2 nie...uhuk

payarumput21 said...

Salam..

Wah.. wah.. kak ummi.. tak cukup makan2.. siap tapau buku ngan tandatangan sekali.. hehehehe..

Best ek.. walau cuma kenal gitu2.. tapi rasa cam dah kenal lama sangat.. seronok...

Myza Pesona said...

Bila la Myza nak jumpa kat Ummin dan rasa masakan kak Ummi? Ni asyik dok tengok kat blog aje!.Baru ni Myza ada balik Kuantan, 21-23/12. Lupa la nak bagi tau kak Ummi!Ka;au tak mesti dapa makan macam2 kat umah kak Ummi, hehehe!

ummi said...

Cikwan - aah sedap sesekali kita kuar rumah tinggal suami n anak2 jumpa geng..hehee..lupa doniaa kejap.

Halen - Memang rasa bertuah sesangat dpt jumpa sifu cam kak Liza ni..yg penting ilmu yang dicurahkan tu kan..nnt boleh kongsi sama2 kat sini. Halen, kalu nk gathering boleh la bgtau awal2 kat akak, senang nk plan kan..

Sasha - Boleh aje gathering..sesekali kita tinggalkan dunia rumahtangga kejap..hehe..bukan selalu. Tapi kena plan betul2 laa..hehe

Sally - wkumsalam..aah best sesangat! Wpun x penah kenal sebelum ni, tetiba je jumpa..meriah mengalahkan dah jumpa lama eh!

Sheila - Memang best, sakan borak..hehe..tukar2 ilmu tp Sifu yang banyak bagi ilmu hehe..

Ummu - Haiii..aah lama x nampak sini..Hehe..jangan jeles..ada umur ada masa, boleh jumpa jugak dengan kak Liza insyaAllah kaan..doa2kan laa eh..salam sayang juga untuk Ummu..rajin2 masuk sini yaa.. :D

MakcikKantin (Kathy) - Yeah, ini saat paling ditunggu dan amat bersyukur dapat jugak jumpa dengan Kak Liza sebab Ummi orang baru jugak dalam alam cyber ni..InsyaAllah, kalu pi Penang cek habaq maii naa..hehe

(*Pasal edit gambar tu - leh je guna dlm picnik.com or just guna Photoscape (yang ni baru dpt ilmu dari Kak Liza..lagi mudah)

Lynn - sori lah, x sempat pun nak bagitau sesape..excited sgt, x teringat sesape dah..waktu confirm tu pun singkat je..menjadi terus. InsyaAllah, lain kali kita jumpa k.

Payarumput - Aah..x sangka betul walau pertama kali jumpa, tapi mesra sesangat..macam dah kenal lama.

Myza - ooh..nape x bagitau..lain kali nk jumpa leh email akak eh..tp kena bagitau akak awal lah..Maklum akak keje, kalu mai rumah pop-in je, alamat dpt air sirap je laahh..hehe